Türk Aydınları Ermenistan Parlamentosundaki Kadın Vekillerle Görüştüler - Haber Arşivi 2001-2011
14 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Վանատուր / Ժամ : Այգ

Haber Arşivi 2001-2011 :

30 Kasım 2009  

Türk Aydınları Ermenistan Parlamentosundaki Kadın Vekillerle Görüştüler -

Türk Aydınları Ermenistan Parlamentosundaki Kadın Vekillerle Görüştüler

Türkiye’den gelen aydınlar ve kadın sorunları ile ilgili çalışmalar yapanlardan oluşan delegasyon üyeleri, 26 Kasım’da Ermenistan Parlamentosundaki kadın vekillerle görüştüler Delegasyonun bu ziyareti “Urban” gelişme fonunun “Avrupa entegrasyonu ve cinsel ayrımcılık sorunları” projesi kapsamında gerçekleşiyor. Türk delegasyonu meclisteki kadın vekillerle görüşerek, kadın sorunlarının çözümü konusundaki ulusal projeleri, Avrupa’ya entegrasyon süreci ve üretim artışı konularında Ermenistan Cumhuriyetinin benimsediği politikalar hakkında bilgi edinmek istiyor.
Parlamento halkla ilişkiler ve enformasyon ofisinin bildirdiğine göre, konuklar kadın vekiller tarafından karşılandılar. Vekiller, Ermenistan ve Türkiye arasında başlayan diyalog sürecine, kadınların yumuşak yaklaşımlarıyla katkı sağlayacağını ümit ettiklerini belirttiler.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden Demir Rahime Bulut, 1900’lü yılların başlarında yayınlanmış olan Ermeni harfli Türkçe yazan Ermeni yazarları incelediğini belirterek, Türkiyeli Ermenilerin faaliyetleri ve katkılarına tanık olduğunu söyledi. Bu sözlere karşı ise, Parlamentoda Avrupa ile entegrasyon sorunları daimi komisyonu başkanı Naira Zohrabyan, “tarih ile ilgili çalıştığınıza memnun oldum. Tarafsız olacağınıza ve Türkiye’nin tarihi gerçekleri kabul etmesine yardımcı olacağınıza eminim. İnanıyorum ki devletler geçmişlerini kabul ettikleri oranda güçlü olmaktalar” dedi.

Delegasyona Fatih Üniversitesinden Doçent Dr. Cafer Ulu başkanlık ediyor. Ulu “Türkiyede Ermeniler” adlı kapsamlı bir esere sahip. Bu vesile ile kitabının bir örneğini de parlamento kütüphanesine hediye etti.
Cumhuriyet Partisi Milletvekillerinden Hermine Nağtalyan ve Garine Acemyan’a göre, bu gibi aktif temaslar tarafların birbirini daha iyi tanımasına vesile olurlar. Ayrıca başlangıç aşamasında toplum içinde kanaat oluşturma gücü bulunan aydınların temasları çok önemli.

Miras Partisi temsilcileri Larisa Alaverdiyan, Anahid Bağışyan ve Zaruhi Pısdancıyan ise “iki toplumun temasları ne kadar fazla olursa, güven de o oranda artacak. Tarihe dürüst bakmak iki halkın da çıkarınadır. Ayrıca ikili temaslar için aracılara da ihtiyacımız yok” dediler.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+