03 Mayıs 2010
Türk Amerikan İşadamları Derneği Başkanı, Ermeni diasporasının 24 Nisan 2015'te sözde soykırımın 100'üncü yılı olması nedeniyle Washington'da büyük bir gösteri gerçekleştirmeyi planladığını söyledi.
Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, 24 Nisan 2015'te sözde soykırımın 100'üncü yılı olması nedeniyle çeşitli hazırlıklar yapıldığını ve büyük bir yürüyüş planlandığını belirterek, “ABD ile ticari ilişkileri geliştirirken, 2015'e de hazırlanalım” dedi.
TABA'dan yapılan açıklamaya göre, Marmara Grubu Vakfı tarafından organize edilen “Akademik Konsey” toplantısında Terzioğlu, 19'uncu yüzyılın başlarına dayanan Türkiye-ABD ilişkilerinin, son dönemlerde Ermeni Tasarısı'nın gölgesinde kalmış gibi göründüğünü, ancak ülkeler arasındaki ilişkilerin belli kurallar üzerine inşa edildiğini, bu kaidelerin kolay kolay değiştirilemeyeceğini belirtti.
3 MİLYON ERMENİ YÜRÜYECEK
Terzioğlu, 3 milyon Ermeni'nin, 24 Nisan 2015'te Washington'da büyük bir gösteriye hazırlandığını vurgulayarak, “24 Nisan 2015'te sözde soykırımın 100'üncü yılı olması nedeniyle çeşitli hazırlıklar yapılıyor ve büyük bir yürüyüş planlanıyor. Buna karşı hazırlıklı olmalıyız. Ermeni gençler bile diasporanın desteğiyle harekete geçmiş durumda. Türkler de genç bireyleri, iş dünyası ve sivil toplum örgütleriyle şimdiden 2015 için çalışmalı. Lobi faaliyetlerine önem ve hız vermelidir” diye konuştu.
Terzioğlu, ABD ile ticari faaliyetlerin güçlenmesinin siyasi sorunların da çözümünün anahtarı olduğunu vurguladı.
"LOBİ FAALİYETLERİNİ ARTIRMALIYIZ"
Uğur Terzioğlu, şunları kaydetti:
“Sözde soykırım iddialarına karşı ABD'deki lobi faaliyetlerimizi artırmamız gerekiyor. Ermeni tasarısına karşı güçlü ticari hamle yapmalıyız. Sorunun köklü çözümü için Türk iş adamlarının bu ülkede şirket satın alarak etkinliğini artırması gerektiğini düşünüyorum. ABD'de krizle birlikte zora giren pek çok şirket olduğunu biliyorum. Bu şirketleri ucuza satın alarak ekonomik ilişkilerdeki etkinliğimizi artırmamız ABD'deki lobi gücümüzü de artıracaktır hiç kuşkusuz. İş adamlarımız, ABD'de de yatırımlara girmenin yanı sıra ABD'ye özellikle tüketim malları satılması lazım. Ama bu satışlarda mutlaka bir kalite sürekliliğinin sağlanması, marka isminin kolay olması ve her şeyden önce de tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerekiyor. Amerikan toplumu için tanıtım, özellikle de TV reklamı çok önemli.”
İki ülke arasındaki çok büyük ölçüde devletten devlete olan ekonomik ilişkinin artık nitelik değiştirdiğini, özellikle ABD'li KOBİ'lerin Türkiye pazarını keşfettiğini ifade eden Terzioğlu, Türkiye'nin ABD'li firmaların Orta Doğu ve Avrasya ülkelerine açılmalarını sağlayacak önemli bir köprü konumunda bulunduğunu belirtti.
Terzioğlu, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'de Başkan Obama ile görüşmesinde somutlaşan 'model ortaklık' kararı büyük önem taşımaktadır. Model ortaklığı iyi değerlendirsek, 15 milyar dolar seviyesinde olan iki ülke arasındaki ticari ilişkisini 30 milyar dolar seviyesine çıkarmamız pekala mümkün olabilecektir” dedi.
Uğur Terzioğlu, iki ülkenin bölgesel sorunlara yaklaşımında dönemsel olarak bazı farklılıklar ortaya çıksa da, Türkiye ve ABD, aynı değer ve idealleri benimsemiş iki yakın müttefik olarak, dostluk ve ortaklıklarını sağlam bir zemine oturtmuş olmaları nedeniyle, bu farklılıkları giderecek ortak çıkarlarda birleşmek durumunda olduklarını kaydetti.