İşte Yargıtay'ın İftihar Tablosu - Haber Arşivi 2001-2011
26 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Նպատ / Ժամ : Առաւօտ

Haber Arşivi 2001-2011 :

01 Aralık 2009  

İşte Yargıtay'ın İftihar Tablosu -

İşte Yargıtay'ın İftihar Tablosu

2007 yılı başında öldürülen Hrant Dink hakkındaki linç kampanyasına malzeme oluşturan hüküm, Yargıtay'a göre örnek karar...

Yargıtay'ın internet sitesindeki 'Güncel Kararlar' bölümünde yer alan bazı duyurular, kafalarda soru işareti yarattı.

Kurumun internet sitesinin ana sayfasındaki bu bölümde sadece üç örnek karar var.

Bu kararlardan ilki uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Agos Gazetesi Eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bilirkişi raporunun “suç unsuru yoktur” raporuna rağmen 'Türklüğü tahkir ve Tezyif' ettiği iddiasıyla 301. maddeden mahkûmiyet kararının onaylandığı karar tutanağı.

İkincisi ise, ünlü Şemdinli davasında faillerin serbest kalmasına yol açacak sivil mahkemenin verdiği kararı usulden bozarak Askeri Mahkeme'ye gitmesine yol açan süreçle ilgili.

Sitede yer alan üçüncü “örnek” karar ise bir “töre” cinayetinde kadın hakları örgütü AMARGİ Kadın Akademisi'nin davaya müdahil olma talebinin reddi üzerine verilen karar. Yargı ve Yargıtay için utanç vesilesi olması gereken kararların kurumun internet sitesinde örnek kararlar olarak verilmesi skandalının detayları ise şöyle.

Hrant Yargıtay'ın sitesinde

Agos gazetesindeki köşesinde kaleme aldığı yazılardan dolayı “Türklüğe hakaret” suçlamasıyla Gazeteci Hrant Dink'e Anayasa'nın 301. maddesinden dava açılmış, bunun üzerine Dink'in yazılarını inceleyen bilirkişi heyeti “Türklüğe hakaret edici bir unsur yok” kararını vermişti. Ancak Şişli 2. Asliye Ceza, raporu dikkate almayarak Dink hakkında mahkûmiyet kararı vermiş, Dink'in temyize başvurması üzerine, mahkemenin kararını görüşen Yargıtay 3. Ceza Dairesi mahkumiyet kararını onamıştı. Dink, basında ve bugün Ergenekon davasında sanık olarak yargılanan şahısların başrolünde bulundukları linç kampanyasında bu karar özellikle kullanılmıştı. İşte bu mahkumiyet kararı da Yargıtay'ın “örnek” kararlar listesinde yer alıyor. 2007 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Hrant Dink hakkındaki karar, aradan geçen iki yıla rağmen siteden kaldırılmadı. Öte yandan “Dink'e atılı suçun oluşup oluşmadığının ortaya konabilmesi için, davanın konusunu oluşturan yazının yanında, bu yazının da yer aldığı ve toplam sekiz adet makaleden oluşan dizinin bir bütün halde ele alınması ve sonucuna buradan gidilmesi gerektiği” kararınını veren Yargıtay, sitesinde yer alan duyuruda Dink'in diğer yazılarına da yer veriyor.

Şemdinli böyle karartıldı

9 Kasım 2005 yılında Şemdinli'de Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi bombalanmış, bir kişi ölmüş, bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durdurulmuş ve içindeki devlet görevlisi olan üç kişi tartaklanarak polise teslim edilmişti. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yargılanan bu üç kişi hakkında verilen kararlar da sitenin 'Güncel Kararlar' bölümündeki yerini koruyor. Hatırlanacağı üzere dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, saldırganlardan Astsubay Ali Kaya için 'Tanırım, iyi çocuktur' demesinden sonra, 35 yıl mahkûmiyet alan faillerin serbest kalmasına yol açan süreç başlamıştı. İşte Yargıtay'ın internet sitesinde yer alan “örnek” kararlardan ikincisi ise Şemdinli ile ilgili. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 16.10.2006 gün ve 211049 sayılı tebliğnamesiyle dosya Yargıtay 1.Ceza Dairesine gönderildi ve burada Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı, “Dosyanın 9. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına (TEVDİİNE) görevsizlikle karar verişmiştir” deniyor.

Dava askerî mahkemeye

Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise Şemdinli olaylarıyla ilgili davada sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkındaki kararı “eksik soruşturma'' gerekçesiyle bozdu. Davanın temyiz incelemesini sonuçlandıran Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kararın usul yönünden bozdu ve davanın askerî mahkemede görülmesini istedi. HSYK ise sanıklara ceza veren Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında soruşturma başlattı.

İlk duruşmada serbest
Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askerî Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında mahkeme 3 sanığın serbest bırakılmasına karar verdi. Patlamanın ardından ateş açarak Ali Yılmaz'ın ölümüne, 5 kişinin de yaralanmasına sebep olduğu için yargılanan Jandarma Uzman Çavuş Tanju Çavuş'un yargılanmasına Malatya'da devam ediliyor. Tanju Çavuş en son görev yaptığı Isparta'da Salih Uçar adlı kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle tutuklandı. Sanıklar serbest bırakılırken mağdur Seferi Yılmaz Van Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'örgüt üyesi olduğu' gerekçesiyle tutuklandı. Yılmaz 1 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye oldu.

E-muhtıra sitede

Öte yandan 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından bizzat yazılan ve büyük tartışmalara yol açan e-muhtıra da Genelkurmay Başkanlığı sitesinde hâlâ duruyor. Kamuoyunda e-muhtıra olarak bilinen duyuruda “Bu faaliyetlere girişenler, halkımızın kutsal dinî duygularını istismar etmekten çekinmemekte, devlete açık bir meydan okumaya dönüşen bu çabaları din kisvesi arkasına saklayarak, asıl amaçlarını gizlemeye çalışmaktadırlar” gibi ifadeler kullanılıyor.

VHSYK Kaçmaz ve Eminağaoğlu'nu görüşecek

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkındaki meslekten ihraç taleplerini bu hafta görüşecek.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 'Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı' sıfatıyla savunmasını istediği Osman Kaçmaz'ın savunmasını yapması için verilen 10 günlük süre bu hafta doluyor. Eminağaoğlu'nun ise henüz savunma yapması istenmedi.

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun hâkim Kaçmaz için bir meslekten ihraç, iki yer değiştirme istemi bulunuyor. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkında görevine ilişkin suçlar kapsamında istenen dört adlî soruşturma talebi ise, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi eğer son soruşturmanın yapılmasına karar verirse, hâkim Kaçmaz'ın dosyası Yargıtay'a gidecek ve yargılama Kaçmaz'ın 1. sınıf hâkim statüsü nedeniyle Yargıtay'da yapılacak.

İhraç talebini ise Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu karara bağlayacak. Osman Kaçmaz'ın karara itiraz hakkı bulunuyor.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+