Ermeni konferansi -
Ermeni konferansi
IKI acidan bakiyorum. Biri bu konferansin engellenmesi Turkiye nin milli menfaatlerine uygun mudur degil midir?
Ikincisi bu konuda hukuk ne diyor?
Once sunu tespit edelim: Bu konferansta konusacak olan akademisyenlerin hepsi fikirlerini soylemislerdir yazip cizmislerdir buna devam da edeceklerdir.
Konferansi engellemek bu gorusleri yok etmeyecek. Aksine engellemeler bu konferansa sansasyon katmis ilgi odagi haline getirmistir.
Butun dunya icin konferansta nelerin soylendigi veya nelerin asoylenmediginden daha cok ilgi ceken bu engelleme olmustur.
Turkiye nin uzerine sucunun ifsa edilmesinden korkan akademisyenleri susturan ulke goruntusu dusurulmustur. Lobiler bunu koz olarak kullanacaklardir.
* * *
HALBUKI konferans boyle sansasyonel olaylar yasanmadan yapilsaydi akademik toplanti olarak kalacakti. Konusmalar tartisma tablosu verecekti. Cunku konusmacilar icinde Taner Akcam gibi birkac fanatigin disinda soykirim diyen yok; cok farkli gorusler var. Mukatele diyen var kital diyen var hatta Ittihatcilarin etnik temizligi diyenler bile var ama bunlar da Soykirim tarifine girmez diye acikca belirtiyorlar.
Icerigi bakimindan tartismali olan bu konferansin tekrar engellenmesi kesin bir sekilde Turkiye nin imajina golge dusurmustur.
Avrupa Parlamentosu ndaki sicilli Turk dusmanlarinin bu engellemeyi buyuk sevincle karsilamalarinin sebebi bu engellemeyi koz olarak kullanacak olmalaridir.
* * *
HUKUKI yonune gelince... Idare mahkemesi birtakim sorular sormus ve cevabi gelinceye kadar konferansi durdurmustur. Bu sorular konferansa kimlerin katilacagi isimlerin hangi kistaslara gore belirlendigi masraflarin nasil karsilandigi gibi sorulardir.
Mahkeme herhangi bir konferans hakkinda bu sorulari soramaz. Cunku kimlerin konusacagina karar vermek yarginin degil idarenin olayimizda mesela rektorlugun yetkisindedir.
Mahkeme Su kisinin konusmasi sakincali oburu konussun diye karar verebilir mi? Konusmacilar su kistasa gore belirsin diye karar verebilir mi? Oyleyse bu sorulara dayali bir yurutmeyi durdurma karari da vermemeliydi.
Konferansta suc islenirse bu adli bakimdan savciligin idari bakimdan universitelerin yetkisindedir; idare mahkemesinin yeni yetkisi yoktur.
Zaten durdurma karari icin muhalefet uye durdurma kararinin Idari Yargilama Usul Kanunu nun 2. maddesine aykiri oldugunu belirtmisti. Bu maddeye gore mahkemeler yerindelik denetimi yapamazlar; bir islemin bir konferansin yerinde yani uygun isabetli iyi yararli olup olmadigina karar veremezler.
Ayni maddeye gore mahkemeler idarenin takdir yetkisini kaldiracak bicimde yargi karari veremezler; universitelerin konferans hakkindaki takdirine mudahale edemezler.
Konferansta suc islenirse... Ona da idare mahkemesi degil savcilik bakar.
Konferans milli guvenlige aykiri ise? Oyle bir sey varsa ona da rektorluk veya valilik karar verir.
Karar hukuka aykiridir eminim yine hukuk duzeltecektir
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com