İstanbul Mimarisinin Müziği' etkinliği hazırlandı - Haber Arşivi 2001-2011
28 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Սիմ / Ժամ : Առաւօտ

Haber Arşivi 2001-2011 :

03 Şubat 2010  

İstanbul Mimarisinin Müziği' etkinliği hazırlandı -

İstanbul Mimarisinin Müziği' etkinliği hazırlandı

Cumhuriyet döneminin ilk korusu İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ile Türk Musiki Vakfınca ''İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'' kapsamında ''İstanbul Mimarisinin Müziği'' etkinliği hazırlandı.

Etkinlik hakkında AA muhabirine bilgi veren İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korusu şefi Fatih Salgar, etkinliği İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının katkıları ve ''Bir müzik, ait olduğu dönemin mimari atmosferinde seslendirilip dinlenince o bütünlüğü izleyebilmek kolaylaşıyor'' fikriyle yola çıkan Türk Müziği Vakfı ile hazırladıklarını anlattı.

Salgar, yıl boyunca İstanbul'u İstanbul yapan, kent ile bütünleşen 9 farklı mekanda konser vereceklerini belirterek, ''Projede, mimari ile musiki örtüşecek. Projenin mekanlarını, Türk müziğinin başlangıçtan bugüne olan tarihini de kapsayacak bir dönemi değerlendirerek tespit ettik. Her tarihi mekanda, oraya tanıklık eden üstatların eserleri seslendirilecek'' dedi.

İlk konserin 1927 yılında kurulan ve Cumhuriyet dönemi mimarisinin anıtsal yapılarından biri olan İstanbul Radyoevi'nde bu akşam gerçekleştirileceğini ifade eden Salgar, konserin Mesut Cemil, Münir Nurettin Selçuk, Refik Fersan, Yesari Asım Arsoy, Nuri Halil Poyraz, Sadi Işılay, Cevdet Çağla, Emin Ongan gibi müzisyenlerin yaşadıkları ve ruh verdikleri binanın atmosferinde verileceğini dile getirdi.

Fatih Salgar, konserde bu sanatçıların arşiv fotoğraflarının ve ses kayıtlarının sunumuyla zaman tünelinde bir yolculuğa çıkılacağını belirterek, ''Proje kapsamında 6 Nisanda Dolmabahçe Sarayı'nda verilecek konserde, hayatını sarayda geçiren ve orada vefat eden Hacı Arif Bey'i anacağız. Konser için geniş bir araştırma yaptık. Konserde Hacı Arif Bey'in bilinen eserlerinin yanı sıra hiç okunmamış veya az okunmuş eserlerini de ortaya çıkaracağız'' diye konuştu.

-7 MAYIS GALATA MEVLEVİHANESİ-

Salgar, 7 Mayısta Galata Mevlevihanesi'nde ''Mevlevi Ayini'' takdim edeceklerini, 2 Haziranda Aynalıkavak Kasrı'nda besteci 3. Selim'in anılacağını kaydederek, 3. Selim döneminde yeniden düzenlenen kasrın dönemin pek çok kültürel ögesini bünyesinde taşıdığını vurguladı.

Aya İrini Müzesi'nde 15 Haziranda verecekleri konserde 14 ve 18. yüzyıllar arasında yaşayan bestekarların eserlerinin seslendirileceğini belirten Salgar, şöyle konuştu:

''İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu olarak geçen yıl Berlin'de, Berlin Filarmoni ile 'Sazların ve Seslerin Diyaloğu' adlı ortak bir etkinlik düzenledik. Orada 14 ve 18. yüzyıllar arasındaki dönemlerden Abdülkadir Meragi, Gazi Giray Han, Hafız Post, Itri, Sultan 3. Selim ve Dede Efendi'ye ait eserler seslendirdik. Onlar da aynı döneme ait eserlerini seslendirmişlerdi. Aya İrini'de repertuvarı biraz değiştirerek, benzer bir konser vereceğiz.''

Salgar, 19 Haziranda Şale Köşkü'nde Tanburi Cemil Bey, 21 Eylülde Topkapı Sarayı'nda Itri ve dönemi, 2 Ekimde Yenikapı Mevlevihanesi'nde Dede Efendi konserleri vereceklerini ifade ederek, 7 Aralıkta da Taksim'deki Ermeni Katolik Kilisesi'nde Ermeni bestekarların eserlerini seslendireceklerini söyledi.

-KORO, 34 YILDIR SAHNE ALIYOR-

Prof. Dr. Nevzad Atlığ tarafından yasal olarak 1975 yılında kurulan ve çalışmalarına 1976 yılında başlayan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun, Cumhuriyet döneminin ilk korosu olduğunu vurgulayan Salgar, amaçlarının klasik musikiyi aslına uygun araştırarak, geliştirerek sahnede uygulamak olduğunu anlattı.

Repertuvarlarında binlerce eser bulunduğunu ve kuruldukları günden beri her pazar günü periyodik konserler verdiklerini belirten Salgar, şu bilgileri verdi:

''Aslında en zor olan periyodik konserler vermek. Kurulduğumuz günden beri 32 yıldır her pazar günü Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) konser verdik. AKM'nin tadilata alınmasıyla birlikte her ay Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sahne alıyoruz. Ayrıca yurt dışında, üniversitelerde, ilkokullarda ve değişik mekanlarda klasik müzik prensibinden vazgeçmeden konserler veriyoruz. Koronun en önemli özelliği, periyodik konserlerde eserleri ezbere icra etmeleri.''





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+