04 Eylül 2016
KAYSERİ Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yaptırılacak tarihi Surp Astvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi, 24 saat açık `Kent Kütüphanesi` olarak düzenlenecek. Tarihi yapıda oluşturulacak kütüphanede 50 bin kitap bulunacak.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayseri`ye kazandırılacak olan 24 saat açık kent kütüphanesi için Başkan Mustafa Çelik`e bir sunum yapıldı. Sunumda projenin detaylarıyla ilgili bilgiler verildi. Restorasyon ihalesine çıkılan ve Eylül ayında restorasyon çalışmalarına başlanacak Surp Astvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi`nin 24 saat açık kent kütüphanesi yapılması için proje çalışmaları tamamlandı. Başkan Mustafa Çelik, yapılan sunumda raf sistemleri, masa sandalyeler, aydınlatmalar, dijital çalışma alanları ve dekorasyonla ilgili hazırlanan önerileri inceledi. Daha çok ihtisas kütüphanesi olarak hizmet verecek kütüphanede yaklaşık 50 bin kitap bulunacak. 24 saat açık olacak olan kütüphanede gerek bireysel gerek grup çalışmaları yapılabilecek. Kütüphanede, dijital servislerden elektronik kitap ve dokümanlara da ulaşılabilecek. Kütüphanenin yan tarafına bir de `Kitap Cafe` yapılacak. 24 saat açık kütüphane restorasyon ve teşhir-tanzim işlerinin tamamlanmasıyla 2017 sonbaharında hizmete açılacak.
SURP ASTVADZADZİN (MERYEM ANA) KİLİSESİ
Kayseri`nin merkez Melikgazi İlçesi Kiçikapı Meydanı’nda bulunan Surp Astvadzadzin Kilisesi’nin kitabesi bulunmadığından yapım tarihi bilinmiyor. Kilise bazilika planında üç nefli olup, orta nef yan neflerden dört sütunla ayrılmış. Ayrıca nefleri oluşturan sütunlarla duvarlara bitişik yarım sütunlar arasında bağlantıyı sağlayan kemerlerle iç mekan 5 dikdörtgen veya kare bölümlere ayrılmış. Orta ve yan neflerin kilise ortasına rastlayan bölümleri daha geniş tutulmuş. Orta nefteki merkezi bölüm on iki pencereli kasnak üzerine oturan bir kubbe ile örtülmüş. Diğer neflerin üzerleri de tonozla örtülüdür. Kilisenin kuzey ve güney duvarlarında yuvarlak kemerli nişler içerisine alınmış, dikdörtgen söveli altışar pencere bulunmaktadır. Kilise batısındaki narteks dikdörtgen planlı ve kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır. Narteksten iç mekana dört sütunlu ve üç tonozlu bir bölüm ile girilmektedir. Bu kilise Ermeni cemaatinin olmamasından ötürü terk edildi. Büyükşehir Belediyesi`nin restorasyon çalışmaları başlatmasına kadar `Spor Salonu` olarak kullanıldı.