Kilise rölyeflerindeki sır - Haber Arşivi 2001-2011
26 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Նպատ / Ժամ : Առագոտ

Haber Arşivi 2001-2011 :

24 Mayıs 2010  

Kilise rölyeflerindeki sır -

Kilise rölyeflerindeki sır

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, Akdamar Kilisesi'nin duvarlarındaki rölyeflerde yaptığı araştırmada, geçmişte bu bölgede yaşayan hayvanlardan birçoğunun günümüzde neslinin yok olduğunu, geri kalanının ise halen yaşadığını tespit ettiğini belirtti.

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda, Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 915-921 yıllarında Keşiş Manuel'e yaptırılan Akdamar Kilisesi'nin duvarlarındaki rölyefler, Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel'in çalışma konusu oldu.

Adızel, ''Akdamar Tarihi Kilisesi'ne Biyolojik Bakış'' adlı 2 yıl süren araştırmasında, kilisenin duvarlarını süsleyen onlarca hayvana ait kabartmaları tek tek inceledi.

Araştırma sonunda önemli bilgiler elde edildiğini, bin 100 yıl önce yapılan kilisedeki kabartmaların dünya üzerinde bir benzerinin daha olmadığını ifade ifade eden Özdemir Adızel, şunları kaydetti:

''Kilise duvarlarındaki tüm kabartmalar beş kuşak şeklinde yer alıyor. Bu beş kuşağın ilk üç kuşağı geçmişte yaşamış günümüzde de yaşamakta olan hayvanlar ve bitkilerle ilgilidir. Alt taraftaki iki kuşak ise daha çok inanç ve kültürle ilgili görüntülerdir. Araştırmamda, üç önemli sonuca ulaştım. Bunlardan birincisi geçmişte bu bölgede yaşayan hayvanlardan birçoğunun günümüzde neslinin yok olduğunu, geri kalanının ise halen yaşadığını tespit ettim. Örneğin kilisenin doğu cephesinde yer alan Anadolu kaplanını 1970'lerden beri görmek mümkün değil. Kızıl geyik, boz ayı, maral ve bazı geyik türlerini de bu bölgede artık göremiyoruz. İkinci önemli sonuç, yine geçmişte yaşamış ve halen günümüzde yaşamaya devam eden türlerle ilgili. Kabartmalardaki toy kuşu, bazı kuğu ve ördek türleri günümüzde de yaşamaya devam ediyor, ancak bunların da nesli tehlike altında.''

Son olarak da sanat tarihçilerini ilgilendiren bilgiler elde ettiğini anlatan Adızel, sanat tarihçilerinin kilisede çok sayıda araştırma yapmalarına rağmen kabartmalardaki hayvan türlerini yanlış isimlendirdiklerine dikkat çekti. Özdemir Adızel, ''Bu da hayvanların isimleri konusunda önemli sıkıntılara neden olmuş. Dolayısıyla yaptığım bu araştırma hayvanların isimleri konusunda sanat tarihçilerine de büyük katkı sağlayacak'' dedi.

Adızel, kilisenin özellikle yaz mevsiminde çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildiğini belirterek, çalışmasının, turistlere ve kilisenin tarihini ve duvarları süsleyen kabartmaları anlatan rehberlere de katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+