24 Mayıs 2010
Azerbaycan ve Ermenistan arasında Yukarı Karabağ sorununun çözümü ile ilgili barış görüşmeleri duraklama sürecine girdi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk grubu 15 yıldır sürdürdüğü müzakerelerde somut neticeler alamazken, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini öngören protokolü Erivan'ın askıya alması, bölgede tansiyonun yeniden yükselmesine neden oldu.
Azerbaycan Savunma Bakanı Sözcüsü Eldar Sabiroğlu düzenlediği basın toplantısında, bölgede ikinci bir savaşın çıkması durumunda Ermenistan'ın kaybedeceğini söyledi. Sabiroğlu, "İkinci Karabağ savaşı çıkarsa, Ermenistan kaybeder. Bunu ordumuzun savaşa hazır olma ve artan gücüne dayanarak söylüyorum. Topraklarımız işgal altında olduğu sürece ordumuz güçlenmeye devam edecek." dedi.
Ekonomik sıkıntı içinde olan Ermenistan'da ordunun çok zor şartlar altında olduğunu kaydeden Azeri Komutan, "Azerbaycan son savaş için hazır. Dünya standartlarında radarlarla ordumuz donatıldı. Ermenistan'ın tüm yerleşkelerini kontrol edebiliyoruz. Ocak ayından bu yana 280 kez ateşkes ihlal edildi. Ölü ve yaralılar var... Azerbaycan ordusu her türlü şartlarda verilecek görevi yerine getirmeye hazır." ifadelerini kullandı.
Ermenistan'ın Azerbaycan'dan toprak talebi ile 1988'de başlayan çatışmalar, 1992 yılına geldiğinde Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgali ile sonuçlandı. Yukarı Karabağ ve yedi Azeri bölgesinin işgali devam ederken, 1994 yılında imzalanan ateşkese rağmen henüz barış anlaşması imzalanamadı.
AGİT bölgede barışın sağlanması için oluşturduğu Minsk Grubu (Rusya, ABD ve Fransa) da bölgede barış konusunda şimdiye kadar somut bir ilerleme elde edemedi. Ankara, Yukarı Karabağ sorununun çözümü için Minsk üçlüsünün daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini savunuyor.