02 Aralık 2009
Adı Leo Süren Halepli... Avrupa Birliği Genel Sekreterliği uzmanlık sınavını kazandı. Mülakatta da başarı sağlarsa yıllar sonra devlette görev yapan ilk Ermeni asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacak. 1926’da çıkan Memurin Kanunu, gayrimüslimlerin devlet organlarında görev almasını fiilen imkânsız hale getiriyordu.
AVRUPA Birliği Genel Sekreterliği’nin (ABGS) uzmanlık sınavını kazanan Leo Süren Halepli, hazırlandığı mülakatı da geçerse, uzunca bir süre sonra devlet kademelerinde görev alan ilk Ermeni asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacak. İnternet üzerinden konuştuğumuz Halepli, geniş bir söyleşi için mülakat sonucunu beklemek gerektiğini ifade ediyor. 1981’de İstanbul’da doğan Leo Süren Halepli, Pangaltı Ermeni İlkokulu’ndan sonra eğitimine Robert Kolej’de devam etti. Kolejde iken tiyatrodan bilgisayara uzanan geniş bir ilgi alanına sahip olduğunu belirten Halepli, asıl formasyonunu üniversitede kazandığın söylüyor: “Amerika’daki üniversitelerin sistemi bizimkinden farklı. Öğrenciler uzmanlaşacakları alanları belirleyene kadar, ilgilerini çeken sahalarda ders alabiliyorlar. Ben de edebiyat, sosyoloji ve felsefeyle ilgilendikten sonra işletme ve iktisata yoğunlaştım.”
Gümüşçülük yaptı
Sürenli, Türkiye’ye döndükten sonra Ermenilerin kadim mesleklerinden biri olan gümüşçülükle ilgilenecektir. Arkasından, İngiltere’nin ünlü okullarından London School of Economics’te (LSE) AB entegrasyonunun siyasal iktisadı konusunda master yapacaktır. Leo Süren Halepli, master’ı da birincilikle bitirecek ve bu derecesine en çok kendisi
şaşıracaktır. LSE, zihinsel gelişimindeki en önemli duraktır: “O süreçte LSE’de yürütülen çeşitli projelerde araştırmacı olarak görev aldım. Belli başlı konular şunlardı: Batı Avrupa’daki ileri teknoloji firmalarının inovasyon stratejileri, Doğu Avrupa ülkelerinin AB entegrasyonu sürecinde geçirdiği siyasi ve iktisadi değişimler, Avrupa’da mağdur grupların suçluluk oranlarının açıklanması. Bir yandan da insan sistemi yonetiminde davranış bilimleri konusunda eğitimler almaya devam ettim.”
Dink birleştirdi
Leo Süren Halepli, LSE’de öğrenimini sürdürürken sosyal sorumluluk projelerine de dahil olacak, Türk Öğrenci Derneği’nin yönetiminde görev aldığı gibi, LSE’nin tarihindeki ilk Ermeni Öğrenciler Derneği’nin de kuruluşunda yoğun bir çalışma içine girecektir. Bu iki derneğin Londra’da Hrant Dink’in anısına düzenlediği ortak toplantı ise bir hayli etkilecektir Halepli’yi: “Hrant Dink anısına ortaklaşa düzenlediğimiz etkinlik benim için müthiş bir öğrenim deneyimi oldu. İnsanlar birbirini önyargısız dinleyebildiğinde, iletişim kanalları açılıyordu. Bu konuda Oxford Muse’la ortaklaşa sohbet yemekleri de düzenledik. Konu Türkiye’nin AB üyeliği olunca bireyler düzeyinde önyargıların kırılabileceğini de gördük.”
5 dil biliyor
LEO Süren Halepli’nin Avrupa Birliği uzmanı olarak görev yapıp yapamayacağı, 7 Aralık’ta başlayacak mülakatlardan sonra netlik kazanacak. Halepli, ABGS için en az iki AB dili bilmenin zorunlu olduğunu belirterek, kendisinin İngilizce ve Fransızca yanında, Almanca ve Batı Ermenicesi bildiğini de vurguluyor. Halepli, mülakatı geçip başarılı olduğu takdirde, devlet memuru olacak. Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ayhan Aktar, “1926 Memurin Kanunu Türk olma şartı arıyordu. 1965’te bu değiştirildi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı getirildi ama zaten çok fazla azınlık kalmamıştı. Kalanlar da başvurmaya cesaret edemiyordu. Dolayısıyla bu gayrimüslimlerin üniversiteler haricinde devlet kadrolarına girmesinin önündeki engelin ortadan kalkması demektir” dedi.
Halepli’nin AB uzmanı olması için Milli İstihbarat Teşkilâtı (MİT)’nın güvenlik soruşturmasından da geçmesi gerekiyor. MİT soruşturması rutin bir işlem.