27 Aralık 2009
Hayk Demoyan hazırladıkları projeler hakkında bilgi verdi.
Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki Soykırım Müzesi’nin Müdürü Hayk Demoyan, Ermeni soykırımı iddialarının 100. yıldönümü nedeniyle genişletmeyi planladıkları müzeye, tehcir sırasında Türkler ve Kürtler tarafından kurtarılan Ermenilerin hikâyelerinin de ekleneceğini söyledi.
Ermenistan’da 1995 yılında kurulmuş olan “Soykırım Müzesi”, soykırım iddialarının 100. yıldönümüne olan 2015 yılı için geniş çaplı projeler hazırlanıyor. Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPOT) tarafından Ermenistan’da düzenlenen toplantıya katılmak üzere Erivan’da bulunan Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Müze Müdürü Hayk Demoyan, müzenin “Ermeni soykırımı” iddialarının 100. yıldönümüne hazırlanırken sergi içeriğinin genişletileceğini, ayrıca Ermeni diasporasıyla birlikte gezici sergiler de düzenleyeceklerini söyledi.
“Türk ailelere ulaşacağız”
Hayk Demoyan, “dev bir proje” diye niteledikleri 100. yıl hazırlıkları kapsamında, Ermenilerin “soykırım” olarak tanımladıkları tehcir olayları sırasında yaşanmış hiçbir ayrıntıyı atlamak istemedikleri, etkinlikleri bu yönde planladıklarını belirtti.
“Tehcir sırasında binlerce Ermeni de Türk ve Kürt aileler tarafından ölümden kurtarıldı, bunları müzeye katmadığımız takdirde bir inkâr müzesi olacaktır” diye konuşan Hayk Demoyan, bu çerçevede Türkiye’den kurtarış öykülerine karışmış aileleri bulup onlarla bağlantıya geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.
İntikam itirafı
Müdür Demoyan, müzede genişletmeyi planladıkları sergiye, I. Dünya Savaşı sırasında aşırı milliyetçi Ermeniler tarafından öldürülen Türklere ilişkin bilgi ve belge konulup konulmayacağına dair bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
“Tabii intikam amacıyla öldürülmüş kişilerle ilgili olaylara da yer vereceğiz.
II. Dünya Savaşı sırasında Berlin’de 1 milyon kadının tecavüze uğraması korkunçtu, intikam amacıyla yapılmış olması haklı çıkarmaz ancak maalesef böyle şeyler oluyor.”
Türk ziyaretçiler arttı
Demoyan, Ermenistan ile Türkiye arasında 2007’de “futbol diplomasisi” ile başlayan yakınlaşmayla birlikte Türkiye’den müzeyi ziyarete gelen ziyaretçi sayısında da belirgin bir artış olduğunu söyledi. “2007’den önce Türkiye’den yılda en fazla 20 kişi geliyordu, son iki yılda ise Türkiye’den birkaç yüz ziyaretçi geldi” diyen Demoyan, müzeyi gezen Türk ziyaretçilerin tepkilerini ise “genellikle öfke, şok ve üzüntü” olarak tanımlıyor