Türkiye'yi AGİT Minsk Grubu'nda Görmek İstiyoruz - Haber Arşivi 2001-2011
27 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Վահագն / Ժամ : Լուսափայլ

Haber Arşivi 2001-2011 :

22 Nisan 2010  

Türkiye'yi AGİT Minsk Grubu'nda Görmek İstiyoruz -

Türkiye'yi AGİT Minsk Grubu'nda Görmek İstiyoruz

Azerbaycan'ın sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı Türkiye'ye destek olmadığı iddialarına yanıt veren Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sosyal-Siyasi Şube Müdürü Ali Hasanov, "Azerbaycan her zaman Türkiye'nin yanında olmuştur ve hep öyle kalacaktır," dedi. Azeri haber portalı Trend News tarafından yapılan habere göre, Hasanov, Azerbaycan'ın Türkiye'yi AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanı olarak görmek istediğini açıkladı.ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısını geçirdiği gün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in meslektaşı Abdullah Gül'ü arayarak Azerbaycan'ın Türkiye'yi her zaman destekleyeceğini belirttiğini söyleyen Hasanov, "Temsilciler Meclisi Komitesi'nin kararı aynı zamanda Azerbaycan aleyhine alınmış bir karardı. Alınan karar sonrasında Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Azerbaycan Parlamentosu, yasamanın daha ileri düzeye taşınması durumunda ABD Kongresi ile olan ilişkilerin askıya alınacağını açıkladılar," dedi.

Dünya genelinde Azeri diyasporasının Kongre'ye Ermeni tasarısı aleyhinde mektuplar yollayarak lobi yaptıklarını söyleyen Hasanov, "Azerbaycan'ın bu konuda Türkiye'ye hiç yardım etmediği ileri sürülüyor. Azeri derneklerinin değil, Azerbaycan devletinin destek verip vermediği önemlidir. Hem Azeri halkı hem de hükümet Türkiye'yi desteklemiştir ve önemli olan budur," dedi.

"Azerbaycan, Türkiye'yi AGİT Minsk Grubu'nda Görmek İstiyor"

Türkiye'nin, Karabağ probleminin barışçıl yollardan çözümü için kurulan AGİT Minsk Grubu'na üyeliğinin gündemde olduğunu söyleyen Hasanov, Azerbaycan'ın Türkiye'nin eşbaşkanlığını arzu ettiğini fakat bu konuda karar verme yetkisinin AGİT'te olduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın AGİT Minsk Grubu'nun aktivitelerini ve oluşumunu düzenleme yetkisine sahip olmadığını söyleyen Hasanov, "AGİT, gruba dahil ülkelerin sayısına ve grubun yapısına kendisi karar veriyor. Bu konuda bir hoşnutsuzluk ortaya çıkarsa, elbette Azerbaycan önümüzdeki AGİT zirvesinde kendi görüşünü dile getirebilir. Son yıllarda AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının sorunun çözümü sürecinde kayda değer sonuç alamayışları endişe yaratmaktadır," dedi.

Ermenistan'ın Türkiye'nin AGİT Minsk Grubu üyeliği konusundaki tutumuna değinen Hasanov, "Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ne yaptığının farkında değil. Ne Ermenistan Cumhurbaşkanı ne de Dışişleri Bakanı kendi başlarına hareket etme imkanına sahip değiller," dedi.

Dağlık Karabağ sorununun çözümü için oluşturulan ve sorunu Azerbaycan ve Ermenistan tarafları arasında uzlaşma sağlayarak çözme politikası güden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanlığı görevini ABD, Fransa ve Rusya yürütüyor.

Cumhurbaşkanlığı yetkilisi Hasanov'un bu açıklamalarından birkaç gün önce, iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi Başkan Yardımcısı Ali Ahmedov da Türkiye'nin Dağlık Karabağ probleminin çözümü sürecinde Azerbaycan'ın çıkarlarını desteklediğini vurgulayarak Türkiye'nin AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlığına getirilmesi gerektiğini söylemişti. Mevcut eşbaşkanların adil olmadığını ileri süren Ahmedov, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlığı için en iyi adayın Türkiye olduğunu dile getirmişti.

Ermenistan: Türkiye Arabulucu Olamaz

Diğer taraftan, Türkiye'nin Dağlık-Karabağ probleminin çözümü sürecinde arabuluculuk yapması fikrine karşı çıkan Ermenistan, Azerbaycanlı yetkililerin bu konudaki açıklamalarını "komik" olarak değerlendiriyor.

Ermeni haber portalı News.am tarafından yapılan habere göre, Azerbaycanlı yetkililerin Türkiye AGİT Minsk Grubu eşbaşkanı olsun teklifini yorumlayan Ermenistan'daki koalisyon iktidarı ortaklarından Cumhuriyetçi Parti Meclis Grubu Sekrekteri Eduard Şarmanazov, Türkiye'nin probleme taraf olduğunu ve aracı rolü oynamasının mümkün olmadığını ileri sürdü.

Konu Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi olduğunda Türkiye'nin Karabağ probleminin çözümünü ön koşul olarak öne sürmesine, "Türkiye'nin probleme taraf olmaması" iddiasıyla karşı çıkan Ermeni yetkililerin tezat tutumunun değişip değişmeyeceğini zaman gösterecek.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+