Taksim'de gergin 'soykırım' anması - Haber Arşivi 2001-2011
16 Mayıs 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Մարերի / Օր : Մանի / Ժամ : Առաւօտ

Haber Arşivi 2001-2011 :

27 Nisan 2010  

Taksim'de gergin 'soykırım' anması -

Taksim'de gergin 'soykırım' anması

İstanbul’da günün son Ermeni tehciri anması gergin başladı, gergin bitti. Polis, meydanı adeta kuşattı. Aydın ve sanatçılar, meydanda mumlar yaktı, sessiz oturma eylemi yaptı. Hemen karşısında ise başka gösteriler vardı.

Günlerdir gerginlik konusu olan, tehdit e-mailleriyle engellenmeye çalışılan Taksim Meydan'ndaki Ermeni tehciri anması akşam saatlerinde gerçekleştirildi. Aydın ve sanatçıların da aralarında olduğu 500'e yakın kişi Taksim Meydanı'nda mumlar yaktı, sessiz oturma eylemi yaptı. Polisin yoğun güvenlik önlemlerini altında gerçekleşen eylemde, provokasyonlar da yaşandı.

Aydın ve sanatçılar, "Bu acı bizim acımız/ Bu yas hepimizin" yazılı Türkçe ve Ermenice pankart açtı. Siyahlar giyildi, mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı. Anmaya, sanatçı Zeyhep Tanbay, Osman Kavala, Ömer Laçiner gibi isimler katıldı. Açıklamayı sanatçı Zeynap Tanbay yaptı. Tanbay, 1915'ta Türkiye nüfusu 13 milyon iken, Trakya, Ege, Adana, Malatya, Van, Kars ile istanbul Samatya, Şişli, Adalar ve Galata'da toplam 1,5- 2 milyon Ermeni'nin yaşadığını kaydetti.

Tanbay, onlar için, "mahalle bakkalımız, terzimiz, kuyumcumuz, marangozumuz, kunduracımız yan tarlada rençberimiz, değirmencimiz, sınıf arkadaşımız, öğretmenimiz, subayımız, emir erimiz, milletvekilimiz, tarihçimiz, bestekarımız... Arkadaşlarımızdı. Kapı komşumuzdu, dert ortağımızdı" dedi.

Tanbay, şöyle devam etti: "24 Nisan 1915'te 'gönderilmeye' başlandılar. Onları kaybettik. Artık yoklar. Çok büyük çoğunluğu aramızda yok. Mezarları bile yok. 'Büyük felaketin' vicdanımıza yüklediği 'büyük acı' ise olanca ağırlığıyla var. 95 yıldır büyüyor."

Zeynep Tanbay, 'büyük acı'yı yüreğinde hisseden Türkiyelileri 1915 kurbanları anısı önünde eğilmeye davet etti, "Siyahlar içinde, sessizce. Ruhlarına yakacağımız mumlarla, çiçeklerle. Çünkü bu acı bizim. Bu yas hepimizin" dedi.

Provokasyonlar yaşandı

Taksim Meydanı'nda eylemin sürdüğü sıralarda provokasyon girişimleri de yaşandı. Meydanı ablukaya alan polis, grupların karşı karışıya gelmesine izin vermedi. Ülkücü işaretleri yapan grup, "Kahrolsun Ermeni diasporası", "Burası Türkiye, ya sev ya terket" şeklinde sloganlar attı.

İstiklal'de yürüyüş

Eylemlerin bitmesinin ardından polis, tehcir anmasına katılanları İstiklal yönüne doğru dağılması için uyardı. Cadde'ye başka grupların girmesine izin verilmedi, barikat kurdu. Bu esnada yüzlerce kişi, İstiklal Caddesi'nde, "Kürt, Türk, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atarak ilerledi. Slogan atanlara yönelik bireysel çıkışların yaşandığı yürüyüş küçük gerginliklerle son buldu.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+