17 Aralik in gerisindeyiz -  

CHP lideri Baykal  Muzakere Cerceve Belgesi tuzaklarla dolu dedi.

CHP lideri Deniz Baykal  hukumetin 3 Ekim de altina imza attigi muzakerelerle ilgili cerceve belgenin 17 Aralik kararlarinin gerisinde oldugunu ileri surdu. Partisinin dunku grup toplantisinda hukumeti elestiren Baykal  sunlari soyledi: 
Gerekceyi gosterin sevinelim: Basbakan ve Disisleri Bakani nin ozel bilgisi icinde kiskanclikla belgeyi saklayarak  maddeleri gostermekten kacirarak  bir olupbittiyle  emrivakiyle Turkiye nin onune konulmasi kabul edilebilir mi? Meclis neyin kabul edildigini bilmiyor. Herkesin mutluluk yasamasi isteniyor. Ortada ne var? Sevincin gerekcesini gosterin de birlikte sevinelim. 
Muzakere degil tarama: 17 Aralik ta kabul edilen surekli hak kisitlamalari aynen devam ediyor. Buna kimse tam uyelik diyemez. Bulgaristan la  Hirvatistan la ayni olmayacagiz. 17 Aralik ta  Tarama ve muzakere birlikte goturulecek  deniliyordu. Cerceve belgesinde  once tarama sureci baslatilacagi  sonra muzakereye gecilecegi belirtiliyor. Tarama basliyor  muzakere baslamiyor. 
Rum Kesimi ni tanima sarti: AB nin karsi deklarasyonunda Kibris Rum gemi ve ucaklarinin Turk havalimani ve limanlarina gelecegi de yer aliyordu. Bir yil icinde gelmeye baslayacak. Fiilen Kibris i tanimis olacagiz. Bu konu onsart haline donustu. Turkiye  Kibris Rum Kesimi nin NATO ya uyeligini veto ederse  AB uyeligi tehlikeye girecek. Rumlar  NATO kapsamindaki guvenlik birliklerine de girme hakkini elde edecek. 
Ermeni karari baglayici: Belgede Turkiye nin Avrupa muktesebatini degil  baglayiciligi olmayan aciklamalarin dahi Turkiye  deki hukuk sisteminin bir parcasi olarak kabul edilmesi var. Avrupa Parlamentosu nun Ermeni karari Turkiye icin baglayici oldu. 
Alevi  Kurt azinlik terimleri belgede: Metni inceledikce tuzaklar cikiyor. 3. maddede Alevi azinlik  Kurt azinligi  Ermeni sorunu  Ortodoks kilisesi ve Ruhbanlik konulari da yer aliyor. Dicle ve Firat sularinin kullanimiyla ilgili AB ilgisi ele aliniyor. 
En iyi aday Turkiye!: Benim cikardigim sonuc su: AB bize   Ne olur hep siz aday kalin. En iyi Turkiye  AB ye hep aday olan Turkiye dir. Ne benim etkimden uzak  ne de benim konseyime girecek kadar yakin. 70 milyonluk bir pazarsin. Ben markalari sana satacagim. Bugun muzakere metni kabul ettirilebilir. Yarin Turkiye  tam uyelik disindaki uyeligi de icine sindirecek  diyor. AB  diger uyelere uyguladigindan farkli bir yontem uygulamakta. Bu kaygi verici.

Bu haber  kaynağından gelmektedir. 
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı ()  ve yazarına ait olup,
 bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com