Erdoğan'dan kaçak Ermenilere yeni açıklama - Haber Arşivi 2001-2011
27 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Վահագն / Ժամ : Հրակաթն

Haber Arşivi 2001-2011 :

29 Mart 2010  

Erdoğan'dan kaçak Ermenilere yeni açıklama -

Erdoğan'dan kaçak Ermenilere yeni açıklama

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını sert bir dille reddetti. Alman "Der Spiegel" dergisine konuşan Erdoğan, kaçak Ermeniler ile ilgili sözlerini tekrarladı: "Bugüne kadar sınır dışı etme konusunu hiç gündeme getirmedik, ancak diaspora baskı yapmaya devam ederse kendimizi bunu yapmak zorunluluğunda görebiliriz."

Başbakan Erdoğan, Alman "Der Spiegel" dergisinde yayımlanan mülakatta Türkiye'nin, Ermeni iddialarını neden kabul etmediğine dair soruya karşılık, "Bir gazetecinin, soykırım kelimesini kullanmadan önce olaya çok iyi bakması gerekir. Ermenilere yönelik soykırım söz konusu olamaz. Soykırım hukuki bir deyim" dedi.

Ermenistan'ın eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'a 2005 yılında yazdığı bir mektupta, bu konunun politikacıların bir meselesi olmadığını belirterek, bunun tarihçiler tarafından araştırılması gerektiğini kaydettiğini bildiren Erdoğan, Türk arşivlerinde milyonlarca belgenin bulunduğunu ve yaklaşık 1 milyon belgenin bugüne kadar incelendiğini söyledi.

Erdoğan, mektubunda, Koçaryan'a kendi ülkesindeki arşivlerin açılmasını ve tarihçilerin yetersiz kalması durumunda konunun aydınlatılması için hukukçuların, siyaset bilimcilerin ve arkeologların da incelemelere dahil edilmesini önerdiğini kaydetti.

"ABD taraf değil, tribünde"

Başbakan Erdoğan, mülakatta "ABD Başkanı Barack Obama'nın da soykırım kelimesini kullandığının" ifade edilmesi üzerine, "Eğer bu sözcüğü kullandıysa bu onun da hatasıdır. Bir sözcük, bir başkanın onu kullanmasıyla doğru hale gelmez. Ayrıca ABD bu meseleye taraf değil. Amerika da bu konuda diğer ülkeler gibi sadece tribünde oturuyor. Bu konuya dahil olanlar bir biziz, bir de Ermenistan. Bu bizim tarihimiz. Türkiye Cumhuriyeti 1915 yılında kurulmamıştı. Bu dönem, o zamanlar Almanya ile müttefik olan Osmanlı İmparatorluğu dönemiydi" diye konuştu.

Türkiye'nin Osmanlı devletinin kalıntıları üzerine kurulduğunu ve hiçbir halkın kendi kökenini inkar edemeyeceğini ifade eden Erdoğan, "Eğer tarihi araştırmalardan sonra ciddi bir şeyler ortaya çıkarsa tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Ancak Ermenilerin de tarihleriyle yüzleşmeye hazır olması çok önemli" dedi.

"Ermenilerin hangi tarihiyle yüzleşmesi gerektiği" şeklindeki soruya karşılık da Erdoğan, "Bu, bir tarafın diğer tarafı kitlesel şekilde öldürmesi olayı değildi, bir muharebeydi. Bunda Türkler kadar Osmanlı Devletinin sadık vatandaşları olan Ermeniler de öldü. Ancak bu insanlardan bazıları yurt dışından yönlendirildi ve bir isyana kalkıştı. Bunun çok iyi bir şekilde incelenmesi lazım" yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de kaçak olarak çalışan Ermenilerin sınır dışı edilebileceği şeklindeki açıklamasıyla "neden bu konudaki tartışmayı daha da hararetli hale getirdiğinin" sorulması üzerine de "Bunu böyle görmenize üzüldüm. Ben neler yapabileceğimiz konusunda konuştum. Yıllarca oturma izni olmayan Ermenilere sabır gösterdik. Sadece, bunun her zaman böyle olması gerekmediğini söyledim. Tüm dünyada açıkça kaçak işçiler sorunu konuşuluyor, ancak Türkiye böyle bir açıklama yaptığı zaman rahatsız olunuyor. Neden?" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Ermeni iddialarıyla ilgili ABD ve İsveç'te alınan kararlardan dolayı "neden Türkiye'de yaşayan Ermenilerin cezalandırıldığı" şeklindeki soruya karşılık da şunları söyledi: "Ermenileri bundan sorumlu tuttuğumuzu kim söyledi? Ben bunu hiçbir zaman iddia etmedim. Türkiye ve Ermenistan arasında 1 yıl önce bir yakınlaşma süreci başlattık. İlişkilerimizi normalleştirmek istiyoruz. Ve böyle bir anda Amerikan Kongresinin Dış İlişkiler Komitesi, Ermeni diasporasının talimatıyla 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren bir karar çıkartıyor. Bunun hiç kimseye bir faydası yok. Ermeni diasporasına ve bu diasporayı destekleyen tüm ülkelere şunu söylüyoruz: Türkiye'de vatandaş olan ya da yasa dışı olarak yaşayan Ermeniler var. Bugüne kadar sınır dışı etme konusunu hiç gündeme getirmedik, ancak diaspora baskı yapmaya devam ederse kendimizi bunu yapmak zorunluluğunda görebiliriz."





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+