Sarkisyan: Tasarılar İçin Türkiye’nin Ermenistan’ı Suçlamaya ve Koşul Öne Sürmeye Hakkı Yok! - Haber Arşivi 2001-2011
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Շառաւիղեալ

Haber Arşivi 2001-2011 :

22 Mart 2010  

Sarkisyan: Tasarılar İçin Türkiye’nin Ermenistan’ı Suçlamaya ve Koşul Öne Sürmeye Hakkı Yok! -

Sarkisyan: Tasarılar İçin Türkiye’nin Ermenistan’ı Suçlamaya ve Koşul Öne Sürmeye Hakkı Yok!

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak kabul eden tasarıların üçüncü ülke meclislerinden geçmesine Ankara’nın gösterdiği tepki için “Ermenistan’ı suçlamaya ve koşul öne sürmeye hakları yok” dedi.

Ay başındaki Fransa ziyaretinde Euronews’a verdiği demeç yayımlanan Sarkisyan, “Türkiye-Ermenistan ilişkileri normalleşme sürecindeyken ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi’nden Ermeni tasarısının geçmesini manidar bulmuyor musunuz” sorusunu şöyle yanıtladı: “Türkiye’nin bizi herhangi bir şeyle suçlamaya ve koşul öne sürmeye hakkı yok. Önkoşulsuz başlatmak, herhangi bir konuya değinmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Diyelim ki, mucize eseri, Türk meclisi protokolleri onayladı, Ermeni meclisi de aynısını yaptı. İlişkileri yeniden kurduk ve sonra üçüncü bir ülke soykırım meselesini kasıtlı olarak gündeme getirdi. Ne yani, Türkler bunu mazeret kabul edip ilişkileri yine mi kesecek?”
Ermenistan’ın işsizlik, ekonomik dışlanma, Türkiye ve Azerbaycan’la süregiden anlaşmazlıklar gibi temel sorunlarının normalleşme süreci sayesinde daha kolay çözülebileceğine işaret edildiğinde, Sarkisyan, Yukarı Karabağ’daki Ermeni işgalini anmaksızın, “Türkiye, 17 yıl boyunca Ermeni sınırını kapalı tuttu. 17 yıl önce soykırımla ilgili bir tasarı gündemde var mıydı?” dedi. Türkiye’nin çok büyük bir ülke olduğunu söyleyen Ermenistan Devlet Başkanı, “Herkes soyutlanmış hayat sürse anlayışla karşılayabilirdik. Ama Türkiye ve Ermenistan olarak biz, tıpkı Amerika, Fransa ve AB gibi, uluslararası toplumun parçalarıyız. Uluslararası toplum da konuları her yönüyle değerlendirmelidir” diye ekledi.

‘Karabağ hiç Azeri olmadı’
Kendisinin Yukarı Karabağ’ın Azerbaycan’ın bir parçası olmadığını söylemesine rağmen uluslararası toplumun farklı düşündüğü hatırlatıldığında, Sarkisyan tezinde ısrar etti: “Uluslararası toplumun farklı fikirde olduğunu sanmıyorum. Yukarı Karabağ, Azerbaycan’ın toprağı hiç olmadı. Sovyetler döneminde, Komünist Parti Kafkas Bürosu tarafından Azerbaycan’a bağlandı. Uluslararası toplum Sovyetlerin çöküşünü neden alkışladı, bağımsızlığını kazanan cumhuriyetleri neden hala Sovyetlerin parçası saymıyor? Karabağ’a gelince Azerbaycan’ın parçası olduğu mu söyleniyor? Mantıklı görünmüyor, değil mi?”
Karabağ’a barışçı çözüm için ne gibi tavizler vermeyi düşündüğü sorulduğunda, Ermeni lider “Sorunun kaynağına inmeden sonuçlarını ortadan kaldıramayız. Temelinde Karabağ halkının özgür iradesinin tanınması var. Bu hak tanınırsa, diğer sorunlar kolaylıkla çözülür. Bölgede kalıcı barış ve güvenlik, Karabağ’ın Azerbaycan’a verilmesine karşı çıkarak sağlanabilir” tezini öne sürdü.

‘Saldırmazlık anlaşması’
Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ’ı farklı bir oluşum olarak asla tanımayacağını hatırlatıldığında, sorunun kendi kaderini tayin, toprak bütünlüğü, güç kullanılmaması ilkeleriyle çözülebileceğini söyleyen Sarkisyan, “Medya aracılığıyla Azeri tarafına güç kullanmama anlaşması imzalamayı öneriyorum. Böyle bir anlaşma Karabağ ve Ermeni halklarına güven verecektir. Güvenin sağladığı şartlarda detaylı görüşmelere başlayacağız. Biz Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü hakkındaki fikrimizi defalarca belirttik. Azeri tarafı tartışmanın ana unsuru olan Karabağ halkının özgür iradesinden hiç bahsetmiyor” dedi.







Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+