15 Ocak 2010
Onno Tunç'u yitirmemizin ardından tam 14 yıl bitti bugun. Ermenice'nin en guzel sözcuklerinden biriyle "merhaba" anlamına gelen "parev" sözcuguyle selamlıyorum onu.
Ne guzel yurekli adamdı, ne kadar da ureticiydi, ne harika sarkılar yapmıstı Onno.
Hele Sezen Aksu'nun agzından dökulduğunde nasıl da ete kemiğe burunur, kanlı, canlı, dokunaklı islerdi içimize besteleri. Ali Poyrazoğlu'nun Yesil Kabaresi'nin revaç yıllarıydı. Sonradan Sezen'in esi olacak meslektasım Ahmet Utlu'yla oradaydık. Gecenin ileri saatlerinde Sezen ve arkadasları da geldi. Ön masaya oturup sovu izlemeye basladılar.
Ahh kavaklar
Bir sure sonra neredeyse çığlık atarcasına seslendi sahneye Sezen Aksu. "Ben oraya geleceğim, sarkı söyleyeceğim huuu!" alkıslarla karsılandı bu hos isteği. Sezen bu kez karsında oturan Onno Tunç'a dönup; "Haydi Onno, sarkım geldi, sen çal ben okuyacağım"
Yine alkıs kıyamet arasında sahneye fırladı bu ikili. Onno klavyenin basına geçti Sezen de mikrofona. İlk kez diyerek bir sarkıya girdiler.
"Ah kavaklar; edenim usur, yureğim sızlar. Beni hoyrat bir makasla, eski bir fotoğraftan oydular. Orda kaldı yanağımın yarısı, kendini boslukla tamamlar. Omzumda bir kesik el ki durmadan kanar. Ah kavaklar, kavaklar. Acı dustu pesime ardımdan ıslık çalar" diyordu bu lirik sarkıda Sezen.
Sen ağlama
Herkesin gözune yas hucum etti. Komiler, garsonlar bile isi gucu bırakmıs ağlıyordu sarkıya. Metin Altıok'un siirine Onno Tunç'un bestesiymis bu. Zaten albumde yer alınca kıyamet gibi sattı, herkes belledi sarkıyı.
Onno'nun gucunu, muzik dehasını gösteren daha nice sarkı var. Kim bilir belki de çok sevip, ezberleyip, terennum ettiğiniz halde onun urunu olduğunu bilmiyorsunuzdur. Sözgelimi; Sen Ağlama, unzile, Beni Unutma, Değer mi hiç, Hadi Bakalım kolay gelsin bunlardan sadece bir kaçı.
Aptallara selam
1942'de doğmustu Onno Tunç. 1996'nın ilk gunlerinde Bursa'dan Yalova'ya dönerken, özel uçağının Selimiye köyu yakınlarında dusmesi sonucu arkadası Hasan Kanık ile birlikte hayatını kaybetmisti. Cenaze töreni için kardesi Arto'nun yurtdısından dönmesi beklenip 19 Ocak 1996 gunu Beyoğlu Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi'nde yapılan ayin sonrası sisli Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.
Ne kadar bizdi, bizdendi, içimizin dısımızın bir olduğunu salaklara, sapsallara, aymazlara, ırkçılara kanıtlayan bir muhtesem adamdı. Toprağı bol olsun.
Ve Nubar Terziyan
Yine Ermeni asıllı bir yurttasımız olan ve çok sevilen diğer bir adam da Nubar Terziyan'dı. Kadere bakın ki o da bir 14 Ocak 1994'te aramızdan ayrılmıstı. İyi aile reisi rolleriyle halkın gönlunde yer etmis, tonton, tatlı, seker bir yaslı adam olarak taht kurmustu içimize. Onun binlerce fotoğrafı arasında en sevdiğim yazarımız Hakkı Yalçın tarafından çekilen bir fotoğraf. Turk sinemasının kralı Ayhan Isık'ın cenaze töreninde, sisli Camii'nde çekilen bir veda fotoğrafıydı bu.
simdi bu değerlerimizin çoğu yitti gitti. Memleket