Bir eylul sabahi... -
Bu sabah yani 24 Eylul Cumartesi gunu artik kendisi de tarihi bir mahiyet almaya baslayan Ermeni konferansini baslattik.
Dun bu konuda bir basin aciklamasi yapildiktan sonra ozel mulakat isteyen bir gazeteci bu olayin kendi capini astigini tuhaf bir sekilde amacladiginin otesinde bir onem kazandigini soyledi ve bunu neye yordugumu sordu.
Evet dedim ben de konu bir siyasi savasa dondu.
Simdi gercek savasta da aslinda kendi basina gercekten stratejik onemi olmayan bir yer ornegin bir tepe iki tarafin mevzilenis bicimi veya baska etkenler yuzunden olaganustu bir onem kazanabilir. Iki taraf o yeri elde etmek icin o yerin kendisiyle kiyaslanamayacak boyutlarda kayip verebilir.
Bu konferansin onemli olmadigini soylemek gibi bir niyetim yok. Suphesiz cok onemli.
Gene de hakkinda koparilan firtinaya bakinca sasmamak elde degil. Niye boyle oluyor?
Boyle oluyor cunku su anda Turkiye nin en onemli sorunu olan demokratiklesme konusuyla dogrudan dogruya baglantili. Daha once de bu konuda surmekte olan mucadeleyi birkac kere bir halat cekme musabakasina benzettigimi hatirliyorum. Bu toplantinin nihayet gerceklesmesi halatin demokrasiye epeyce yaklasmasina yol acacak. Onun icin kendi onemine ek olarak bu buyuk mucadelede oynamasi muhtemel olan rolden oturu de onem kazaniyor.
Turkiye yeterince demokratiklesmis bir ulke olmamakla birlikte demokrasi icin cok mucadele vermis bir ulkedir. Bu mucadelenin en azindan onu surdurenlere kazandirdigi degerler de vardir. Ozellikle Avrupa Birligi ne katilim baglaminda daha cok kâgit ustunde desek dahi demokratiklesme yonunde cok onemli adimlar atildi. Bunlar demokrasiye direnen cepheyi de busbutun ilkesiz ve gitgide vahsilesen bir mucadele yontemi benimsemeye itiyor.
Bir vakitler Turkiye de bugun yapilan toplanti hayal bile edilmezdi. Bir vakitler boyle bir sey hayal edilecek olsa biri bir telefon eder ve her sey o anda biterdi.
Bugun bunu yaptigimiza gore demek degisen bir seyler var ve demek Turkiye bile degisebiliyor.
Ama bu degisim olurken ve bu ulkede iktidarin yapisi terkibi ayni zamanda da isleyis mekanizmalari degisime ugrarken geleneksel iktidar seckinleri de farkli bir bicimde siyaset yapmak durumunda kaliyor.
Son derece tepeden inmeci halktan son derece kopuk olan geleneksel iktidar seckinleri bugun butun sorunlari sokaga indirmeye iki gunde bir karsimiza ornekleri cikan linc psikozunu surekli diri tutmaya ve demokratik gelisimi isteriklesen bir kitle fasizmiyle durdurmaya calisiyorlar.
Bu son derece tehlikeli bir oyun ve ulkeyi felakete surukleme ihtimali yuksek. Ama gore gore bile bile bunu yapiyorlar.
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com