Ermeni meselesinde Ankara nin konumu -
Ankara da Ermeni meselesiyle ilgili yeni bir yol bulmak gerektigini dusunenler mutlaka olmali
Ermeni soykirimi yoktur demeyi suc sayan yasa tasarisi 18 Mayis ta Fransiz parlamentosundan gececek mi? Ankara da siyasetin diplomasinin hatta guvenlik burokrasisinin ortak ve onde sorularindan biri bu.
Dun Paris ten gelen bir haber parlamentonun mevzuatlar alt komisyonunun Sosyalist Parti milletvekillerince sunulan karar tasarisini kabul etmedigi yonundeydi. Bu gelismenin onemli ancak belirleyicilikten uzak oldugu ve tasarinin 18 Mayis ta Genel Kurul da oylanacagi bildiriliyor. Bir baska secenegin oylamanin buzdolabina kaldirilmasi oldugu da vurgulaniyor.
Tasarinin kabul gormemesi halinde Turkiye nin sert tepki verecegi soyleniyor. Kanada daki Turk temsilcisi Buyukelci Aydemir Erman dan sonra Fransa daki temsilci Buyukelci Osman Koruturk un de geri cekilmesini ekonomik ambargonun izleyecegi uyarilari yapiliyor. Is bu noktada
akilla aciklanamayacak noktalara savruluyor.
Oncelikle ambargo uygulandiginda uygulayana degil uygulanana zarar verme durumu oldugunda siyasi bir anlam tasir. Diyelim Kanada ya ya da Fransa ya ekonomik ambargo uygulamaya basladigimizda dunyanin en zengin 8 ulkesi (G-8) arasinda bulunan bu iki ulke ekonomisi bundan ne kadar agir bir zarar gorecek? Turkiye de uretilen elektrikli ev esyalarinin Avrupa pazarinin yuzde 15 ini elinde tuttugunu soyleyip bir yandan Fransa ya ambargodan soz ederken ornegin Lafayette magazalarina artik Beko ya da Vestel in fason uretimi keseceginden mi soz ediyoruz? Peki Fransiz sirketleriyle is yapan Turk sirketleri ve orada calisanlar ne zarar gorecek? Ornek cok: Otomotiv alaninda Ordu Yardimlasma Kurumu-OYAK la isbirligi yapan Renault dan tutun haberlesme alaninda Alcatel e insaat alaninda Lafarge ve Cement France gida alaninda Danone ye dek Fransiz yatirimlarini durdurmak engellemek siyaseten mumkun. Siyaseten mumkun olan boyle bir adimin hukuki ve ekonomik sonuclarini gormezden gelmek ise mumkun degil. Bu adimi atmakla Turkiye nin tezlerini muhataplarina kabul ettirecegi ise yaptirim gucu tartisilir oldugu icin tartisma goturur.
Tekrar olacak ama yine G-8 uyesi Rusya parlamentosunun danisma organi niteligindeki alt kanadi Duma 1915 olaylarinin Turklerin Ermenilere soykirim girisimi oldugu yolunda bir karari kabul etti. Rus hukumeti bir gun bu karari onaylarsa ornegin elektrik uretimimizin yuzde 44 unu kendi elimizle bagladigimiz Rus dogalgazini almaktan vazgectigimizi mi aciklayacagiz. Bu ambargo soylemiyle savunma ve nukleer santral gibi kendi teknolojimizi uretemedigimiz uluslararasi stratejik ihalelerde manevra alanimizi daralttigimizi fark eden siyasetci ya da kanaat onderi yok mu?
Bunlari secim hesaplari ve ideolojik onyargilar icindeki bazi Fransiz siyasetcilerin evrensel ifade ozgurlugunu yok saymak bir yana Turkiye yi kerameti kendinden menkul yetkiyle uluslararasi duzeyde mahkûm etme calismalarina tepkisiz kalinmasi gerektigini soylemiyorum. Yalnizca bu tur akildan cok duygu yuklu tepkiselligin bir sonuc getirmeyecegi gibi kendimize zarar verecegini soyluyorum.
Diger senaryoya gecelim. Diyelim ki Turk Disisleri nin Fransa ya giden Turk milletvekillerinin Fransa nin Ankara Buyukelcisi Paul Poudade ve Fransa Disisleri nin iliskilerin bozulmamasi adina cabalarinin gecen yil Turk Hava Yollari ile kârli bir satis sozlesmesi imzalayan Airbus basta olmak uzere Basbakan Tayyip Erdogan in davet edip destek istedigi bazi Fransiz sirketlerinin cabalariyla Fransiz parlamentosu tasariyi geri cevirdi. Bunu bir zafer mi saymaliyiz? Dun Bulgaristan parlamentosunun benzeri bir tasariyi geri cevirmesine sevinmeli miyiz? ABD yonetimi her yil Kongre nin bu karari almasini engelliyor diye sevinmek ne kadar akilciysa 18 Mayis ta kararin reddedilmesine sevinmek
de o kadar akilci olacak. Her sene Ankara Washington a Ermeni soykirimi karar tasarisinin reddi icin siyasi bir bedel odemiyor mu?
Ankara da bu isin sonunun olmadigini er ya da gec Ermeni meselesiyle basa cikabilmek icin bir baska yol bulmak gerektigini gorecek bilgi bilinc ve erdeme sahip olanlar mutlaka olmali. Birgun seslerini cikarip kralin yani mevcut politikasizligin ciplak yani savunmasiz oldugunu soylediklerinde kim olduklarini gorecegiz. Ulkemizi hic hak etmedigimiz bu durumdan belki de onlar cikaracak.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com