Akdamar restorasyonuna Ermeni mimar - Haber Arşivi 2001-2011
26 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Նպատ / Ժամ : Մթացեալ

Haber Arşivi 2001-2011 :

24 Haziran 2005  

Akdamar restorasyonuna Ermeni mimar -

Akdamar restorasyonuna Ermeni mimar

Van da Akdamar Kilisesi’ni restore edecek firmanın sahibi Cahit Zeydanlı restorasyonda calısacak Ermeni mimarı belirlemek icin Turkiye Ermenileri Patrigi Mesrop 2 Mutafyan’la gorustu. Zeydanlı yaptıgı acıklamada restorasyon calısmalarının on hazırlığının 15 gun once basladığını 2 gun once de catılardaki tozların duvarlardaki figurlerin temizliğinin bitme asamasına geldiğini soyledi. Akdamar Kilisesi’nin hem Turk hem de Ermeniler icin onemli bir kilise olduğunu ifade eden Zeydanlı restorasyon calısmaları icin arkeolog sanat tarihcisi insaat muhendisleri ve konusunda uzmanlasmıs kisilerle gorustuğunu kaydetti. Zeydanlı restorasyon sırasında ve sonrasında gerek bilim cevrelerinden gerek de Ermenilerden tepki almamak icin Ermeni bir mimar calıstırmaya karar verdiklerini bildirdi. ERMENİ ASILLI TURK MİMAR ZAKARYA MİLDANOĞLU Basbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kultur ve Turizm Bakanı Atilla Koc’un ve Van Valisi Niyazi Tanılır’ın da bu fikrini desteklediklerini soyleyen Zeydanlı Konusunda uzmanlasmıs Ermeni bir mimar tavsiye etmesi icin Turkiye Ermenileri Patriği Mesrop 2 Mutafyan’la gorustum. O da bana Ermeni asıllı Turk mimar olan Zakarya Mildanoğlu’nu tavsiye etti. Mimar restorasyon boyunca bizimle calısacak dedi. RESTORASYON SURESİ 1 YIL DA OLABİLİR 2 YIL DA Bazı bilim cevrelerinin ihale sozlesmesinde restorasyonun 6 ay sureceğine dair karara tepki gosterdiklerini anlatan Zeydanlı ancak sozlesmede yer alan 6 aylık surenin bağlayıcı olmadığını bu surenin uzayabileceğini bildirdi. Bazı insanların (restorasyon 6 ay surmez bu sure uzatılmalı) dediklerini ifade eden Zeydanlı Biz de surenin kısa olduğunun farkındayız. Kendimizi 6 aya gore ayarlamadık. Bu 1 yıl da olabilir iki yıl da olabilir. Bizim amacımız kilisenin guzel ve aslına uygun bir sekilde restore edilmesidir. Restorasyon ne zaman biterse sure de o kadar olacaktır. Ancak tahminimiz 2006 yılı sonu gibi restorasyonun bitmesidir” diye kaydetti. MALZEME İCİN RAYLI SİSTEM Zeydanlı adanın golde bulunması nedeniyle restorasyon malzemelerinin teknelerle tasındığını belirtti. Ancak kıyıya getirilen malzemelerin restorasyon bolgesine tasınması icin de kıyıdan baslayan ve restorasyon bolgesine kadar gelen kucuk caplı bir raylı sistem kurduklarını anlatan Zeydanlı Malzemeleri kıyıya getirdikten sonra raydaki vagona bosaltıyoruz. Sonra da kilise bolgesine getiriyoruz. Bu yontem isimizi cok kolaylastırıyor” dedi. RESTORASYON BENİM EVLADIM VE NAMUSUM HALİNDE’ Restorasyonda su an icin 20 kisinin calıstığını belirten Zeydanlı ”Ayrıca İtalya’dan bir bilimadamı restorasyon sırasında bize yardımcı olacak. Ozel hidrolik kirec kullanacağız. Kilisedeki tasların analizi yurt dısında yapılıyor. Herkesin ici rahat olsun. Bu restorasyon benim evladım ve namusum haline geldi. İnsan namusuna ve evladına nasıl sahip cıkarsa ben bu kiliseye oyle sahip cıkacağım” diye konustu. YERLİ TURİSTLER KAPATMA’YA TEPKİLİ Zeydan Kilise’nin ziyarete kapatılması konusunda da ozellikle yerli turistlerden tepki aldıklarını ancak Kilise icinde iscilerin calısma yaptığını kaydetti.

Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+