21 Mayıs 2012
Ruhani varlıklar adına kayıtlı olduğu belirlenen 51 taşınmaz azınlık vakıflarına iade edildi
reklam Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, azınlık vakıflarına ait taşınmazların iadesi sürecinde, “Hz. İsa”, “Hz. Meryem” ve “Azizler” gibi ruhani varlıklar üzerine kayıtlı tapuların 51’inin cemaat vakıfları adına tescil edildiğini açıkladı.
AKP iktidarı döneminde yürürlüğe giren Vakıflar Yasası’nda cemaat ve azınlık vakıflarına taşınmaz iadesini düzenleyen hüküm kapsamında yapılan 1421 başvurunun 69’u “nam-ı mevhum” (hayatta olmayan ruhani varlıklar) adına kayıtlı olan taşınmazlara yapıldı. “Hz. İsa”, “Hz. Meryem” ve “Azizler” gibi ruhani varlıklar üzerine kayıtlı tapulara yönelik yapılan 69 başvurudan 51’inin vakıflar adına tescili uygun görüldü.
AKP iktidarının 2008 yılında yürürlüğe koyduğu Vakıflar Yasası kapsamında cemaat ve azınlık vakıflarına taşınmaz iadesi hakkı tanınmıştı. Başvurularda azınlık vakıflarının mülk sahibi hanesine “Hz. İsa” yazdığı ve tapunun da “Hz. İsa” adına tescil edildiği iddialarını soran MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, cemaat vakıflarının 1936 yılında vermiş oldukları beyannamelerde gayrimenkullerini adrese dayalı olarak cadde, sokak, kapı numarası olarak beyan ettiklerini belirtti.
Arınç, daha sonra 1968 yılında da vakıflara ait mazbut, mülhak, cemaat, esnaf taşınmaz kütükleri oluşturulurken cemaat vakıflarının beyanlarına göre cemaat vakıfları adına tapuda kayıtlı taşınmaz listeleri alındığını ifade etti.
2 bin 767 başvuru
Arınç, 2002 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Yasası kapsamında 1262 adet, 2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Yasası’nda cemaatlere başvuruları halinde taşınmazların iadesini düzenleyen hüküm kapsamında 1421, 2011 yılında yürürlüğe giren düzenleme kapsamında ise 84 taşınmazın iadesi için başvurusu yapıldığını belirtti.
Buna göre AKP iktidarında cemaat vakıflarının taşınmaz iadesi için başvuru sayısı 2 bin 767 olarak belirlendi.
Arınç, 2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Yasası’nın geçici 7. maddesinde düzenlenen “nam-ı müstear” veya “nam-ı mevhumlar” adına kayıtlı tapulara ilişkin taşınmazlar hakkında 18 ay içinde başvuru yapılması koşuluyla iade edilmesi uygulamasına atıf yaptı. Arınç söz konusu uygulama kapsamında yapılan başvurulardan 69’unun tapusunun nam-ı mevhum adına kayıtlı olduğunu belirtti. Nam-ı mevhum; “Hz. İsa”, “Hz. Meryem”, “kutsal ruh” ve “azizler” gibi hayatta olmayan ruhani varlıklar üzerine kayıtlı tapuları ifade ediyor.
51 tapu vakıflara verildi
Arınç, hayatta olmayan ruhani varlıklar üzerine kayıtlı 69 tapuya ilişkin başvurularda 51 taşınmazın vakıflar adına tescilinin uygun görüldüğünü belirtti. Arınç, zaman zaman nam-ı müstearlar (tapunun doğrudan ruhani varlıkların üzerine tescil ettirilmesi) adına kayıtlı taşınmaz mallar bulunduğu iddia edilmesine karşın bugüne kadar Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bu kapsamda bir başvuru yapılmadığını belirtti. Arınç, nam-ı müstearlar adına kayıtlı tapulara yönelik başvuru olması halinde konunun Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından inceleneceğini ifade etti