Süryaniler, nesiller sonra Türkiye’ye dönüyor - Gündem
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Հրակաթն

Gündem :

09 Mart 2014  

Süryaniler, nesiller sonra Türkiye’ye dönüyor -

Süryaniler, nesiller sonra Türkiye’ye dönüyor Suriye’ye göç etmiş Hıristiyan Süryaniler, ülkede üç yıldır devam eden iç savaşın ardından, nesiller sonra Türkiye’ye geri dönüyor.

Suriye’ye göç etmiş Hıristiyan Süryaniler, ülkede üç yıldır devam eden iç savaşın ardından, nesiller sonra Türkiye’ye geri dönüyor.

Reuters’dan Ayla Jean Yackley, dilsel ve kültürel bağları paylaştıkları Lübnan veya Ürdün gibi ülkelerde birçok Süryani mülteci bulunmasına karşın, binlerce Süryani’nin Türkiye’ye geldiğini belirtiyor. Bu, birçok Süryani için, yaklaşık 100 yıl önce başlayan atalarının göçünü tersine çevirmek anlamına geliyor.

‘Daha önce hiç gelmedim, ama anavatanım’
Ailesi 90 yıl önce Türkiye’den göçen Louis Bandak, geçtiğimiz hafta Mardin Midyat’a geri dönen Süryanilerden. Süryaniler’in Kudüs’ü sayılan Mor Gabriel Manastrı dışında oturan Bandak, “Daha önce hiç burada bulunmamama karşılık, garip hissetmiyorum. Burası da anavatanım” diyor. Bandak ve ailesi, yıllar önce bölgeyi terk eden Süryaniler’in taş evlerinde kalan 500 aileden biri.

Suriye’den bugüne kadar göç eden Hırıstiyanların sayısının 300 ila 500 bin arasında olduğu söyleniyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın destekçileri olarak görülen Hrıstiyanlar, İslamcı militanlar tarafından tehdit edildiklerini hissediyor ve bazı bölgelerde hedef gösteriliyor.

‘Umutlarını bile kaybettiler’
İstanbul’daki Süryani Ortodoks Vakfı Başkanı Sait Susin de, Süryaniler’in Türkiye üzerinden, daha iyi iltica koşulları sunan Avrupa’ya çıkış yaptıklarını kaydediyor. Susin’e göre, beş binden fazla Süryani bu yolla çıkış yaptı. İstanbul’da 15 bin Süryani bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Süryani milletvekili Erol Dora, Suriye’yi terk etmenin son çare olduğuna dikkat çekiyor. Dora, “Ayrıldıklarında herşeylerini kaybediyorlar, umutlarını bile” diyor.

Türkiye, Süryaniler’in durumlarını iyileştirmek için bazı adımlar atmış, el konulan manastrı arazileri kendilerine iade edilmiş ve okul açmalarına ‘izin verilmişti’.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+