Ermeni olaylari: Kanada lideri Soykirim dedi -
500 Ermeni Turkiye nin Washington Buyukelciligi onunde gosteri yapinca Turkler ve Azeriler de karsi gosteri yapti. Polis olay cikmasini zor onledi.
Ermenilerin 1915 olaylarini soykirim olarak andigi 24 Nisan protesto gosterileriyle gecerken Amerika kitasindan Turkiye nin canini sikacak haber geldi. Kanada nin yeni iktidara gelen muhafazakâr Basbakani Stephen Harper 24 Nisan aciklamasinda soykirim sozcugunu kullandi. Boylelikle bundan once parlamentolar tarafindan taninan soykirim ilk kez Harper araciligiyla hukumet duzeyinde zikredildi.
Turkiye aciklama nedeniyle Ottava ya tepki gosterdi. Disisleri nin yazili aciklamasinda olaylarin Harper tarafindan tarihi gercekmis gibi takdim edilmesinin vahim bir onyargili tutum olarak tanimlandigi bu ulkenin kendi topraklarinda Turk diplomatlara yonelik suikastlardan ders almadiginin ortaya ciktigi vurgulandi. Aciklamada Turkiye uzun yillarin propagandasina ve siyasi hesaplarina dayali tek yanli tarih yaratma ve yalanlari gercekmis gibi kabul ettirme tesebbuslerini reddeder ve kinar denildi.
Bu gelismenin iki ulke iliskilerine darbe vuracagini belirten diplomatik kaynaklar basta nukleer santral olmak uzere bircok enerji projesi ve diger buyuk maliyetli ihalelere girmeye calisan Kanadali firmalarin zorluklarla karsilasacagini soyledi.
Turkiye nin Kanada ile butun iliskilerini dondurabilecegi de belirtiliyor.
Paris te yasa hazirligi
Soykirim iddialari yuzunden Turk-Fransiz iliskilerini de gerilimli gunler bekliyor. Zira 2001 de soykirimini taniyan Fransa Parlamentosu 18 Mayis ta soykirim i inkarina bes yila kadar hapis ve 45 bin avro para cezasi ongoren Sosyalistlerin yeni yasa teklifini gorusecek. Ankara soz konusu tasari nedeniyle Paris e iliskilerin zarar gorecegi uyarisi yapti.
Ermeni soykirimi demeyenleri cezalandirmaya hazirlanan Fransa yonetimi Cezayir in soykirim suclamasina gelince tam tersi tutum sergiliyor. Fransa Disisleri Bakani Philippe Douste-Blazy onceki gun Cezayir lideri Abdulaziz Buteflika nin Fransa nin eski somurgesinde yaptiklarinin soykirimla esdeger oldugunu soylemesine tepki gostererek boyle konularin siyasetcilerin isi olmadigini buna ancak tarihcilerin karar verebilecegini soyledi.
Bush ortak komisyon istedi
ABD Baskani George W. Bush 1915 olaylarini her yil oldugu gibi bu yil da soykirim olarak nitelendirmedi. Yazili aciklamasinda Bush Osmanli Imparatorlugu nun son yillarinda 1915 te sayilari 1.5 milyona varan Ermenilerin zorla surgune gonderildigini ve kitlesel bir bicimde olduruldugunu savunarak Bu butun insanlik icin bir trajediydi ve hic kimse tarafindan unutulmamali dedi. Baskan Bush aciklamasinda bu olaylarin ortak bicimde anlasilmasi ve Ermenistan ile Turkiye arasinda normal iliskileri saglanmasi yonunde ortak komisyonlarin kurulmasini tesvik ettiklerini vurgulamakla yetindi.
Disisleri Bakanligi Sozcusu Namik Tan Bush un aciklamasindaki bazi degerlendirmelere katilmadiklarini ancak ortak komisyonlar kurulmasi onerisini olumlu bir unsur olarak gorduklerini belirtti.
Ermenistan Cumhurbaskani Robert Kocaryan soykirim iddialarinin uluslararasi alanda taninmasi konusunu ulkesi icin bir ilke sorunu olarak nitelendirdi. Kocaryan Soykirimin taninmasi yonundeki cabalarimiz bolgeye daha uygun ve istikrarli bir konum kazandirilmasini amacliyor diye konustu
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com