Şimdi de Ermenistan Yargısına mı Müdahale? - Haber Arşivi 2001-2011
03 Mayıs 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Արամ / Ժամ : Առագոտ

Haber Arşivi 2001-2011 :

21 Ocak 2010  

Şimdi de Ermenistan Yargısına mı Müdahale? -

Şimdi de Ermenistan Yargısına mı Müdahale?

İktidardaki AKP' nin, yargı bağımsızlığına karşı tutumunu bilmeyen kalmadı.
Her fırsatta yargıya müdahale etmeyi alışkanlık haline getiren AKP iktidarının, seçimlere çok az bir zaman kalmasına rağmen, Anayasanın özellikle yargıya ilişkin maddelerinde değişiklik yapmayı düşündüğü ve bu konuda gerekli hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğu, Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştirerek, bu yargı kuruluşlarımızı siyasallaştırma çabalarına hız verdiği su yüzüne çıkmaya başlamıştır.
AKP iktidarının, Türk Yargısına olan müdahaleci tavrını genişleterek, Ermeni Yargısına da müdahale etme gayreti içine girdiğine tanık oluyoruz.
Bugün ( 20.01.2010 ), televizyon haberlerinden öğrendiğimize göre,Türkiye ile Ermenistan arasında, ilişkilerin normalleştirilmesi ve kapalı olan sınır kapısının açılması amacıyla, İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanan ikili protokol' ün onaylanması ile ilgili olarak, Ermenistan Anayasa Mahkemesi tarafından alınan ve protokolün onayına, Ermeni soy kırımı iddialarıyla ilgili olarak bazı çekinceler koyan kararına AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN ile AKP' li Dışişleri Bakanı Ahmet DAVUTOĞLU karşı çıkmışlar.
Ermenistan Hükumetinden, Ermenistan Anayasa Mahkemesinin kararına karşı siyasi iradelerini kullanmaları talep edilmiş.
Ermenistan yargı sistemi hakkında fazla malumat sahibi değiliz.
Ermenistanda yargı bağımsızlığı tam olarak var mı yok mu, net olarak bilemiyoruz.
Ancak, Ermenistanda da yargının en az bizdeki kadar bağımsız olduğunu zannediyoruz.
Bu durumda, Ermenistan Hükumetinden, beğensek de beğenmesek de, Ermenistan Anayasa Mahkemesinin aldığı karara müdahale etmesini talep etme hakkını nereden alıyoruz?
İkili protokolün imzalanmasından önce, protokollerin onayı aşamasında karşılaşılabilecek olası olumsuzlukların düşünülmesi ve öngörülmesi ve bu olumsuzlukların çıkmaması için gerekli tedbirlerin, imzadan önce, baştan alınması gerekmez miydi?
Ermenistan Hükumetinin, bizim Anayasa Mahkememizin aldığı bir karara müdahale etmesi mümkün mü ki, AKP Genel Başbakanı ERDOĞAN, Ermenistan Anayasa Mahkemesinin kararına müdahale edilmesini Ermenistan Hükumetinden talep edebiliyor?
Türk Anayasa Yargısı, yakın bir geçmişte AKP' nin laiklik karşıtı eylem ve faaliyetlerin odağı haline geldiğine karar verdi. Hiçbir devlet, Anayasa Mahkememizin bu kararına müdahale anlamına gelebilecek bir çabanın içine girdi mi?
AKP İktidarının, Ermenistan Anayasa Mahkemesinin kararına karşı ortaya koyduğu bu müdahaleci tutumu, AKP iktidarı, ülkemizdeki yargıya yönelik baskıcı ve müdahaleci tavrını, acaba Uluslararası boyuta da mı taşımak istiyor? Sorusunu gündeme getiriyor.
İzlemeye değer doğrusu.




Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+