Gul: 301 davalari Geceyarisi Ekspresi gibi - Haber Arşivi 2001-2011
24 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Լուսնակ / Ժամ : Լուսափայլ

Haber Arşivi 2001-2011 :

29 Aralık 2005  

Gul: 301 davalari Geceyarisi Ekspresi gibi -

Gul: 301 davalari Geceyarisi Ekspresi gibi

Basbakan Yardimcisi Abdullah Gul Turk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden acilan davalari Turkiye’nin imajina buyuk zarar veren ‘Geceyarisi Ekspresi’ filmine benzetti. Gul’e gore bu davalarin mudahilleri kargasa pesinde. NTV’nin sorularini cevaplayan Gul Turkiye’de bilincli olarak kargasa cikarmak isteyen bir zihniyet bulundugunu soyledi. Orhan Pamuk’un Turkluge hakaret davasi ile AB-Turkiye Parlamentolararasi Dostluk Grubu Esbaskani Joost Lagendijk hakkindaki sorusturmaya deginen Gul degisimlerin yerlesmesi icin sabir gerektigini kaydetti. Gul “Hem reformlari gelistirecegiz hem de uygulamalari takip edecegiz.” dedi. Ibrahim Kaboglu ve Baskin Oran gibi AK Parti karsiti kisilerle hukumet aleyhine dava acanlarin ayni oldugunu vurgulayan Disisleri Bakani yasalarin degistirilebilecegini belirtti. Gul AB’nin tepkisini ceken 301’le ilgili “Reform izleme grubu olarak takip ediyoruz. Bu yasalari gerekirse degistiririz. Ama once bakacagiz bu yasalar nasil yorumlanacak. Biz savcilara hakimlere talimat verecek degiliz.” seklinde konustu. Basbakan Tayyip Erdogan ise Gul’e destek verirken bu konuda yasal bir duzenleme icin erken oldugunu belirtti. ATV’de yayinlanan “Siyaset Meydani” programina katilan Erdogan “1 Haziran da basladi bu surec 6 ay oldu. Alinacak kararlar gelecege yonelik ictihatlari olusturacak. Ben su anda biraz izlemeliyiz diyorum. Eger biz 5-6 ayda kanun yapip kanun bozarsak dogru olmaz. Biraz bu sureci izlemekte fayda var diye dusunuyorum." dedi. Gul’un gonderme yaptigi 1978 yapimi Geceyarisi Ekspresi filmi Turkiye deki adalet ve hapishanelere agir elestiriler getirmisti. 1975 yilinda Imrali Cezaevi nden firar eden William Billy Hayes’in kitabindan uyarlanan filmdeki "cirkin" Turk imaji uzun yillar hafizalardan silinmemisti

Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+