17 Aralik in gerisindeyiz -
CHP lideri Baykal Muzakere Cerceve Belgesi tuzaklarla dolu dedi.
CHP lideri Deniz Baykal hukumetin 3 Ekim de altina imza attigi muzakerelerle ilgili cerceve belgenin 17 Aralik kararlarinin gerisinde oldugunu ileri surdu. Partisinin dunku grup toplantisinda hukumeti elestiren Baykal sunlari soyledi:
Gerekceyi gosterin sevinelim: Basbakan ve Disisleri Bakani nin ozel bilgisi icinde kiskanclikla belgeyi saklayarak maddeleri gostermekten kacirarak bir olupbittiyle emrivakiyle Turkiye nin onune konulmasi kabul edilebilir mi? Meclis neyin kabul edildigini bilmiyor. Herkesin mutluluk yasamasi isteniyor. Ortada ne var? Sevincin gerekcesini gosterin de birlikte sevinelim.
Muzakere degil tarama: 17 Aralik ta kabul edilen surekli hak kisitlamalari aynen devam ediyor. Buna kimse tam uyelik diyemez. Bulgaristan la Hirvatistan la ayni olmayacagiz. 17 Aralik ta Tarama ve muzakere birlikte goturulecek deniliyordu. Cerceve belgesinde once tarama sureci baslatilacagi sonra muzakereye gecilecegi belirtiliyor. Tarama basliyor muzakere baslamiyor.
Rum Kesimi ni tanima sarti: AB nin karsi deklarasyonunda Kibris Rum gemi ve ucaklarinin Turk havalimani ve limanlarina gelecegi de yer aliyordu. Bir yil icinde gelmeye baslayacak. Fiilen Kibris i tanimis olacagiz. Bu konu onsart haline donustu. Turkiye Kibris Rum Kesimi nin NATO ya uyeligini veto ederse AB uyeligi tehlikeye girecek. Rumlar NATO kapsamindaki guvenlik birliklerine de girme hakkini elde edecek.
Ermeni karari baglayici: Belgede Turkiye nin Avrupa muktesebatini degil baglayiciligi olmayan aciklamalarin dahi Turkiye deki hukuk sisteminin bir parcasi olarak kabul edilmesi var. Avrupa Parlamentosu nun Ermeni karari Turkiye icin baglayici oldu.
Alevi Kurt azinlik terimleri belgede: Metni inceledikce tuzaklar cikiyor. 3. maddede Alevi azinlik Kurt azinligi Ermeni sorunu Ortodoks kilisesi ve Ruhbanlik konulari da yer aliyor. Dicle ve Firat sularinin kullanimiyla ilgili AB ilgisi ele aliniyor.
En iyi aday Turkiye!: Benim cikardigim sonuc su: AB bize Ne olur hep siz aday kalin. En iyi Turkiye AB ye hep aday olan Turkiye dir. Ne benim etkimden uzak ne de benim konseyime girecek kadar yakin. 70 milyonluk bir pazarsin. Ben markalari sana satacagim. Bugun muzakere metni kabul ettirilebilir. Yarin Turkiye tam uyelik disindaki uyeligi de icine sindirecek diyor. AB diger uyelere uyguladigindan farkli bir yontem uygulamakta. Bu kaygi verici.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com