09 Haziran 2010
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul’da 20 Ermeni ilköğretim okulunun ortak düzenlediği mezuniyet törenine katıldı.
Törende öğrenciler hep bir ağızdan "Sarı Gelin" türküsünü söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ilk kez Ermeni öğrencilerin mezuniyet törenine katılıyor.
Kumkapı'daki Kazaz Amira Salonu'nda bir anaokulu, 14 ilköğretim okulu ve 5 lisenin ortaklaşa düzenlediği ''Özel Ermeni Azınlık Okulları Yıl Sonu Etkinlik Programı'', saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Törene katılan Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, yaptığı konuşmada, bir anaokulu, 16 ilköğretim okulu, 5'i de orta öğretim kurumu olmak üzere 22 Ermeni azınlık okulunda 2633 öğrenciye öğretim verildiğini söyledi.
Bakanlığın azınlık okulları için önemli düzenlemeler yaptığını belirten Bakan Çubukçu, şöyle konuştu:
''Azınlık okullarında okuyan bütün öğrencilere Türkçe ve Türk kültürü dersleri kitaplarının ücretsiz olarak dağıtılması sağlanmıştır. Ayrıca cemaatiniz okullarında ana dillerinde okutulan derslerle ilgili kitap hazırlama çalışmaları da son noktaya gelmiştir. Bu çalışmalar tamamlanınca ana dilinizde kitaplar da bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak basılıp dağıtılacaktır.
Okullarımız için yapılan haftalık ders çizelgelerindeki yenileme çalışmalarına paralel olarak, Ermeni okulları haftalık ders çizelgesi okul yönetimleriyle işbirliği yapılarak yenilenmiştir. Okullarınızdaki öğretmen eksikliğini gidermek için aday öğretmenlerin göreve başladıkları günden itibaren, resmi okullarda olduğu gibi haftada 30 saat derse girmelerine imkan sağlanmıştır.''
Okullarda alan mezunu Ermenice dersi ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni bulmakta sorun yaşandığını belirten Çubukçu, “Özel Ermeni ilköğretim okullarında görevlendirilecek yeterli sayıda sınıf öğretmeni bulunmaması nedeniyle öğretmenlik yapma niteliği taşıyan Ermeni soylu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenlerince karşılanması ve bu öğretmenlerin de hizmet içi eğitim yoluyla sınıf öğretmenliğinde yetiştirilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğünce gerekli tedbirlerin alınması konusunda talimat verilmiştir” dedi.
Azınlık okullarında okuyan öğrencilerin nitelikli bir ortamda eğitim görmesi için Milli Eğitim Bakanlığının bugüne kadar aldığı tedbirleri bundan sonra da almaya devam edeceğini söyleyen Çubukçu, şunları kaydetti:
''Okullarımızdan mezun olan tüm öğrencilerimizin Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Barış Dünyada Barış' anlayışı içinde öncelikle yurt içinde toplumsal barışı, huzuru sağlamanın önemini kavrayan, onları dünyada da barış, dostluk ve kardeşliğin asgari koşullarını düşünmeye yönelten bir eğitim anlayışıyla yetiştirdiğimize yürekten inanıyorum. Çocuklarımızı ayrıca güncel konularda, yakın çevre, yurt ve dünya sorunları üzerinde düşünmeye yönlendirecek, onları olaylara eleştirel bir bakış açısıyla bakabilen, sorgulama yeteneğine sahip, yeni yüzyılda barış diliyle konuşabilen gençleri yetiştirmek en önemli hedefimiz. Yeni yüzyılda en büyük zenginliğimiz ve gücümüz, bilgili, donanımlı, düşünen, üreten, dünyada yeniliklere açık, değerlerine bağlı, teknolojiyi en iyi düzeyde kullanabilen gençler olacaktır.''
Törende sahne alan öğrenci korosu “Sarı Gelin” türküsünü seslendirdi. Gösterileri izleyen Çubukçu, okul birincilerine temsili diplomalarını verdi.
Çubukçu'ya da tüm okullar adına, üzerinde 22 Ermeni okulunun ambleminin yer aldığı üç boyutlu İstanbul siluetinden oluşan tablo hediye edildi.
Mezuniyet törenine, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gürlan, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu ile öğrenci velileri katıldı.
SBS PROTESTOSU
Öte yandan, tören sırasında SBS’deki yabancı dil sorularına iki farklı cevap anahtarının olmasını protesto eden veliler Bakan Nimet Çubukçu’yla görüşmek istedi. Arzu Üzümcü adlı bir veli, Çubukçu'ya konuyla ilgili bir not vermeye çalıştı.
Bu sırada görevliler tarafından salondan çıkarılan Üzümcü, mağdur olduklarını iddia eden bazı öğrenci velileriyle birlikte salonun dışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çocuklarının uyarılmadan sınavda iki ayrı cevap kağıdı verildiğini, ''İki dilde de yapabilirsin'' denildiğini öne sürdü.
Üzümcü, “Benim çocuğumun bir tane yanlışı varken 14 yanlışı çıktı. Ben buna 3 yılımı verdim. Gecemizi gündüzümüze kattık, çocuklarımızı dershanelerde harap ettik, ama benim oğlum bunların hiçbirini hak etmiyor. Nimet Çubukçu sesimizi duysun, bu mağduriyeti gidersin istiyoruz. Yabancı dil sınavını iptal etsinler ya da nasıl bir çözüm bulunacaksa...''
Polis, Üzümcü ve beraberindeki velileri olayın yatışması için kısa bir süre Kazaz Amira Salonu'nun yanındaki bir odaya götürdü.
İl Milli Eğitim Müdürü, velilerle burada bir görüşme yaptı.