Sozde ifade ozgurlugu: Hrant Dink e alti ay hapis -  
 
	
 
	
	
	 
	 
	
	Gazeteci Hrant Dink  yazdigi makalede  Turklugu tahkir ve tezyif  ettigi gerekcesiyle 6 ay hapse mahkûm oldu. Bilirkisi gorusu: Suc olusmamisti
Ermenice ve Turkce yayimlanan Agos Gazetesi Genel Yayin Yonetmeni Hrant Dink  bir yazisinda   Turklugu tahkir ve tezyif ettigi  gerekcesiyle bilirkisi heyetinin aksi yondeki gorusune ragmen 6 ay hapis cezasina carptirildi. Dink in cezasini  ileride bir daha suc islemeyecegi konusunda olusan kanaat  nedeniyle erteleyen mahkeme  diger sanik yaziisleri muduru Karin Karakasli nin beraatine hukmetti. 
Sisli 2. Asliye Ceza Mahkemesi nde dun gorulen durusmaya  sanik avukatlari ile bazi mudahiller katildi. Sisli Cumhuriyet Savciligi nca hazirlanan iddianamede  sekiz bolumluk  Ermeni Kimligi Uzerine  baslikli dizi yazinin  gazetenin 13 Subat 2004 nushasindaki   Ermenistan la Tanismak  baslikli sekizinci bolumunde   Turklugun nesren tahrif ve tezyif edildigi  gerekcesiyle Dink ve gazetinin sorumlu yaziisleri muduru Karin Karakasli nin ucer yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilmalari istenmisti. 
Bilirkisi dinlenmedi 
Mahkemenin atadigi bilirkisi heyeti  oybirligiyle hazirladigi gorusunde  yazinin tam olarak anlasilabilmesi icin ilgili paragrafin bulundugu dizinin tumuyle incelenmesi gerektigini belirterek  sucun olusmadigini bildirilmisti. Dink in soz konusu cumleleri ise soyleydi: Ermeni kimliginin  Turk ten kurtulus yolu gayet basittir.  Turk le ugrasmamak. Ermeni kimliginin yeni cumlelerini arayacagi alan ise artik hazirdir. Gayri Ermenistan la ugrasmak. Turk ten bosalacak o zehirli kanin yerini dolduracak temiz kan Ermeni nin Ermenistan la kuracagi asil damarinda mevcuttur. Yeter ki bu mevcudiyetin farkinda olunsun. Bu farkindaligin asil sorumlusu ise diasporaya yayilmis Ermenilerden ziyade Ermenistan yonetimleridir. Ermenistan hukumetlerinin sorumluluklarinin bilincinde olmalari ve geregini yerine getirmeleri aslolandir. 
 Niyetimden eminim  
Karardan oturu saskin oldugunu belirten Dink  sunlari soyledi: Uslubumdan ve niyetimden eminim. Ceza almamam gerekirdi. Cunku bu yazida Ermeni kimligi uzerine yaziyorum. Dizinin onceki bolumlerinde  Diaspora Ermenilerine seslenerek  Turk e olan ofkelerini kendi kimliklerinden dislamalarini ve kendi kimliklerinde olumsuz rol oynayan Turk le ugrasmamalarini belirtmistim. Turk kimliginin dislanmasiyla olusacak boslugu Ermenistan in varligi ile doldurmalarini onermistim. Burada   Turk ten bosalan zehirli kan  derken  Turk dusmanligini kastediyorum.  Bu zehirli kan da Turk dusmanligiyla zehirlenmis Ermeni kanidir ve bosalmalidir  diyorum. 
AIHM de dahil olmak uzere tum hukuki yollara basvuracagini kaydeden Dink  soyle devam etti: Eger Yargitay ve sonra AIHM aleyhime karar verirse bu ulkeden ceker giderim. Bu ceza isterse alti gun  isterse alti yil olsun  fark etmez. Bu ceza beni utandirir. Bu benim icin iskencedir. Ben bu ulkede Turklerle birlikte yasiyorum. Onlarin yuzune utanmadan bakabilmeliyim. Bu ulkede neyin  nerede ve ne zaman olacagi hâlâ surprizlere gebe. Ermeni konferansini engelleyen bir mahkeme simdi niye benim aleyhime ceza vermesin? Artik yargi denilen mekanizmanin ne kadar hukuki ve siyasi oldugunu tartismaliyiz. Bu surec bundan sonraki ifade ozgurlugumu bloke etmeye yonelik. Hayir  ben bundan sonra da konusacak  yazacagim. 
Bir dava daha var 
Dink hakkinda 2002 de Sanliurfa da duzenlenen bir paneldeki konusmasi nedeniyle acilmis bir dava daha var. TCK nin 159. maddesi geregi  Turkiye Cumhuriyeti nin manevi sahsiyetini ve Turklugu tahkir ve tezyif etmek  iddiasi ve uc yil hapis istemiyle acilan davaya konu olan sozler de soyle: 
Cocuklugumdan beri sizlerle birlikte Istiklal Marsi soyluyorum. Son zamanlarda bir noktasi var  oraya geliyorum ve susuyorum  sizler soruyorsunuz  ben sonra katiliyorum.  Kahraman irkima bir gul.  Simdi irk  ben atam; kahraman  neresi kahraman ya  irk bu; yurttaslik kavramini ulusal bir butunluk ve kahraman bir irkla saglamaya calisiyoruz. Mesela laf  caliskan bir halkima bir gul  olsa hepinizden daha fazla soylerim; ama oyle degil. Turkum  dogruyum  caliskanim soyleminin dogruyum ve caliskanim yanini cok seviyorum  bagira bagira soyluyorum. Turkum bolumunu de Turkiyeliyim diye soyleyerek algilamaya calisiyorum.
	
	 
Bu haber  kaynağından gelmektedir. 
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı ()  ve yazarına ait olup,
 bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com