31 Ocak 2010
Ermenistan ve Türkiye arasındaki protokol gerilimi derinleşiyor mu? Ermenistan, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a Türkiye ile imzalanan protokollerden imzasını çekme yetkisi verecek bir yasa çıkarma hazırlığında. Cumhurbaşkanlık başdanışmanına göre, Ankara-Erivan hattında süreç daha da zorlaşıyor.
Ankara-Erivan arasındaki gerilimli süreçte Ermenistan, protokollerden çekilmeye mi hazırlanıyor?
Aralık ayında Türk gazetecilere Mart ayında dönülmez yola girilir açıklamasında bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Vigen Sarkisyan bir kez daha uyardı.
Türkiye ile yapılan görüşmelere katılan Sarkisyan'a göre, Erivan kötü senaryoya da hazırlanıyor.
Davutoğlu, Nalbandyan ve Clinton ile görüştü
Ermenistan hükümeti bir yandan protokol onay belgelerini meclise gönderiyor, diğer yandan da cumhurbaşkanına protokollerden imza çekme yetkisi verecek bir yasa üzerinde çalışıyor.
Wall Street Journal'a konuşan Sarkisyan, İşlerin daha da zorlaştığı bir döneme giriyoruz. Bu fırsatın kaçırılması tüm bölgeyi görüşmelerin başladığı dönemin de gerisine götürür. İki taraf arasındaki güven yok olur açıklamasında bulundu.
Protokol sürecinde tansiyon yükselse de, çözüm ümidi bitmiş, temas kopmuş değil.
Afganistan Konferansı için Londra'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hem Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan hem de Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü.
Bakü Ankara'nın tavrından memnun
Bakü ise Türkiye'nin Önce karabağda çözüm tutumundan memnun.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan işgal ettiği topraklardan çekilmeden Türkiye'nin protokolleri onaylamayacağından emin.
Aliyev, Bölgede Ermenistan'ın ilk adımı atarak işgal ettiği bölgelerden çekilmesi gerektiği yönünde ortak bir anlayış var. Türkiye'nin konuya bakışından memnunuz. Ermenistan üzerindeki ekonomik baskı Erivan'ı müzakere masasına gelmesini sağlayacak en önemli unsurlardan biri dedi.
Ankara-Erivan arasındaki süreç, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokollere ilişkin gerekçeli kararının ardından zora girmişti.
Mahkemenin, protokolleri onaylarken 1915 olaylarına dolaylı atıf yapması Türkiye'nin tepkisine neden olmuş; Başbakan Erdoğan, Erivan protokol metni üzerinde adeta operasyon yapıyor demişti.