15 Şubat 2010
Kayseri'de uzun yıllardır gençlik merkezi ve spor salonu olarak kullanılan tarihi Surp Astuadzadzin (Meryem Ana) Ermeni Kilisesi boşaltılıyor.
Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Yahya Şahan, kilisenin uzun yıllardır gençlik merkezi olarak kullanıldığını ifade ederek, ''Yeni spor salonları yapıldıkça, kilisedeki sportif faaliyetlere son veriyoruz ve salonlara kaydırıyoruz'' dedi.
Kilisenin tapusunun Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde (GSGM) bulunduğunu bildiren Şahan, şöyle devam etti:
''Kiliseyi, şimdilik sadece gençlik merkezi olarak kullanmak istiyoruz. Kilise, gençlerin şehrin her yerinden kolaylıkla ulaşabilecekleri bir konumda. Ayrıca bizim devasa statlarımız var, ama gençlik merkezlerimiz yok. Burası 30-40 yıldır gençlik merkezi olarak kullanılıyor. Önümüzdeki dönem yatırım programımızda, Kadir Has Stadı'nın üst tarafında tenis kortlarının yakınında gençlik merkezi planımız var. 2010-2011 inşaat döneminde bitirilecek. Orası tamamlandıktan sonra, gençlik merkezini de buraya taşıyacağız.''
Şahan, kilise gibi tarihi bir mekanın spor yapmak için uygun olmadığını da belirterek, ''Orası bizim tapulu malımız ve ağırlıklı olarak gençlik merkezi olarak kullanılıyor. Burada daha önceleri çok daha fazla branşta spor yapılıyordu. Şimdi ise tekvando ve okçuluk kaldı, diğerlerini spor salonlarımız açıldıkça oralara taşıdık'' diye konuştu.
-''KİLİSE MÜZE OLABİLİR''-
Kilise binasının, şimdilik gençlik merkezi olarak kullanılmasına devam edileceğini bildiren Şahan, ''Aslında oranın temelinde müze projesi var. Burasının Büyükşehir Belediyesi'ne tahsisi söz konusu. Eğer bu tahsis gerçekleşirse, belediye müzeye çevirebilir'' dedi.
Geçen yıl belediyeden, kilise binasının kendilerine tahsis edilmesi için yazı geldiğini, ancak daha sonra bu talebin askıya alındığını belirten Şahan, ''Burası belediyeye tahsis edilip müzeye dönüştürülmezse, kilise olarak açılması da gündeme geldi. Ancak bunun mümkün olmadığı görüldü. Belediye tahsis için yeniden bir yazı yazarsa ve genel müdürlük de yazıyı olumlu bulursa, belediyeye tahsisi yapılır ve belediye de burayı müze olarak değerlendirir'' diye konuştu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kemalettin Cengiz Tekinsoy da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Biz kiliseyi, tarihi anlamına uygun bir şekilde fonksiyonlandırmayı düşünüyoruz. Kilise olarak yeniden ibadete açılması gibi bir durum yok. Oranın bir cemaati yok Kayseri'de. Ama tarihi özelliklerini ön plana çıkaracak bir restorasyondan sonra müze olarak kullanılabileceğini düşünüyorum'' dedi.