Anonim : 15 Farklı Ülkeden Noel Gelenekleri
18 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Մասիս / Ժամ : Առաւօտ

Anonim : 15 Farklı Ülkeden Noel Gelenekleri

Anonim

Anonim Tüm yazılarını göster..

11 Aralık 2018  

15 Farklı Ülkeden Noel Gelenekleri




Her kültürün kendine has bir Noel kutlama ritüeli var. Bir kültürde kurabiyeler yapıp lezzetli yiyecekler yenirken bir diğerinde oruç tutulabiliyor.
Aşağıda hangi ülkelerde Noel nasıl kutlanıyor sizler için bir liste derledik.

1-Amerika: Noel Baba için kurabiye ve süt hazırlamak
Amerika Birleşik Devletleri’nde aileler Noel Baba için Noel gecesine dair güzel şeyler hazırlıyorlar. Birçok kilisede ise Noel gecesi için mum yakma ayini düzenleniyor ve İsa’nın doğumu sahnesi canlandırılıyor.

2-Kanadalılar Hediyelerini Noel Gecesi Açıyor
Kanada’da aileler hediyelerini Noel Gecesi ayini sonrasında evlerinde açıyorlar. Hediyeler Noel gecesine kadar beklemek zorunda.

Birçok Fransız asıllı Kanadalı ‘Reveillon’ isimli büyük kutlamalarını hemen Noel gecesi ayini sonrasında başlatıyorlar ve sabaha kadar eğlenceler devam ediyor. Usta İngiliz şeflere göre, kıştan aylarca önce hazırlanıp saklanan et akşam yemeğinin merkezinde yer alıyor. Ayrıca İskoç istakozu ve deniz tarağı da menüde muhakkak oluyor.

3-Ruslar Noel’e Oruçla Hazırlanıyor
Rusya’da Ortodoks inancı gereği Noel’den 40 gün önce başlayan bir oruç tutuluyor. Oruç boyunca et, süt ürünleri ve hayvansal yağ tüketimi yasak. Bu dönemde en çok geleneksel bir Rus yemeği olan Kutya tüketiliyor. Kutya, tahıl, bal ve haşhaştan yapılan ve paylaşılarak yenen bir yemek olarak birliği simgeliyor.

Noel gecesi ise yerel rahibin halkın üzerine kutsanmış su serpmesiyle başlıyor ve dualarla sürüyor.

4-İngiltere’de Noel Günü ve Boks Günü, Noel Gecesi’nden daha önemli
İngiltere’de insanlar Noel gecesini genellikle sonrasında gelen Noel günü ve boks günü için bekliyorlar. Ancak birçok ülkede olduğu gibi burada da Noel ayinine katılmak bir gelenek.

Noel gecesi, geleneksel olarak Cambridge King’s Colloge’in hazırladığı, ‘9 Ders ve İlahiler’ isimli radyo programı tüm ülkede yayınlanıyor. Programda Kutsal Kitap’tan 9 farklı bölüm okunuyor. Modern ve eski ilahiler okumaya eşlik ediyor.

5-İspanya: Sevdiklerinizle harika bir sofra
Nochebuena ismi verilen gelenek İspanya’da Noel gecesinin en ünlü geleneği. Kutlamanın bir parçası olarak tüm aile birlikte büyük bir sofrada buluşuyor ve genellikle hindi, kuzu veya deniz yemeğinden oluşan bir ana yemek yeniyor.

Ülkedeki Katolikler genelde Noel gecesinde ayinde veya Misa del Gallo isimli kutlamada buluşuyor. Bu kutlama İsa Mesih’in doğumunun gitar, vurmalı çalgılar ve tefle müzik eşliğinde kutlanması anlamına geliyor.

6-Fransa’da Aile Yemeği, Reveillon de Noel Kutlaması ve Noel Gecesi
Tıpkı Kanadalı Fransızlar gibi, Fransa’da da birçok aile Noel gecesi yemeğinde buluşuyor. Oldukça cömert hazırlanan sofraların ana yemeği genellikle kaz veya ördek oluyor. Yemek Buche de Noel ismi verilen rulo pastayla son buluyor.

7-İtalya Noel gecesini, Yedi Balık Ziyafeti’yle kutluyor…
Deniz ürünleri ve makarna içerikli büyük bir sofranın etrafında toplanan İtalyan aileler için Noel, aynı zamanda İsa’nın doğduğu geceden önce tutulan gece nöbetiyle bir geleneğe dönüşüyor. En önemli sofra geleneklerinden biri 7 farklı tabaktan oluşan deniz ürünü yemeklerinin yenmesi. Bu gelenek Roma Katolik uygulamalarından geliyor ve Noel gecesinde idrak ediliyor.

8-Almanya’da Noel gecesi geleneği: Patates salatası ve sosis!
11 Kasım’daki Aziz Martin Günü’yle, Noel gecesi arasında genellikle geleneksel bir oruç tutan Alman inanlılar basit yiyecekler yiyorlar. Noel Baba öykülerinden farklı olarak Almanya’da Christ Child ve Christkindl isimli bir kahramanın çocuklara oyuncaklar getirdiği hikayeleri anlatılıyor. Noel gecesi ise o ünlü Alman sosisleri, patates salatası eşliğinde tüketiliyor.

9-Çin’de Alışveriş Çılgınlığı
China Daily haber ajansının verdiği bilgiye göre Çin’de Noel günü ülkede en çok alışveriş yapılan gün olarak kayıtlara geçmiş. Selofana sarılmış Noel elması geleneksel bir hediye olarak hala Çinliler arasında Noel’in en çok bilinen geleneklerinden biri. Çünkü elma kelimesi Mandarin dilinde Noel gecesi kelimesine çok benziyor.

10-Yazın Noel’i Kutlamak: Avustralya…
Genellikle Noel denince aklımıza karlı kış görüntüleri ve soğuk havada içimizi ısıtan kış dekorasyonları gelir. Ancak Avustralyalılar için Noel yazın tam ortasına denk geliyor. Bu yüzden genellikle Noel gecesi yemeği adalılar için soğuk yemekler ve balık pazarından neşeyle alınan deniz ürünlerinden kurulan sofralar demek.

11-Meksika’da Mesih’in Doğumunu Hatırlamak
Meksida’da Noel denince akla ilk gelen Meryem ve Yusuf kılığına girmiş çocukların kapı kapı dolaşıp hediyeler toplamasıdır. 16 Aralık’ta başlayan bu ziyaretlerde eğer geleneksel olarak kapıda “handaki beşik sahnesi” varsa bu kutlamaya davet anlamına geliyor. Bu geleneğin yerel dildeki adı ‘Posadas’ ve geleneksel olarak bol yemek, içecek ve Pinataslı bir kutlama anlamına geliyor.

12-Danimarka’da kutlama 24 Aralık’ta
Danimarka’da insanlar özellikle Amerikan Noel geleneklerinden farklı davranmayı tercih ettiklerinden kutlama 24 Aralık’ta yapılıyor. Bu gün için özel olarak hazırlanan paketlenmiş yiyecekler ve hediyeler kültürlerinden önemli bir yer kaplıyor. Ve Noel’e kadar Advent paketlerini tek tek açmak önemli. Bu paketlerde 4 mum oluyor ve Noel’e kadar 4 pazar her biri yakılıyor.

13-İsveç Noel’de rüya gibi…
İsveç dilinde Noel’in adı Julafton. Geleneksel Noel yemeği olan Julbord birçok farklı yiyeceği barındıran bir açık büfe anlamına geliyor, aynı zamanda bu geceye özel salam, domuz eti veya balıktan oluşan yemekler hazırlanıyor. Ayrıca masada mutlaka Lussekatters ismi verilen çöreklerden de bulunuyor.

14-Norveç’i aydınlatan mumlar…
Norveç’te her aile Noel gecesi başlayan ve yeni yılın ilk gününe kadar süren bir mum yakma geleneğini sürdürüyor. Bu her gece yeni bir mumun yakılması anlamına geliyor. Ayrıca hediyeler vermek bir gelenek, bu Noel Baba’nın yanında Norveç’in ünlü Noel cücesi Nisse’nin de temsil ettiği bir kültür. Nisse kültürel bir karakter ve tarlalar ve aileler için bolluğu simgeliyor. 19. Yy’dan bugüne Nisse’nin Noel’de hediyeler getirdiği hikayeler anlatılıyor.

15-İzlanda’da kitap dolu bir Noel
İzlanda’da Noel denince ilk akla gelen gelenek insanların sevdiklerine Noel gecesine kadar okuması için bir kitap hediye etmesi oluyor. Okuyarak dünyadan ilham almak ve çevresine aynı şekilde ilham vermek hedefleniyor. Bu gelenek her yıl Bokatidindi denilen katalogların İzlanda’da bulunan kitapçılar tarafından evlere dağıtılmasıyla başlıyor ve İzlanda’da basılmış tüm kitapları içeriyor. Bu gelenek 2. Dünya Savaşı sırasında başladı ve günümüzde hala sürüyor.

+