Milli Birlik Bir Tek Bayrakla Olmaz -
Usta gazeteci Cetin Altan Turkiye de politikacı hâlâ once vatan soyleminde diyor ve ekliyor; Milli birlik ekonomik dengeyle saglanır bayrakla olmaz. Altan Ermeni soykırımı tartısmaları icin de Ya Orhan Pamuk haklıysa diye soruyor.
Usta gazeteci Cetin Altan Turkiye de politikacı hâlâ once vatan soyleminde diyor ve ekliyor; Milli birlik ekonomik dengeyle saglanır bayrakla olmaz.
* Bir ulkeyi anlamak istiyorsan diye yazmıstınız.
- Bir ulkeyi anlamak istiyorsan once universitelerine bakacaksın. Sonra ağır ceza mahkemelerine ardından koltukcu dukkanlarına.
* Neden koltukcu?
-Piyasası var ise oradan belli olur ulkenin yasadığı duzey.
* Bizde bugun durum nasıl?
-Bizde koltukcu dukkanları coktur. Turkiye kentlesme donemini yasamak istiyor ama cok gec kaldı. Biri Trabzon dan biri Urfa dan nasıl kentleseceğiz ki? Bak sana bir sey anlatayım. 30-35 yıl once gazeteye geldim baktım bir tartısmadır gidiyor. Rumelili muhabir Urfalı fotoğrafcı. Urfalı makineye film koymayı unutmus. Rumelili diyor ki Ha yoktur bu cancağazın kafacağızında akılcağızı koymamıstır makinecağızın icine filmcağızı.
* Ya Urfalı ne cevap veriyor?
-Kızıyor diyor ki Anani avradini (Guluyor). Değil mi hayatım bunları bir araya toplayıp kent yaratacaksın. Zor değil mi? Bu kadar değisik bolgeden bunca adam...
* Bir de ulusal gelir dağılımı var sizin sıkca yazdığınız...
-Var tabii. Vatanın milletin bolunmez butunluğu bir tarafa gelir dağılımı bir tarafa. simdi bakalım manzaraya. Nisantası Bağdat Caddesi ve cevresinde yasayanlardan 13 kat daha asağıda bir kesim var. Zaten bu saydıkların yuzde onluk bir kesim ki bu da 7 milyon eder. Gerisi ne yapıyor? Milli birlik sadece coskuda bayrak sevgisinde olmaz bir de ekonomik acıdan denge sağlamak lazım. Eğer milli birlikten soz ediyorsan sen bilimsel olmaktan cok politik olmaya yonelmissin demektir.
* Yani cep dolmadan Vatan Millet Sakarya pek de gecerli değil.
-Eh değil tabii. Cunku herkes vatanı dusunuyorum derken bir de emekli maasını dusunuyor. Yakında emekli olacaklar ne ele gecirecekler yani o evdeki konusma dısarıdaki konusma hep aynı plak bir de sudur aslında... Mesela Mehmet Akif in bir dortluğu vardır; Gecmisten adam hisse alırmıs ne masal sey Kac yuz senelik kıssa yarım hisse mi verdi Tarihi tekerrur diye tarih biliyorlar Hic iffet alınsaydı tekerrur mu ederdi?
Onca silahı ne yapıyoruz?
* Donup dolasıp politikacıların aynı soylemine geliyoruz. Değisen bir sey yok yani.
-Yeni lafı yoktur politikacının. Vatan millet bayrak falan... Bunların hicbiri ekonomik acıdan golge yaratmaz. Halbuki cok cabuk değisen bir dunyadayız. Teknoloji surekli ilerliyor. Dusunsene ben eskiden 7 saat beklerdim Ankara ya telefonla bağlanmak icin. simdi saniyede bir trilyon iletisim gerceklesiyor. Hata burada zaten. Politikacı butun değisimlere rağmen soylemini değistirmiyor. Aynı plak vatan millet sevgisi. Asıldı artık bunlar.
* Daha eski hesapları kapatamadık ki biz. Suleyman Demirel derin devleti anlattı ardından Kenan Evren ve Bulent Ecevit hatta siz de yazdınız.
-Hayatım onemli olan silahları kimin verdiği. Meseleye oradan bak. Turkiye de yıllık silah alımları 12 milyar dolardır. Nereye kullanıyoruz biz bu silahları? Bu silahlar nereye gidiyor?
* Nereye?
-Değil mi efendim? Soru bu olmalı iste. Kime neye karsı kullanıyoruz biz bu silahları? Ondan sonra cıkıp derin devlet anlatıyorlar. Sen hem burada dunyaya kafa tutarmıs gibi iceride trampetler calıyorsun hem de 130 milyar dolarlık bir borc hikayen var. Borcu tekrar alabilmek icin sadece faizini oduyorsun.
Mehmetcik ne durumda?
* Hukumet kafa tutuyor ama ekonomik olarak dunyaya eli mahkûm. Muhalefet ortada. Surekli silah alınıyor? Peki cozum nedir?
-Cozum meslek sahibi olmakta. Neden surekli politikacı uretiyoruz biliyor musun? Cunku rantı cok fazla da ondan. Turkiye de en buyuk rant politikada. Yine donup dolasıp koltuğa geldik bak; Turkiye de meslek yok.
* Coğunluk meslek sahibi olmak yerine koltuk sahibi olmayı tercih ediyor yani.
-Tamamen. Cunku o koltuk guc getiriyor. Mesleklerin daha yaygın olduğu burjuvazilerde silah alımları burjuvanın istediği kadar olur oyle gelisiguzel değil. Yoksa dusun bakalım baska ulkelerde sen bu kadar adamı zorunlu olarak askere alabilir misin? Uretim duser batarsın be (guluyor). Değil mi? Mehmetcikle ovunuyoruz bak bakalım hali vakti nasıldır keyfi yerinde midir? Bunlar insandır yasaması lazımdır. Oyle kolay değil yani.
* Yani her sey ekonomik. 2005 yılındayız 40 saat su kesildi orneğin.
-İste onu anlatıyorum. Gerci vatanı dusunen kıcını dusunmez ama (guluyor). Demokrasi diyoruz ama kendimizi dunyaya gulduruyoruz.
Ya Orhan Pamuk haklıysa?
* Ermeni soykırımı tartısmaları icin ne dusunuyorsunuz?
-Eğer bir laf 90 senedir devam ediyorsa orada bir sakatlık vardır. Ne zaman yıldonumu gelse aynı hikaye. Sen 90 senedir ne yaptın? diye sormazlar mı millete. Bir kere yonetim acısından bir sakatlık var. Sen eğer 90 yıl bir seyi cozmezsen senin sozune de guven azalır.
* Ya Orhan Pamuk un cıkısı?
-seffaf olmak gerekiyor her konuda. En azından konusuyor olmak. İkincisi bir yazar herkesin yazarıdır. Saf Orhan Pamuk dediğin zaman herhangi bir yerde doğmus olabilir ama bir yazar o ulkenin bir parcasıdır. Ya dediği doğru cıkarsa Orhan ın? Ya haklıysa?
* Turkler Ermeniler i katletti mi denilecek?
-Ne bileyim ben? Bir dahaki yıl politika değisir; o zaman da belki onu soylemek uygun duser. Once oradan oraya surgun edilmis diyorlar. Dikkat et kavramları iyi kullanmak lazım aslında. Acaba bir ic savas var mıydı neydi durum? Sen kalkıp kendi vatandasını mahkemeden gecirmeden suclayamazsın o da ayrı bir konu. Dolayısıyla ortada gercekler yok sadece anlatılanlar var. Herkes olayı alıyor kendi politikasına uygun hale getiriyor. Ben pabuc diyorum o duvarı gosteriyor (guluyor). Yani boylesine komik bir durum var.
* Nasıl cozulecek peki?
-Oncelikle tariflerin doğru yapılması gerekiyor. Kimse kendi devletinin bile tarifini yapmıyor.
Gercekten korkuyoruz
* Nedir devletin tarifi?
-Kamu hukuku doktrinlerine gore devlet millet el ele. Boyle bir laf olur mu? Yani devlet: Hazineden gecinen yonetilenlerdir. Yonetenler değil. Mutlak ulke rejimlerinde yani imparatorluklarda devlet benimdir denilmistir. Ee peki nasıl oluyor demokrasi? Ulkede bir yoneten var bir de yonetilen. Yonetenler aslında yonetiliyorlar ama farkında değiller.
* Ne demek bu?
-Basit o yuzden Hakimiyet kayıtsız sartsız milletindir deniliyor ya hayatım. Peki ben de soruyorum o zaman nasıl olacak devlet millet el ele yahu? İste daha biz bunu cozememisiz. Kavram kargasası yasıyoruz. Kendi icinde celiskiye dusen insanların sozlerine ne kadar guvenilir? Yani Ermeni meselesine geliyoruz tekrar.
* Niye tabu kabul edilen konuları konusmaktan cekiniyoruz? Ya da birisi cıkıp yanlıs ya da doğru bir seyler soyleyince Orhan Pamuk misali niye onu linc ediyoruz?
-Korkuyoruz hayatım korkuyoruz. Yasam seviyesi acısından Yunanistan ın bile 60 basamak altına dusmus durumdayız. Bu yenilgi değil mi sence? Televizyonlara bir suru adam cıkıp bir suru sey tartısıyorlar ama asıl konuyu kacırıyorlar.
* Asıl konu ne?
-Orneğin ekonomi gercek anlamda hic tartısılmıyor. Ya da Almanya daki Adalet Bakanlığı nın butceden yuzde kac pay aldığı hic gundeme gelmiyor. Kimse cıkıp da Turkiye de Adalet Bakanlığı butceden binde 3 alıyor diye feryat etmiyor.
* Neden etmiyor?
-Cunku reytingi yok. O yuzden her yıl Ermeni meselesi tekrar tekrar gundeme geliyor. Herkes baska bir yerinden reyting sağlıyor ama onemli olan gerceklerin konusulması. (BP/BA)
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com