Bu tartısma dısarıda basladı - Haber Arşivi 2001-2011
15 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Արամազդ / Ժամ : Լուսափայլ

Haber Arşivi 2001-2011 :

18 Kasım 2009  

Bu tartısma dısarıda basladı -

Bu tartısma dısarıda basladı

Bakan Davutoglu'ndan Turkiye'nin ekseninin degistiği yönundeki elestirilere ilginç cevap verdi...

Dısisleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Turkiye coğrafyasında olan bir ulke Asya'ya doğru yayını ne kadar gererse, okunu Avrupa'ya doğru o kadar hızlı atar'' dedi.

Davutoğlu, TBMM Plan ve Butçe Komisyonunda görusulen bakanlığının butçesi uzerinde milletvekillerinin soru ve elestirilerini yanıtladı.

Dısisleri Bakanlığının butçesinin, iddia edildiğinin aksine AK Parti hukumetleri döneminde azalmadığını, tam tersine arttığını belirten Davutoğlu, 2007'de 690 milyon lira, 2008'de 707 milyon lira, 2009'da 802 milyon lira olan bakanlık butçesinin 2010 yılında 920 milyona çıktığını bildirdi.

Turkiye'nin ekseninin değistiği yönundeki elestirileri yanıtlayan Davutoğlu, ''Bu tartısmaları art niyetli göruyorum. Ama bununla kastettiğim, Turkiye içindeki tartısma değil'' dedi. Ahmet Davutoğlu, bu tartısmanın dısarıda basladığını, Turkiye'yi tenkidi kendisine misyon sayan Amerikalı, Avrupalı bazı yazarların baslattığını söyledi.

Bakan Davutoğlu, ''Turkiye'nin artan dıs politika etkisini sınırlamaya dönuk, dıs politika konusunda suphe uyandırmaya dönuk bazı dıs yayınlardır'' diye konustu.

Turkiye'nin geçen ekim-kasım ayındaki dıs politika gelismelerine değinen Davutoğlu, bu politikanın her zaman Ankara eksenine dayanacağını dile getirdi. Davutoğlu, ekim-kasım aylarında kendisinin, Basbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı temaslar ve gelecek aylarda yapacakları ziyaretler ile ulkeye gelen yabancı devlet adamları hakkında bilgi verdi.

-''KRİZLERE ODAKLANMAMIZI İSTİYORLAR''-

Dısisleri Bakanı Davutoğlu, söyle konustu:

''Biz, ne Avrupa'ya ne ABD'ye ne Orta Doğu'ya ne de Orta Asya'ya kusme luksune sahip olan bir ulke değiliz. Aksine herkese kendimizi bıkmadan, usanmadan anlatacağız. Turkiye tek boyutlu ve eksenli bir coğrafyaya da sahip değil. Bazı ulkeler kuçuk ölçekli ulkelerdir, onlar isteseler de birçok bölgede politika yapamazlar. Bazı ulkeler ise bölge ulkeleridir. Turkiye ölçeğindeki ulkeler ise ne bölge ulkeleri kadar dar ne de kuresel ulkeler kadar her yerde çalısabilecek konumdadır. Turkiye, 'arada' bir kategori. Birçok bölgede, kıtada aynı anda dıs politika gelistirmek zorundayız. 'Bizim eksenimiz Batı, Yemen'de İran'da ne olmus bizi ilgilendirmez' deme luksumuz yok, tersi de yok. Avrupa ve ABD trafiğine paralel olarak hiç birisini aksatmadan bu dönemde Azerbaycan'a ziyaretler yapıldı, 3-4 kez gittim. Gurcistan'a ziyaret yapıldı, Orta Doğu'da Irak'la ve Suriye ile yuksek duzeyde iliskiler kuruldu. Bundan sonra Turkiye'nin standardı yukselmistir, bakanlık koltuğunda oturan kim olursa olsun bakıs acısını, radarlarını butun dunyaya açmak zorundadır.

Bizimle ilgili niye eksen tartısması çıkarıyorlar? Çunku, bizim tek bir yere, krizlere odaklanmamızı istiyorlar. Turkiye Cumhuriyeti toprakları uzerinde oturan bir devlet, bekası için çevresindeki her toplumla ilgilenecek, bu bizim için bir zorunluluk.''

-''KOMsU uLKELER İLE SIFIR SORUN''-

Dısisleri Bakanı Davutoğlu, komsu ulkeler ile ''sıfır sorun'' olması gerektiği sözlerine açıklık getirdi.

Hiçbir seyin sıfıra inmeyeceğini bildiğini belirten Davutoğlu, ''Bu, bir idealdir. Sıfır sorundan bizim kastettiğimiz sey, bir vizyondur. Gazi Mustafa Kemal Ataturk'un 'Yurtta sulh, dunyada sulh' derken, gerçekten bir cennet mi tasavvur ediyordu? Öyle bir dunya olacak ki herkes herkesle sulh içinde. Onca savas yasamıs Gazi Mustafa Kemal Ataturk'un böyle utopik olacağını dusunur musunuz? Niye böyle söyluyor? Çunku bir ufuk gösteriyor'' diye konustu.

Bakan Davutoğlu, konusmasında, Turkiye'nin Ermenistan ile imzaladığı protokoller ve Azerbaycan ile olan iliskilerine de değindi.

Turkiye'nin Ermenistan ile yaptığı muzakerelerde yapmak istediği seyin, Turkiye ve Ermenistan'ın karsılıklı olarak sınırlarını tanımasını sağlamak olduğunu ifade eden Davutoğlu, imzalanan protokollerde mevcut sınırların çok açık sekilde tanımlandığını bildirdi. Ahmet Davutoğlu, ''Turkiye'nin çıkarlarını gözardı edecek hiçbir durum söz konusu değildir'' dedi.

Karabağ meselesi hakkında da açıklamalarda bulunan Dısisleri Bakanı Davutoğlu, sunları kaydetti:

''Cumhuriyet döneminden beri bizim kaybettiğimiz önemli stratejik seylerden biridir, Ermenistan karsısında Azerbaycan topraklarının yuzde 20'sinin kaybedilmesi. Onun için uğrasıyoruz. Bunu kaybeden biz miyiz? 17 yıldır bu statuko değismiyor. Azerbaycan topraklarını korumak, kendi toprağımızı korumak gibi azizdir. Bu statuko bizim lehimizeyse devam etsin. Biz, belli tasları oynatmazsak, baska hiçbir ulkenin bu statukoyu değistirme niyeti yok. Aksi takdirde Minsk sureci bir sey uretirdi. Dağlık Karabağ'dan, Laçin'den 1993'te bir yasında çıkan çocuk simdi 18 yasında.

Bu statuko 10 yıl daha devam etse, hiç dokunmazsak... Tamam biz Ermenileri cezalandırmıs olacağız sınır kapatmakla ama öbur tarafta Azerbaycan topraklarında bu statuko yerlesecek. Butun çabamız, diplomatik yollarla tasları öylesine oynatalım ki hem Turkiye-Ermenistan iliskileri normale dönsun ve yurt dısında birilerinin bizim uzerimizde Demoklasin kılıcı gibi uzerimizde tutmaya çalıstığı bir konu gundemimizden dussun hem de Azerbaycan ile Ermenistan arasında öylesine barıs ortamı doğuralım ki Azerbaycan topraklarındaki isgalin kalkmasının önunu açacak bir sureç yasansın. İki ulkenin lideri 7 kez bir araya geldi.''

-''AÇTIKLARI İLK KONU KARABAĞ SORUNU''-

Dısisleri Bakanı Davutoğlu, ''Daha önceki hukumetler ve hariciyeciler gibi, Turkiye Cumhuriyeti hukumetleri kararlarını Ankara'da alırlar. Bir dıs gundemin bize dayatıldığı iddiasını buyuk bir hicapla karsılarım'' dedi. Cumhurbaskanı Abdullah Gul ve Basbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Baskanı Barack Obama ile görusmelerinde açtıkları ilk konunun Karabağ sorununu gundeme getirdiğini belirten Davutoğlu, ''Bunu haksız bir durum olarak bunu göruyoruz'' diye konustu.
''Turkiye coğrafyasında olan bir ulke Asya'ya doğru yayını ne kadar gererse, okunu Avrupa'ya doğru o kadar hızlı atar. Asya'nın ve Orta Doğu'nun her yerinde olacağız ancak nihai perspektif olarak da Avrupa'dan kopmayacağız'' dedi.

''Stratejik Derinlik'' kitabına iliskin elestirileri de yanıtlayan Davutoğlu, ''O kitabı belli bir perspektif içinde yazdım. Keske dönebilsem de projelerimi tamamlayabilsem. Benim de kendi içimde projelerim var. O kitabı yazdığımda da profesör olmustum çoktan. Ben orada Gumruk Birliğini elestirmistim. Tam uyelik olmadan Gumruk Birliğinin olmaması gerektiğini söylemistim. Yarım uyelik olmaz. Fakat daha sonra Gumruk Birliğinin kazanımları da oldu.''





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+