22 Nisan 2010
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi kesin kararını verdi; Dink cinayetinde ihmalden yargılanan sekiz jandarma görevlisinin dosyasını İstanbul'a göndermeyecek; Trabzon Jandarması'nda görevli dört haber elemanını da dinlemeyecek. Avukatlar, 31 Mayıs'ta mütalaaya karşı görüşlerini açıklayacaklar.
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Hrant Dink'in hedef olacağını gösteren ihbarlara rağmen önlem almadıkları iddiasıyla sekiz jandarma görevlisinin yargılandığı davada kesin kararını verdi; dosya İstanbul'daki cinayet dosyasıyla birleştirilmeyecek; dinlenmeyen dört jandarma muhbiri dinlenmeyecek.
Dink Ailesi avukatları, esas hakkında görüşlerini sunmaları beklenen 16 Nisan'daki duruşmada, Trabzon'da ihmallerin bir cinayete neden olduğunu vurgulayarak son bir kez sorumluların Ceza Yasası'nın (TCK) "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" başlıklı 83. maddesinden yargılanmalarını istediler.
Duruşmaya müdahil avukatlar Hakan Bakırcıoğlu, Bahri Bayram Belen ve Cem Halavurt ile sanık Hacı Ömer Ünalır ve Ali Öz, Metin Yıldız, Okan Şimsek ve Veysel Şahin'in avukatları katıldılar.
Dosya cinayet dosyasıyla birleşmeyecek
Müdahil avukatlar, mahkemeden cinayet dosyasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden birleştirme konusunda görüşünün sorulmasını istedi. Davanın başında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, görevsizlik kararı vermiş ancak bu karar Ağır Ceza Mahkemesi'nden dönmüştü.
Bir talep de, Trabzon Jandarması'na adına Pelitli'de çalışan ancak dinlenmeyen dört haber elemanının dinlenmesiydi. Mahkeme, altı haber elemanından ikisi 25 Aralık 2009'da dinlendikten sonra diğerlerinin dinlenmesine gerek olmadığına karar vermişti. Komutanlık, bu elemanların üçünün halen görevde olduğunu açıklamıştı.
Bakırcıoğlu: "Haber elemanları bilgi verebilirlerdi"
Mahkeme, tüm bu talepleri reddederek müdahil avukatlarının 31 Mayıs'ta esas hakkındaki görüşlerini sunmaları için hazırlık yapmalarını istedi. Bakırcıoğlu, bianet'e "Haber elemanları belki bunlara ek bilgiler verebilirlerdi. Ancak bizim kanaatimizi sabit" dedi.
"Hukukçular için 'ihmal' davranışı toplumda anlaşıldığı üzere 'ihmal etmek' anlamına gelmez. Kanunlar gereği bu cinayeti önlemekle yükümlü olan kamu görevlileri açısından 'harekete geçmeyerek suçun oluşmasına sebebiyet vermek' anlamına gelir."
Bakırcıoğlu, 20 Ocak 2007'de yani cinayetten bir gün sonra, Trabzon Jandarma Komutanlığı'nca hazırlanan haber kayıt bildirim formunda, "Dink Cinayetini, Hrant Dink'in son dönemde Türkiye aleyhinde yapmış olduğu konuşmalara tepki olarak Trabzon İli Pelitli Beldesi'nde ikamet eden Yasin Hayal'in organize ettiği anlaşılmıştır" şeklinde tespitin altında Ali Öz, Metin Yıldız ve Gazi Güney'ın imzasının bulunduğunu kaydederek, ihmal suçunun kasıtlı işlendiğini savunuyor.
Pelitli'den kalktı, Şişli'de öldürdü
Trabzon Pelitli'den yola çıkan Ogün Samast, Dink'i kurucusu ve yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin İstanbul Şişli'deki bürosu önünde, saldırı olacağı yönünde bir yıl öncesinden gelen ihbarlara rağmen 19 Ocak 2007'de öldürmüştü.
Eski Trabzon Jandarma Alay komutanı Albay Ali Öz, istihbarat şubesi görevlileri Yüzbaşı Metin Yıldız, Astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz, Başçavuş Okan Şimşek, Uzman Çavuşlar Veysel Şahin, Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz'ın "ihmal"den iki yıla kadar hapisleri isteniyor.