Doğu'daki kanaat önderlerinden Diyanet'e çarpıcı öneriler - Haber Arşivi 2001-2011
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Աղջամուղջ

Haber Arşivi 2001-2011 :

09 Şubat 2010  

Doğu'daki kanaat önderlerinden Diyanet'e çarpıcı öneriler -

Doğu'daki kanaat önderlerinden Diyanet'e çarpıcı öneriler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, üç gün süren Diyarbakır temasları kapsamında bir ilke imza attı; Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin, Şırnak ve Şanlıurfa'dan yaklaşık 60 kanaat önderiyle bir araya geldi.

Basına kapalı 3 saatlik toplantıda önemli konular masaya yatırıldı. Alınan bilgilere göre ülkenin huzuru için bölgede İslam kardeşliğinin ön plana çıkarılması görüşünde birleşildi. Camilerde vaazların Kürtçe verilmesi üzerinde duruldu. Kürtçe bilmeyen imamların halkın derdinden anlamadığı, bunun da cami cemaatini azalttığı vurgulanırken, "Dinî ehliyete sahip Kürtçe bilen binlerce genç var. Onlar yardımcı olarak görevlendirilmeli." önerisi dile getirildi. Bölgedeki sorunların temelinde din hizmetlerinin zayıflatılmasının yattığına dikkat çeken kanaat önderleri, kardeşliği pekiştirecek projelerin geliştirilmesini, hizmetlerin yaygınlaştırılmasını istedi.

Güneydoğu'da halkın hemen her konuda sözüne itibar ettiği onlarca kanaat önderi bulunuyor. Kendi çapında dini hizmetlerde bulunan akil adamların kimisi Kur'an kurslarında gönüllü eğitim veriyor, kimisi evini kursa çevirmiş, talebe yetiştiriyor. Emekli olan müftü, imam ve vaizler ise camilerdeki din hizmetlerinin yürütülmesine katkı sağlıyor.

Hepsinin tek amacı mensup oldukları İslam dinini yeni nesillere anlatarak birlik ve beraberliğin devamını sağlamak. Bölge halkı için gecesini gündüzüne katan toplumun bu saygın insanlarının görüşüne bugüne kadar başvuran olmadı. Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Diyarbakır'da ilk kez onlara kulak verdi. Kanaat önderlerini tek tek dinleyen Bardakoğlu, Güneydoğu'da 30 yıldır devam eden kardeş kavgasının nihayete erdirilmesi için destek istedi. Görüşlerini açıklayan kanaat önderleri, Doğu ve Güneydoğu'daki sorunların bilinçli bir şekilde çıkarıldığını vurgularken, şu görüşü dile getirdi: "Yarım asra yakındır dini hizmetlerin zayıflaması, yapılmaması için engeller çıkarıldı. Bölgemiz din hizmetlerinin zayıflatılması nedeniyle bu hale geldi. Aynı sokakta Müslüman, Ermeni, Süryani ve Hıristiyanların yaşadığı bir yerde dini hizmetlerin geride kalması, bu kardeşlerin birbirine düşmesine neden oldu."

Güneydoğu'da yarım asır önce binlerce gencin eğitim gördüğü dini müesseselerin bugün kapalı olduğunu hatırlatan kanaat önderleri, ayakta durmaya çalışan gönüllü kuruluşlar için bölgeye pozitif ayrımcılık yapılmasını istedi.

Kürtçe bilmeyen imamlar halkın derdinden anlamıyor

Toplantıda camilerde verilen vaazın Kürtçe yapılması gündeme geldi. Özellikle kırsal kesime atanan ilahiyat fakültesi mezunları din görevlilerinin KPSS ile yerleştikleri belirtilerek, bunların bölge halkının dilini bilmediği vurgulandı. Ardından şu teklif yapıldı: "Kırsalda halk her derdini cami imamına anlatır. Eskiden medreselerdeki hocalara anlatırdı. Şu an camilerde görevli imamlar Kürtçe bilmiyor, vatandaşın derdinden tam anlamıyor. Bu, cami cemaatinin azalmasına neden oluyor. Bunların yanında dini eğitim almış Kürtçe bilen binlerce genç var. Onlar yardımcı olarak görevlendirilmeli."

Toplantıda cuntacıların hazırladığı kanlı darbe planları da gündeme geldi. Ülkeyi karıştırmak isteyen cuntacıları Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'na şikâyet eden kanaat önderleri, duydukları endişeyi dile getirdi. Bu tür planların cahiliye döneminde bile yapılmadığının altını çizdi.

Kanaat önderlerinin görüşlerini not alan Ali Bardakoğlu, bölgedeki sorunların giderilmesi için elinden geleni yapacağı sözünü verdi. Bardakoğlu, dini hizmetlerin yürütülmesinde onlardan destek isterken, Diyarbakır Müftülüğü'nün başlattığı cami derslerinde görev almalarını, halka yardımcı olmalarını rica etti.

Diyarbakır'daki tarihi toplantı üç saat sürdü. Diyarbakır, Şırnak, Batman, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa'dan toplam 60 kanaat önderinin katıldığı toplantıya Başkan Ali Bardakoğlu'na Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş ile Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Abdurrahman Candan, Diyarbakır Müftüsü Ali Melek ve diğer 5 ilin müftüsü eşlik etti. Müderrisler Hüseyin Elçi, Said Gönen, Rıdvan Sevinç, Ali Özen, Said Yıkılmaz, Muhittin Okçu, Mehmet Bilici, Salih Ocak, Sait Ergin ile emekli vaizler Sadullah Hatipoğlu ve Yusuf Önal da toplantıda hazır bulunan kanaat önderleri arasında yer aldı





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+