Dis guclerin siyasî amaclarina dikkat! -
Universitenizde toplanan Imparatorlugun Cokus Doneminde Osmanli Ermenileri konulu konferansa davetiniz icin tesekkur ederim. Bu vesileyle bazi goruslerimi iletmeyi arzu ediyorum.
Osmanli Imparatorlugu nun son donemi ozellikle akademik cevrelerde giderek artan bir ilgiyle tartisilmakta ve arastirilmaktadir. Hemen her gun bu doneme ait yeni belgeler ortaya cikmakta kitaplar makaleler arastirma sonuclari yayinlanmaktadir. Ancak bu doneme iliskin verilerin belgelerin tam olarak incelendigini soylemek mumkun degildir. Hukumetimiz bu eksikligin giderilmesine katkida bulunmak uzere Osmanli arsivlerinin cagdas arsiv kosullarinda arastirmacilara hizmet vermesini saglamak amaciyla ciddi atilimlar icerisindedir. 2003 yilindan itibaren arsivlerimiz bilim adamlarina dijital ortama aktarilan belgeler uzerinden hizmet vermeye baslamistir. Bu cercevede 75 ulkeye mensup cok sayida arastirmaci Osmanli arsivlerinde arastirma yapmis bulunmaktadir. Bu calismalar surmektedir.
Biz sadece kendi arsivlerimizin degil ayni zamanda donemin tarihine isik tutacak tum arsivlerin arastirmacilarin hizmetine acilacak sekilde duzenlenmesini istiyoruz. Bu donemin daha derinlemesine incelenmesinin tarihi gercekleri aydinlatarak ulkeler ve halklar arasindaki iliskilerin iyilesmesine hizmet edecegine inaniyoruz. Nitekim Ermenistan hukumetine bu amacla Turk-Ermeni ortak tarihinin iki ulke arasinda olusturulacak bir tarih komisyonunda incelenmesini ve komisyonun bulgularini aciklamasini onermis bulunuyoruz. Bu konuda bir sonuca varilacagi umidini tasimaktayiz. Turk-Ermeni iliskilerinin tarihi 1000 yila yakin bir birlikte var olmanin ve ortak bir hayatin tarihidir. Bu sure icinde iki halk birbirlerinin kulturune refahina ve guvenligine katkilarda bulunmuslardir. Osmanli Imparatorlugu’nun cokus yillarina rastlayan Imparatorlugun vatandaslari olan butun unsurlar gibi Turk ve Ermeni halklarinin da derin acilar cektigi trajik donem incelenirken bu noktanin gozden kacirilmamasi gerekir. Tarihin cesitli donemlerinde ve gunumuzde bazi toplumlarin birbirlerinin diline dinine kimligine ve varligina tahammul edemedigi bu tahammulsuzlugun koklu derin ve yikici ideoloji ve onyargilara donustugu ve toplumlarin bilincaltina kazindigi maalesef bir vakiadir. Bugun cagdas uygarligin en yuksek duzeyini temsil eden toplumlarda dahi yabanci dusmanligindan irkciliga anti-semitizmden Musluman aleyhtarligina kadar cok ciddi ve tehlikeli akimlar mevcuttur ve yukselistedir. Turkler ve Ermenilerin arasinda ise bu tur bir psikolojinin yerinin bulunmamasi memnuniyet vericidir. Bu iki halk arasindaki iliskilerin gelecegi bakimindan da buyuk bir avantajdir.
Dikkat cekmek istedigim diger bir husus konferansin temasi uzerinde bugune kadar ozelikle Turkiye disinda yapilan bircok calismanin bilimsel ahlak ve durustlukle bagdasmayacak olcude politik niyetlerle yurutuldugudur. Ne yazik ki bu tur calismalarda insani konular politik hesaplara alet edilmis insani acilarin tespit ve takdiminde cifte standart kullanilmistir. Subjektif gayri-hukuki ve yapay iddialar Turkiye’ye ve Turk halkina siyasi maksatlarla empoze edilmeye calisilmistir. Hatta bazi dis cevrelerin bilimsel kuskuculuga dahi tahammul edemedigi durumlar olmustur.
Osmanli Imparatorlugu’nun son doneminde somurgeci-emperyalist guclerin halklarin dini-etnik hassasiyetlerini kendi cikarlari icin nasil acimasizca istismar ederek kiskirtmalarda bulunduklari bazi unsurlarin ise bilerek veya bilmeyerek bu hesaplara alet olduklari butun halklardan genc kusaklarin bilmeleri ve ders almalari gereken bir vakiadir. Konferansinizin bu acidan da bir katki teskil etmesini dilerim. Turk halki kendisiyle ve tarihiyle barisiktir. Hukumetimizin ve toplumumuzun Turk-Ermeni iliskileri dahil gecmisimizle ilgili yaklasimlari kendimize ve gelecegimize olan guvenimizin de bir gostergesidir.
Tum katilimcilara iyi dileklerimi sunar konferansin basarili gecmesini dilerim.
*Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Abdullah Gul’un Bilgi Universitesi’nde yapilan Imparatorlugun Son Doneminde Osmanli Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunlari” baslikli konferans vesilesiyle Bogazici Universitesi Rektoru’ne gonderdigi mesajdir.
ABDULLAH GUL
BASBAKAN YARDIMCISI ve DISISLERI BAKANI
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com