15 Temmuz 2010
Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Adana'ya bağlı Saimbeyli ilçesi şehir merkezi ve Kirkot Vadisindeki dağlar arasındaki dik yamaçlarda 1920 yılına kadar varlığını sürdüren tarihi Haçin şehrinin yer aldığını belirterek, "Ekim 1920 tarihinin ortalarında Haçin şehrinde Türkler ve Ermeniler arasında yaşanan iç savaştan sonra Haçin şehri hiçbir olay
Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Adana'ya bağlı Saimbeyli ilçesi şehir merkezi ve Kirkot Vadisindeki dağlar arasındaki dik yamaçlarda 1920 yılına kadar varlığını sürdüren tarihi Haçin şehrinin yer aldığını belirterek, "Ekim 1920 tarihinin ortalarında Haçin şehrinde Türkler ve Ermeniler arasında yaşanan iç savaştan sonra Haçin şehri hiçbir olay hatırlanmasın diye yakılarak yok edildi" dedi.
Yurtsever, Kayseri'yi Kozan şehir merkezine bağlayan tarihi kervan yolunda Toros Dağlarının zirvelerindeki bir noktasında kurulan Haçin şehrini aynı zamanda Adana vilayetine bağlı Kozan Sancağı'nın bir kazası olduğunu belirterek, "Ancak şaşırtıcı olanı ise Adana şehir merkezi kadar nüfus barındırıyordu. 1900'lü yılların başlarında Adana şehrinde 25 bin kadar nüfus vardı, aynı miktarda nüfus da Haçin'de bulunuyordu. Haçin'e ABD'den gelen Asador adındaki mimar 7 katlı bina bile yapmış. Haçin'de ABD'li misyonerler dünyanın en ileri eğitiminin uygulandığı kolej açarak aynı zamanda istihbarat merkezi olarak da kullandılar" diye konuştu.