Başbakanlığı kızdıran Dink raporu - Haber Arşivi 2001-2011
27 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Վահագն / Ժամ : Կամաւօտ

Haber Arşivi 2001-2011 :

22 Şubat 2010  

Başbakanlığı kızdıran Dink raporu -

Başbakanlığı kızdıran Dink raporu

Dink cinayetinde ihmali olan polisler hakkındaki müfettiş raporunun geçerli olmadığını açıklandı.21 Şubat 2010 / 09:43
Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK), Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde ihmali olan polisler hakkında herhangi bir işlem yapılmamasına karar veren müfettiş raporu nedeniyle İçişleri Bakanlığı’na bir yazı göndererek “raporun geçersiz olduğu”nu bildirdi. Milliyet'in haberine göre; Dink’in eşi Rakel Dink, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 25 Nisan 2007’de bir dilekçe vererek, ihmalleri bulunduğu iddiasıyla Trabzon, Ankara ve İstanbul polisiyle Jandarma ve MİT görevlileri hakkında inceleme yapılması talebinde bulundu. Erdoğan’ın 19 Temmuz 2007 tarihli oluruyla üç kişilik müfettiş heyeti görevlendirildi.

Kutlu Savaş’ın Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı olduğu dönemde Susurluk raporunu hazırlayan Başmüfettiş Ayşegül Genç ve Mehmet Akın ile müfettiş Yasemin Tuğçe, 2 Ekim 2008’de raporu tamamladı.

Raporda, Dink’e yönelik koruma önlemlerinin alınması konusunda ellerinde yeterli bilginin mevcut olduğu belirtilen İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek ve İstihbarat Dairesi C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile ilgili şu tespitler yapıldı:

İhmali olan polisler
“Hedef Şahıslar Programı ile ilgili tamime göre gerekli koruma tedbiri alınmaması nedeniyle, görevlerini gereği gibi yapmadıkları değerlendirilen Ali Fuat Yılmazer, aynı dönem ilgili Merkez Haber Alma Daire Başkan yardımcıları ile Trabzon Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemden İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaptığı döneme kadar geçen sürecin başından sonuna kadar tüm aşamalarından haberdar olan ve gerekli değerlendirmeleri yapabilme yetkisine sahip olduğu görülmekle ‘görevini ihmal ettiği’ değerlendirilen İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve tespit edilecek diğer görevliler hakkında, görevi ihmal nedeniyle ön önceleme yapılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.”

Erdoğan’ın 2 Aralık 2008 günü “olur” verdiği rapor, gereğinin yapılması için Adalet ve İçişleri bakanlıklarına gönderildi. Adalet Bakanlığı dosyayı, Dink cinayeti davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderirken, İçişleri Bakanlığı da adı geçen polislerle ilgili soruşturma açılmasını sağlayacak “ön inceleme” yerine, iddiaların tamamını masaya yatıran bir “araştırma raporu” hazırladı.

Mülkiye başmüfettişleri Mehmet Canoğlu ve Mustafa Üçkuyu, 19 Kasım 2009 tarihli araştırma raporunda “BTK raporuyla Dink cinayetinde ihmali olduğu belirlenen tüm polisler hakkında herhangi bir işlem yapılmaması” sonucuna vardı. Bu rapor, “bilgi edinilmesi” amacıyla Başbakanlık Teftiş Kurulu’na yollandı.

Sert bir yazı gitti
Ancak BTK İçişleri’ne sert bir yazı göndererek, yapılanın “hukuken geçersiz bir işlem” olduğunu bildirdi. BTK Başkanı Yunus Arıncı imzasını taşıyan 18 Ocak tarihli yazıda, BTK raporuyla görevi ihmal ettiği iddia edilen kişiler hakkında “ön inceleme” yapılmasının istendiği, ancak Mülkiye müfettişlerinin “araştırma raporu” hazırladığına dikkat çekildi.

Yazıda, BTK müfettişlerinin polisler hakkında soruşturma açılması için ön inceleme yapılmasına dikkat çekildiği, Mülkiye müfettişlerinin ise geçersiz bir işleme imza attıklarına vurgu yapıldı.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+