Beyoğlu'nda Hrant Dink protestosu - Haber Arşivi 2001-2011
28 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Սիմ / Ժամ : Հոթապեալ

Haber Arşivi 2001-2011 :

09 Şubat 2010  

Beyoğlu'nda Hrant Dink protestosu -

Beyoğlu'nda Hrant Dink protestosu

Beşiktaş Meydanı’nda toplanan ”Hrant'ın arkadaşları” adlı grubun yaptığı açıklamaya, 1948 yılında hayatını kaybeden Sabahattin Ali’nin kızı yazar Filiz Ali’nin de aralarında bulunduğu, siyasi cinayetlere kurban gidenlerin yakınları adalet istediler.

Agos Gazetesi Genel yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesi ile ilgili açılan davanın 12’inci duruşmasına bu yıl 1948’den bu güne siyasi cinayetlere kurban gidenlerin aileleri de katıldı. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’in yanı sıra Uğur Mumcu’nun kızı Özge oğlu Özgür, Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi, Doğan Öz’ün eşi Sezen, kızı Bengi Heval Öz, Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe, Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler, Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali’nin de hazır bulunduğu ve siyasi ve faili meçhul cinayetler sonucu hayatını kaybeden Cevat Yurdakul, Cavit Orhan Tütengil, Ümit Kaftancıoğlu, Sevinç Özgüner, İlhan Erdost, Çetin Emeç, Turan Dursun, Musa Anter, Metin Altıok, Nesimi Çimen, Behçet Aysan, Hasret Gültekin, Yasemin Cebenoyan ve Onat Kutlar’ın ailelerin de imza attığı ortak açıklamayı, Filiz Ali okudu.

Beşiktaş Meydanı’nda toplanan yaklaşık 200 kişi, ”Hrant İçin Adalet İçin” pankartı açarak ”Katili Tanıyoruz”,”Yüzleş kendinle”, ”Yüzleş gerçekle” yazılı lolipoplar taşıdılar.

Grup adına 1948’de öldürülen Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali’nin okuduğu açıklamada, ”Biz Hrant Dink’in derin ailesiyiz. Buraya Arat, Delal ve Sera’nın kardeşleri olarak geldik. Yıllardır yaşadığımız ortak adaletsizliği paylaşamaya, bunun tanıklığını yapmaya geldik.

Sabahattin Ali cinayetinden beri defalarca ezber ettiğimiz bu tür örgütlü siyasi cinayetlerin nasıl örtbas edildiklerini bir kez daha hatırlatmaya geldik” dedi.

Filiz Ali, sözlerini ”Dosyalarımızın çoğu kapatıldı. Zaman aşımına uğradı. Hrant Dink davası ise henüz daha zamanlarını aşmadı. Devletin kendi içine sızmış yıkıcı odakları ayrıştırabilmesi, açığa çıkarılabilmesi için henüz bir fırsatı var. Bu kadar çok üstü örtülmüş cinayeti işlenen cinayete iştirak suçlarını, bu devlet ayıbını bizden sonrakilere miras bırakmayalım diye henüz bir fırsatımız var. Kinle, öfkeyle, intikam duygularıyla değil, yurttaş sorumluluğuyla ve asla son bulmayacak adalet talebimizle buradayız. Biz, sürekli can alınan bir ülkede yaşayanların, çoğaltıldığı bir aileyiz. Artık çoğalmak istemiyoruz. Bizi öldürenlerin ardındaki örgütlenmeyi ortaya çıkarmakla yükümlü olan bütün devlet kurumlarını sorumlu sayıyoruz. Bunu yerine getirmedikleri sürece, onlar gözümüzde hep suçlu olarak kalacaklar. Ve her an bu suçun rahatça işlenebileceği düşüncesini iletmiş olacaklar. Sizi izlemekteyiz demek için buraya geldik. Hiçbir sırrın bu onursuzluğu, aşağılanmayı taşıyacak kadar önemli olacağına inanmıyoruz. Burada görülecek mahkemenin, bütün sırları alaşağı edebilecek kudrette olmasına dair dileklerimizi iletmek için geldik” dedi.

Filiz Ali, sözlerini ”Mevcut yasalar ölülerimizi savunma yetkisini bize vermediö demek zorunda bırakıldık. Yurttaşını bu kadar savunmasız bırakabilen kurumların, kendi suçlarını örtbas etmek için ne kadar çok çaba harcayabildiklerini defalarca gördük. Suçluların korunup kollanmasından ne kadar çok resmi sıfatlı kişinin seferber olduğunu gördük. Bizim gözümüzde devlet defalarca aşağılanmış oldu. Bizde bu davanın müdahiliyiz avukatların mahkemeye yönelteceği talep listesinin takipçisi olacağız” dedi. Topluluk daha sonra sloganlar eşliğinde davanın görüldüğü Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne yürüdü.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+