Yasaklı Bolge İckale Halka Acıldı -
Diyarbakır surlarının yenilenmesi projesi yıllardır halka kapalı İckale nin acılısıyla basladı. Bakanlık Valilik Belediye ve Cekul un ortak projesiyle Diyarbakır ın binlerce yıllık tarihi koruma altına alınacak.
Diyarbakır ın ya da Amidi nin simgesi Suryanilerden Keldanilere Ermenilere ve Kurtlere bir cok kulturun icinde yasadıgı; sehri kusatan 5 bin yıllık tarihi olan 5.5 kilometrelik surların tamamı ve sur ici ilk kez genis bir projeyle yenileniyor.
Kultur ve Turizm Bakanlıgı Diyarbakır Valiliği ve Buyuk sehir Belediyesi ile Cevre ve Kultur Varlıklarını Koruma ve Tanıtma Vakfı nın (Cekul) ortaklığıyla baslatılan Diyarbakır Surları nı Koruma Projesi gectiğimiz Cumartesi gunu yasaklı bolge olan İckale nin acılısıyla basladı.
Dort yıllık bir calısmayla rolevesi tamamlanan ve Dr. Mehmet Alper in onculuğunde hazırlanan proje Saint George Kilisesi gibi onemli yapıları barındıran İckale ye Diyarbakır halkının da girebilmesi acısından ayrı bir onem tasıyor.
Gectiğimiz Cumartesi gunu Diyarbakır Valisi Efkan Ala Buyuksehir Belediye Baskanı Osman Baydemir Batman ve Siirt valilerinin de katıldığı bir torenle ziyarete acılan İckale nin icindeki binalarda Adliye Cumhuriyet Savcılığı ve Jandarma Cocuk Merkezi bulunuyordu. Buraların kapanmasından sonra da Jandarma bolgesi olarak kalan İckale nin icindeki Saint George kilisesi Diyarbakır Barosu Baskanı Avukat Sezgin Tanrıkulu nun deyisiyle JİTEM in sorgu ve iskence merkeziydi.
Cumartesi gunku acılısta ise yıllardır Diyarbakır da yasayanlar ilk kez kiliseye girdi.
Projenin hazırlayıcısı Alper surlar icindeki 30 bin metrekarelik alanın da projeyle birlikte rehabilite edileceğini surlar icindeki binaların yenileneceğini soyledi. Alper Diyarbakır daki Cayonu tepesinde bulunan M.O. 1800 yılına ait eserlerin İckale icerisindeki binaların Arkeoloji Muzesi binaları olarak kullanılarak sergileneceğini de ekledi.
Alper surların bir cok kez belli bolumlerinin yenilenmesine karsı sur icini de kapsayan boyle bir projenin ilk kez yapıldığını soyledi.
Diyarbakırlıların gorusleri
Adı Suryani tapınaklarından gelen Lales Uslu 28 yasında genc bir arkeolog. Hem Silvanlı hem de arkeolog olması nedeniyle daha once kendisine kapalı kalan bu tarihi mekanı gezmenin kendisini cok heyecanlandırdığını soyluyor.
Diyarbakır ın kitabını yazan seyhmus Diken e gore surların yenilenmesi kentin tarihinin su yuzune cıkması anlamına da geliyor. Binlerce yıldan bu yana bir cok kulturun simgesini ve yazılarını bıraktığı surlarda kentin tarihinin de okunduğunu soyluyor.
Diyarbakır halkı yıllardır kentin tarihinin de saklı olduğu İckale ye giremiyordu. Acılısın bu yonunun yanı sıra belediye valililik ve sivil toplum kuruluslarının ilk defa boyle buyuk bir ortaklığa girmeleri bana onemli geliyor.
İckale nin cevresindeki tas evlerde yasayanlar surların yenilenme projesiyle evlerinden edilebileceklerini isitmisler. 37 yasındaki Ayse Tevs once beyime sorun dese de anlatıyor. Biz buraları evimiz belledik. Buralar yenilensin diye baska bir yere gidebiliriz ama evimiz buyuk ve guzel. Ancak benzer bir ev verirlerse gideriz diyor.
24 yasındaki Semire Kastelli ise 11 kisi yasadıkları iki katlı ama 3 odalı evinin kendlerine kucuk geldiğini soyluyor. Kastelli nin zamanı evde ya da kayınvalide ya da dedesinin hastalıkları icin baska sehirlerdeki hastaneleri dolasmakla geciyor. Hem surların hem de evlerinin yenilenmesini daha cok da buyuk bir eve tasınmayı istiyor. zaten butun zamanımız evde ve buralarda geciyor. Herkes cevresinin guzel olmasını gorunmesini ister diyor
Bu haber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com