Guardian: Fransa dan insanliga darbe -
Ingiltere de yayimlanan The Guardian gazetesi Fransiz Meclisinin sozde Ermeni soykirimini reddedenlere ceza ongoren kararini sert sekilde elestirdi.
Timothy Garton Ash imzasiyla yayimlanan yazida Bu Avrupa icin tabulari yikma zamanidir yenilerini dikme zamani degil denilerek Ermeni soykirimini inkari suc sayacagimiza Yahudi soykirimini inkari suc olmaktan cikartmaliyiz ifadesine yer verildi.
Fransiz Meclisinin kararini gercege adalete ve insanliga vurulmus buyuk bir darbe olarak niteleyen Ash sunlari kaydetti:
Fransiz Meclisine Bravo Yasasin Fransa... Birakalim da bu Avrupa tarihinde yeni ve cesur bir sayfa olsun. Hadi Ingiliz Parlamentosu da Ruslarin 1940 ta Polonyali subaylari Katyn ormanlarinda oldurdugunu inkar etmeyi suc saysin. Ya da Turk Parlamentosu Fransa nin Cezayir de asilere karsi iskence uyguladigini inkar etmeyi suc kabul etsin.
Ayni sekilde Alman Parlamentosunun Sovyetler de Gulag toplama kamplarinin varligini inkar etmeyi suc kabul edebilecegi Irlanda Parlamentosu nun Ispanyol engizisyonunun isledigi suclarin inkarini suc sayabilecegi belirtilen yazida ornekleri cogaltirken alayci ifadelere yer verildi.
Ah cesur yeni Avrupa ah... Kesinlikle akli basinda birinin bu yasa metnini ilerici ve aydinlatici bir adim olarak kabulunu anlamakta gucluk cekiyorum diyen Ash Fransiz Meclisi yasa cikartarak 90 yil once bir ulusun bir digerine yaptiklariyla ilgili tarihi terminolojiyi duzeltme hakkini nasil kendinde bulabiliyor. Eger Fransiz Parlamentosu bunu Fransiz Yahudilerinin olum kamplarina gonderilmesi konusunda cikartsaydi yine bunun hata oldugunu dusunurdum. Sadece bunun ardindaki kendini elestirme ahlakini takdir edebilirdim o kadar diye yazdi.
-KARARIN HAKLILIGI YOK-
Ancak Fransiz Meclisinde kabul edilen yasanin hicbir tarihi ya da ahlaki hakliligi yok diyen yazar Fransa da yasayan yarim milyon Ermeni kokenli Fransiz in yasanin cikartilmasi icin baski yaptiklarini hatirlatti.
Pek cok ulkede bu tur yasalar icin baski yapmaya hazir degisik kokenlerden insanin yasadigina isaret eden Ash kendi gazetesinin tartismalar boyunca kullandigi bazi ifadelerdeki hatalari da elestirdi.
Yazdiklarinin 90 yil once Ermenilerin cektigi acilarin inkari anlamina gelmedigini de ifade eden Ash TCK nin 301. maddesini elestirirken Ancak iki yanlis bir dogru yapmiyor. Kimse tarih hakkinda hukum veremez. Gercek ancak tarihcilerin birbirlerinin fikirlerine ters duserlerse tutuklanacaklari ya da yargilanacaklari korkusu yasamadan yapacaklari arastirmalarla ortaya cikartilabilir dedi.
Kararin Avrupa icin ideolojik ve siyasi olarak gergin bir donem yasanirken yanlis yone atilmis bir adim oldugunu da belirten yazar Kendimiz cok daha fazlasini yaparken nasil Turkiye yi ya da Misir i ifade ozgurlugune zarar verdikleri icin elestirebiliriz sorusunu yoneltti.
Ash Avrupa nin tarihle ilgili yeni yasalarla guclendirilmis tabular yaratmak yerine halen anayasalarda bulunanlarin yikilmasi gerektigi uyarisinda da bulunurken bu cercevede Avrupa anayasalarindaki Yahudi soykirimini inkari suc sayan yasalarin kaldirilmasini istedi. Ash aksi takdirde ortaya cikan cifte standardin yarattigi zararin onlenemeyecegini belirtirken yazisini soyle tamamladi:
Bugun kendi ulkemizde de ve ifade ozgurlugunun olmadigi diger ulkelerde de bu ozgurlugu savunacaksak once David Irving in Avusturya hapishanesinden cikartilmasi cagrisinda bulunmaliyiz. Gun yeni tabular yaratma degil var olanlari yikma gunudur.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com