04 Eylül 2009
Gazeteci Karakaslı Bugunu normallestirirsek geçmisi iyilestirip ortak bir gelecek kurabiliriz. Sınırın açılması özellikle genç kusakların birbirini tanıması için önemli. İki halkın da ikna olması için çalısmak gerek. İyi iliskiler Hrant Dink'in ruyasıydı diyor.
Gazeteci Karin Karakaslı, Turkiye-Ermenistan arasındaki sınırın açılmasını, resmen diplomatik iliski kurulmasını öngören protokollerin imzalanmasının, iki ulkenin halklarına, diaspora Ermenilerine iyi gelecek bir sureci baslattıgını dusunuyor.
bianet'in görustugu Karakaslı Açıklık çok önemli. İlk kez Kurt ve Ermeni sorunları, sorun kısmıyla değil, açılım ve çözum anlayısıyla gundeme geliyor diye konusuyor.
Geleceği kurma olanağı
Umutlu olduğunu belirten Karakaslı, Ermenistan-Turkiye iliskilerinin normallesebilmesinin değerini söyle açıklıyor:
Turkiye ve Ermenistan'ı olusturan Turk ve Ermeni halkları birbirine yabancı, birbirinden bağımsız değil. Anadolu'nun kadim halkları. Anadolu kulturu Ermenistan'da devam ediyor. Bir arada yasamları harmanlasmıs, iyisiyle kötusuyle aynı tarihi paylasmıs iki halktan söz ediyoruz. Coğrafya komsuluk dayatmısken, devletler duzeyinde kus kalınması, sıradan iki ulkenin kusluğunden daha da korkunç. Kapalı sınır kendinin kendine kusmesi gibi bir sey.
Tarihin konusulamaması yuzunden geçmis bir turlu tamir edilemediği için, bir gelecek de olusturulamıyordu. simdi böyle bir olanağımız var. Normallesmeye tarihten baslamazsın, önce bugunu normal yasarsın, böylece geçmisi sifalandırıp geleceği kurmak mumkun olur. Ortak çıkar alanları yaratır. Ayrıca bu Avrupa Birliği surecinde Turkiye ve Ermenistan için de çok olumlu bir gelisme.
İnsani iliskiler
Karakaslı sınırın açılmasının ve iliskilerin gelismesinin halkların iliskisini de rahatlatacağını dusunuyor: Özellikle genç kusağı birbirini doğrudan tanıması çok önemli. İliskiler de insanilesecek.
İstikrarla ve toplumsal uzlasıyla yurumeli
Ancak Karakaslı, bu surecin sadece bir partinin politikası ya da dıs baskıların sonucu gibi algılanmasının doğurduğu risklere de dikkat çekiyor.
Bu durumda sureç yaygınlasmayıp tepki görebilir. Kamuoyuna mal edilmesi, Turkiye ve Ermenistan toplumları tarafından benimsenmesi çok önemli. Medyanın, yazan çizen arkadasların desteği gerekiyor. Bu Turkiye'nin önunu açacak bir sureçtir. Tıpkı Kurt sorununda olduğu gibi, toplumsal uzlasıyla, iç dinamiğin desteğiyle devam edebilmeli. Aksi halde milliyetçilik hareketlerini körukleyebilir.
İki toplumda da siyaset maalesef milliyetçilikleri körukleme uzerinden yapılıyor, herkesin eli kolu bağlanıyor. Ermenistan'da da iç dinamiğin desteğini kazanmak elzem. Karabağ sorunu yumusak karın. Bu nedenle temkinle yaklasılıyor. Ermenistan halkının da ikna olması için istikrara ihtiyacı var. Surecin kesintiye uğramaması, hayal kırıklığı yaratmaması gerek.
Turkiyeli Ermeniler sevinçli
Karakaslı bu gelismenin Turkiyeli Ermeniler için de sevindirici olduğunu söyluyor. Ermenistan hepimizin akrabalarının, ailemizin bir kısmının yasadığı yer. Turkiye vatandasıyız ama orası bizim için herhangi bir yer değil. Bu gelisme aynı zamanda Turkiye Ermeni toplumunun sınırlarını da genisletir. Kendi dilinde, kulturunde canlı olmasını, yasama bağlanmasını, dilinin hareket kazanmasını sağlar. Buradaki kulturu, sosyal yapıyı guçlendirir.
Normallesme diasporayı da dönusturur
Karakaslı, diaspora Ermenilerinin de bu gelismeden olumlu etkilenebileceğini öngöruyor. Diaspora, Ermeni dunyasının sac ayaklarından biri. Turkiye-Ermenistan iliskilerinin gelisiminden etkilenecek, bu yolda kararlı ilerlenirse kendi siyasetleri de dönusecektir. Orada da ılımlı yaklasabilen, Turkiye'ye guvenebilen kesimler var. Bu sureç onları guçlendirecektir.
Hrant Dink'in ruyasıydı
Karakaslı, iliskilerin iyilesmesinin, yıllarca Agos gazetesinde birlikte çalıstığı Hrant Dink'in de ruyası olduğunu anımsatıyor. Bu surecin olumlu ilerlemesi, bir anlamda onun ruhunun sad olması da demek. Turkiye'nin Hrant Dink'in öldurulmesi utancından bir anlamda sifalanması demek. Onun hayal ettiği gibi bir ulkenin olusumu için, bu ulkenin kendini iyilestirmesi gerekiyor