Almanya, İsviçre'nin minare yasağına şaştı kaldı! -
İsviçre'de yeni minare yapımına yasak getirilip getirilmeyeceğine karar vermek amacıyla yapılan referandumda, seçmenin yüzde 57,5'inin yasağa destek vermesi Almanya'da geniş yankı buldu.
Berliner Kurier gazetesi, "İsviçre, Minarelere Karşı Oy Kullandı" başlığıyla verdiği haberde, "Alp ülkesinin yüzde 57,5'i ülkenin itibarını yıktı" yorumunda bulundu.
Haberde, Bern hükümetinin, İsviçre parlamentosunun, kiliselerin ve ekonomi birliklerinin 2007 yılında başlatılan minareleri yasaklama inisiyatifine karşı çıktıkları, ancak başarılı olamadıkları belirtildi.
Ekonomi ve turizm birliklerinin, bu referandum sonucunun ülkenin imajına zarar vereceği yönünde endişe duydukları ifade edilen haberde, birliklerin İsviçre'nin çoğulculuk ve din özgürlüğü gibi değerlere sahip çıkması ve ülkenin nefret ve yabancı düşmanlığıyla bağlantılı hale getirilmemesi yönünde uyarılarda bulundukları kaydedildi.
B.Z gazetesi de "Minare Yasağı Dünyayı Öfkelendirdi" başlığını kullanarak, Vatikan'ın da bu sonucu eleştirdiğine dikkati çekti.
Frankfurter Rundschau gazetesi de, "İsviçre Sağa Kaydı" başlığıyla duyurduğu haberde, İsviçre halkının Müslümanları şoke ettiği belirtildi.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Üyesi Wolfgang Bosbach, Berliner Zeitung adlı gazeteye yaptığı açıklamada, İsviçre'deki bu sonucunun ciddiye alınması gerektiğini, sonucun Almanya'da geniş çevrelerde bulunan "toplumun İslamlaşma korkusunun" bir ifadesi olduğunu kaydetti.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Sebastian Edaty, aynı gazeteye yaptığı açıklamada, İsviçre'deki sonucun problemli olduğunu, din özgürlüğünün garanti altına alınması için çeşitli dinlere mensup insanlar için ibadethanelerin yapılmasına olanak sağlanması gerektiğini, İsviçre'deki gibi bir sonucun Alman Anayasası'na uygun olmadığını kaydetti.
Berlin Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti üyesi Bilkay Öney de, İsviçre'de yaklaşık 400 bin Müslümanın yaşadığına ve sadece 4 tane minareli caminin bulunduğuna dikkati çekerek, "Kendini tarafsız olarak kabul eden bir ülkede 4 tane minare sorun oluyorsa, o zaman Allah oradaki Müslümanlara yardım etsin" dedi.
Buradaki asıl sorunun ne minare ne de camiler olduğunu ifade eden Öney, burada yaşanan asıl sorunun Müslümanlara karşı ön yargı ve Müslü manları radikalleştirmeye iten Müslüman düşmanlığı olduğunu, camileri ve minareleri yasaklayarak kökten dinciliğin önlenemeyeceğini, bunu İsviçre halkının bilmesi gerektiğini belirtti.
Federal Meclis Başkanvekili Yeşiller Partili Katrin Göring-Eckardt da, Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF'ye yaptığı açıklamada, İsviçre'deki sonuçtan dolayı sarsıldığını belirterek, "Din özgürlüğü konusunda oylama yapılmaz" dedi.
Oylamanın minarelerle ilgili bir konu olduğunun söylendiğini, ancak gerçekte din özgürlüğünün oylandığını ifade eden Göring-Eckardt, ilk önce bu sonucun Müslümanların İsviçre'ye hoş gelmedikleri anlamına geldiğini kaydetti.
Göring-Eckardt, Bosbach'ın sonucun ciddiye alınması yönündeki açıklamasını da eleştirerek, Bosbach'ın ne dediğini düşünmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com