Türk - Ermeni sorununun çözümünde birleştirici konular ele alınmalı - Gündem
28 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Սիմ / Ժամ : Բաւական

Gündem :

28 Aralık 2013  

Türk - Ermeni sorununun çözümünde birleştirici konular ele alınmalı -

Türk - Ermeni sorununun çözümünde birleştirici konular ele alınmalı Türk - Ermeni sorununun çözümünde birleştirici konular ele alınmalı

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (Şehirder) Ermeni meselesinin çözümü ve toplumların kaynaşması adına geçen hafta içerisinde bilim adamları ve STK temsilcileriyle gerçekleştirdiği `İstişare Toplantısı` sonuç bildirgesini açıkladı. Sonuç bildirgesinde Türk Ermeniler arasındaki problemlerin çözümünde, ayrıştırıcı konular yerine birleştirici meselelerin eli alınmasına işaret edildi.

Paylaş Tweetle Paylaş Gönder Yazdır A A Şehirder Başkanı Murat Ertaş, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hakan Kadıoğlu ve dernek yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla Abdurrahman Gazi Türbe mevkiindeki Büyükşehir Belediyesi`ne ait Divan Gazi Kültür Merkezi`nde basın toplantısı düzenledi. Ertaş, Türk- Ermeni ilişkilerinde yaşanan problemlerin normale dönüşmesi için STK`ların ve toplumun bütün kesimlerine büyük görev düştüğünü ifade etti. 1914- 1918 yılları arasında yaşanan Ermeni mezaliminin de unutulmaması için kültür, sanat ve bilim dallarında geniş kapsamlı çalışmaların yapılmasının gerekliğine de işaret eden Ertaş,"Ermeni meselesi Türkiye ve dünya gündemine etkin bir şekilde taşınmalı. Bu arada Ermeniler ile olan ilişkiler de geliştirilmeli. Tarihi mezalimin ulusal ve uluslararası kamuoyuna anlatılması için herkes taşın altına elini sokmalı." dedi. Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu ise Erzurum ve Van`da büyük mezalimlerin yaşandığını dile getirdi. Ermenilerin sözde soykırım için 2008- 2013 arasında 150`den fazla eser yayımladığına işaret eden Prof. Dr. Kadıoğlu, Türkiye`nin ise bu rakamın oldukça altında çalışma yaptığını kaydetti. Ermeni meselesinin ulusal ve uluslararası kamu oyunca daha doğru okunması için STK`lara, medyaya büyük görevlerin düştüğüne vurgu yapan Prof. Dr. Kadıoğlu, "Ermeni katliamından zarar gören Erzurum ve diğer şehirlerin hakkında Türkiye`nin diğer bölgelerindeki halkta bilinç oluşması için geniş katılımlı çalışmalar yapılmalı. Bölgede Ermeni çetelerinin yaptığı katliamlar daha sonra Türkiye ve gündemine taşınmalıdır." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Kadıoğlu, Türk ve Ermelerin tarihsel dostluklarını ve birlikteliklerini de ön plana çıkartan bilimsel, tarihsel, kültürel çalışmaların da yapılarak toplumla paylaşılması gerektiğine dikkat çekerek, "Türk ve Ermenilerin arasına fitne girmeden önce yaşadıkları birlik ve beraberliği, birbirlerinin gelenek ve inançlarına saygılarını anlatan, dile getiren eserler yayınlanmalı. Bu iki toplumun arasında 100 yıl önce yaşanan dostluk, saygı ve sevgi ortamı belgelerle,hatıralarla ortaya konulmalı." diye konuştu. İstişare toplantısından çıkan sonuç bildirgesinde başlıklar halinde şunlar sıralandı; Katliamları kınama, şehitleri anma günü ilan edilmeli. Mezalim dönemindeki muhacirlik ve göç hikayeleri derlenip yayımlanmalı. Katliam gerçekleştirilen mekanların albümünü yapılmalı ve bu mekanları savaş müzesi haline getirmeli. Mezalimi anlatan kısa film ve belgeseller yapılmalı. Mezalimi yaşamış kişilerin sesli ve görüntülü hatıraları kamuoyu ile paylaşılmalı. Mezalimi anlatan abide anıtlar yapılmalı ve bunlar turizm rotalarına kaydırılmalı.

CİHAN





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+