Gayrimuslim erkeklerle evlilik (1) -  
 
	
 
	
	
	 
	 
	
	Gayrimuslimlerle olan evliliklerde inanc ve yasama bicimleri arasinda cikan tezat ile cocuklarin dinî kimlikleri ve egitimleri onemlidir. 
Bundan baska su yedi husus yasagin mesnedidir: 
1) Islamiyet ile Yahudilik ve Hiristiyanlik arasindaki temel yaklasim farki evlilikte belirleyicidir. Islamiyet kisiye din ve vicdan ozgurlugunu tanir  kimseyi kendi inancindan dondurmez. Musluman bir koca  karisinin inancina mudahale edemez. Nikah akdine kadar ona Islamiyet i teblig eder  mustakbel esinin Musluman olmasini arzu ettigini belirtir. Ancak nikah akdinden sonra bunu her Allah’in gunu artik yapmaz  cunku mademki nikah akdine gore kadin kendi dininde kalmayi tercih etmistir  demek ki bu onun secimidir; bu secimini surdurmekte kararli oldugunu gostermektedir. Zaman zaman ve yeri gelince ona Islam’in dogrularini anlatir  gosterir; ama hicbir zaman nikahtan sonra karisini kendi inancindan dolayi rencide edemez  onu uzecek davranislarda bulunamaz; inanciyla alay edemez. Hatta Hamidullah’a gore  Musluman bir koca mesela Hiristiyan karisinin  icki icmesine engel olamaz . (Aziz Kur’an  5/Maide  5. ayetin aciklamasi). 
2) Bir Musluman koca  Yahudi veya Hiristiyan esinin inandigi kitaba ve peygambere saygisizlikta bulunamaz.  Cunku Tevrat Allah’in Hz. Musa (as)’ya  Incil de Hz. Isa (as)’ya vahyettigi kutsal kitaplardir. Hz. Musa (as) ve Hz. Isa (as)  buyuk (Ulu’l-azm) peygamberlerdendir.” Muslumanlar  Tevrat ve Incil’in degistirilmis olduklarina inanirlar  ama mense’leri ve ozleri/muhtevalari itibariyla Allah’in vahyettigi kitaplar olduklarina da inanirlar. Bu amir bir iman hukmudur  Amentu’nun 6 umdesinden biridir; buna inanmayan Musluman olamaz:  Ve de ki: -Allah’in indirdigi her kitaba inandim.” (42/Sûra  15) Bu vahyleri alan Hz. Musa ve Hz. Isa  Allah’in ovguyle bahsettigi peygamberlerdir. Bunlar ve diger Israilogullari peygamberleri bizim de peygamberlerimizdir  onlara azami saygiyi gostermekle yukumluyuz. Onlarin gunah islemediklerine  aldiklari vahyleri butun guclerini kullanarak teblig ettiklerine inanir  asla aralarinda ayirim yapmayiz. (2/Bakara  285) Bu yuzdendir ki  hicbir Musluman’in  Tevrat ve Incil’e  Hz. Musa ve Hz. Isa’ya hakaret etmek aklinin kosesinden bile gecmez. Onlara hakaret etmesi demek kendi inancina  kutsal degerlerine saygisizlikta bulunmak demektir. Ancak Musluman bir kadinin gayrimuslim bir erkekle evlenmesi oyle degildir; bu iki din mensubu insanlar  Kur’an’a ve Hz. Muhammed (sav)’e inanmadiklari icin Musluman bir kadini evlilik boyunca taciz edebilir  yerine gore Islamiyet’e  Kur’an’a ve Peygamber’e karsi saygisiz davranabilirler. 
3) 1965 II. Vatikan Konsulu’ne kadar Katolik Kilisesi  cocugun mutlaka vaftiz edilmesi sartini arardi. Yeni durumda erkegin Hiristiyan olmayan esine  cocugunu Hiristiyan degerlerine gore yetistirmek icin caba harcayacagini pesinen soylemesi gerektigi fikriyle yetindi. Hiristiyanlikta hâlâ bazi kiliseler cocugu vaftiz etmek icin annesinin kiliseye kayitli olmasi sartini arar. Ortodoks ve Ermeni kiliseleri vaftiz icin annenin de babanin da Hiristiyan olmasi sartini ariyor. Son zamanlara kadar bircok ulkede cocuk vaftiz olmadikca hukuki bir kisilik kazanamazdi. Hâlâ bu teamulu devam ettiren kiliseler ve mezhepler vardir. Bu  gayrimuslim bir erkekle evli olan Musluman bir kadinin dinini koruyamayacagini gosterir. Manken Tugce  Hiristiyan olmasaydi Yunanli sarkiciyla evlenemezdi. 
4) Geleneksel toplumlarda cocuk babaya aittir. Islam hukuku bunu teyit etmis   cocugun babasinin yatagina ait olmasi gerektigi” hukmunu getirmistir. Yerlesik orflere gore nesil baba uzerinden gecer. Annenin Musluman  esinin gayrimuslim olmasi  cocugu uzerindeki etkisinin ve nesep iliskisinin neredeyse tumuyle kaybolmasina sebep oluyordu. 
Modern toplumda bu yonde bir anlayis degisikligi gorulmekle beraber  deneysel olarak bunun yol actigi sonuclar henuz tam olarak test edilmis degildir. Cocugun zaman icinde butunuyle babaya nispetinin ortadan kalkacagi beklenemez.
	
	 
Bu haber  kaynağından gelmektedir. 
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı ()  ve yazarına ait olup,
 bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com