23 Ekim 2005 tarihli Aksam Gazetesi nin birinci sayfasinda cikan Ruhban Okulu Patrikleri Boldu bas -
23 Ekim 2005 tarihli Aksam Gazetesi nin birinci sayfasinda cikan Ruhban Okulu Patrikleri Boldu baslikli ve Nagehan Alci imzali yazi hakkinda Turkiye Ermenileri Patrigi Mesrob II asagidaki aciklamada bulundu:
1. Ruhban Okulu Patrikleri Boldu” temasini isleyen yayinlar hem gercek degil hem de dikkati asil konudan baska yere cekiyor. Gercek olan su: gayrimuslim vatandaslarimizin yeni din gorevlisi hazirlayabilmeleri icin Turkiye’de olanaklari yok. Bu soruna ivedilikle cozum getirmek gerekir.
2. Avusturya’dan gelen gazeteci grubuyla birlikte Aksam Gazetesi’nin muhabirini 21 Ekim 2005 Cuma saat 16:00’da Patrikligiz kabul salonunda kabul ettim. Gazeteciler ve ben gorusmemizi Ingilizce yaptik. Gorusmede buyuk agabeyim” dedigim Sayin Bartholomeos’a duydugum saygiyi ve sevgiyi ayrica ifade ettim.
3. Ruhban okulu bagimsiz dini bir kurum olarak acilirsa Erzurum’daki Van’daki medreseler de ayni muameleyi gormek istemez mi? Oysa Ataturk dini okullari kaldirmisti” ifadesini kullanirken ruhban okulu formulune yakin olmayan bazi devlet yetkililerinin dusuncesini ozetledigimi de belirttim.
4. Ermeni Patrikligi’nin Turkiye’de sayica en cok dini azinligin ruhani merkezi olarak Istanbul’daki devlet universitelerinden birinde Karsilastirmali Teoloji kursusu acilmasini istedigi dogrudur. Rum Patrikligi’nin bu oneriye sicak bakmadigi da dogrudur. Bu daha once de defalarca belirttigimiz gibi iki patrikligin arasinda bir husumet varmis anlamina gelmez. Her iki patrikligin ihtiyaclari tamamen farklidir.
5. Hukumet yetkililerinin bu konuda azinlik cemaatlerinden ortak cozum onerileri bekledikleri de dogrudur. Ancak ihtiyaclar farkli oldugu icin bu gercekci bir yaklasim degildir. Rum Patrikliginin Ermeni Patrikliginin Musevi Hahambasiliginin Suryani Patrik Vekilliginin Katolik ve Protestan Kiliselerinin yapilari birbirinden farklidir ve tek tip cozum tum kesimlere hitap edemez. Bu nedenle biz universitedeki bir kursunun tum ihtiyaclara hitap edebilecegini dusunuyoruz.”
APTAL” SOZUNU KULLANMAM MUMKUN DEGIL
ASIRI UNSURLARA PRIM VERMEK GAFLETTIR
Aksam Gazetesi’ndeki ayni yazinin Turk-Ermeni iliskilerine deginilen ikinci bolumunde ise Patrigin Bazi Ermeniler toprak talebinde bulunuyor. Isleri de bu aptallar zorlastiriyor!” dedigi iddia ediliyor. Patrik Mesrob II ise bu konuda su duzeltmeyi yapti:
Mesih Isa Incil’de insanlari asagilamanin yanlis oldugunu baska birine aptal’ diyenin ise cehennem atesini hak edecegini soyler. Oyle ki kim olursa olsun herhangi bir sahsa aptal’ demem mumkun degil. Gazetecilerle Ingilizce konusurken bu cagda artik toprak talebinde bulunanlar icin genel olarak delilik cilginlik’ anlaminda agzimdan idiotic’ kelimesinin ciktigi dogrudur.”
Siyaset ve cikar ugruna genc kusaklari tehlikeli maceralara surukleyebilecek her seyi menfi anlamda delilik cilginlik dengesizlik tutarsizlik olarak goruyorum. Turkiye ve Ermenistan’in artik sorunlarini cozmek icin ciddi hamlelerde bulunmalari gerekiyor. Bunun zamani gelmistir. Her iki ulkede de akliselim sahibi herkes her iki ulkenin yoneticilerinden bunu bekliyor. Asiri milliyetci ve irkci unsurlarin bu surece engel olmalarina izin vermek buyuk gaflettir; ulke ve dunya barisina yarar saglamaz.”
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com