16 Kasım 2009
Van'dan göç etmis Ermeni asıllı bir halterci olan Hacı Hacoyan, simdiye kadar Suriye adına katıldıgı turnuvarlarda kazandıgı basarılardan dolayı Arapların halter sampiyonu olarak biliniyor. Suriye'nin Halep kentinde yasayan Hacoyan, elde ettiği basarılarda ise unlu halterci Naim Suleymanoğlu'nun buyuk katkısı olduğunu söyluyor.
Uluslararası musabakalarda Naim Suleymanoğlu ile görusme fırsatı bulduğunu anlatan Suriyeli halterci, Basarımda Turkiye'nin dunyaca unlu haltercisi Naim Suleymanoğlu'nun tavsiyelerinin buyuk katkısı oldu. diyor.
Ermeni asıllı Haçi Hacoyan Suriye'nin yanı sıra Arap ulkelerinin unlu haltercisi olarak biliniyor. Hacoyan, Suriye'de ve Arap ulkeleri arasında gerçeklestirilen birçok halter musabakasında çok sayıda altın madalya kazanmıs. 1915 yılında Tehcir Kanunu ile Van'dan Suriye'ye göç eden bir ailenin çocuğu olduğunu ifade eden Hacoyan, Turkiye'ye ve Turk halkına buyuk sevgi beslediğini ifade ediyor.
Kuçuk yaslarda halter sporunu sevdiğini anlatan Haçoyan, zamanla halter ile bilfiil çalısmaya basladığını, ardından Suriye genelinde yapılan musabakalarda Suriye birinciliği aldığını daha sonra yurtdısı musabakalara katıldığını anlatıyor. Hacoyon, Naim Suleymanoğlu ile görusmeyi surekli hayal ettiğini ifade ederek, Burada herkes Arapların Halter sampiyonu olduğumu biliyor. Uluslararası musabakalarda birçok unlu halterci ile görustum. Naim Suleymanoğlu ile bir araya geldim. Görusmemizde bana 'Sen halter konusunda çok yetenekli ve çok iyisin. Bu sporu severek yapıyorsun. Vucudun da haltere yatkın' dedi. seklinde anlatarak, Naim Suleymanoğlu'nun kendisini nasıl motive ettiğini ifade ediyor.
BEssAR ESAD KENDİSİNE HALEP'TE EV HEDİYE ETMİs
Uluslararası alanda aldığı basarıların Suriye'de de buyuk sevinçle karsılandığını anlatan Hacoyan, Suriye Devlet Baskanı Esad bu basarılarımı kutlayarak Halep'te bana bir ev hediye etti. Bu hediye beni ayrıca memnun etti. diyerek sevincini dile getiriyor.
Hacoyan, basarılarını ise söyle özetliyor: Arap ulkelerinin katıldığı musabakada 1997 yılında Beyrut'ta birinci oldum. 1998'de Tayland'da Asya 2'ncisi oldum. 1999 yılında Yunanistan'da dunya 9'uncusu, 2001'de urdun'de Arap ulkelerinde 1'inci oldum. 1988 yılında Sakarya'da birincilik aldım.
Basarılarının artmasıyla birlikte kendisine birçok imkânlar tanındığını anlatan Hacoyan, Basarılarımla beraber Suriye Spor Federasyonu da çesitli hediyeler ve öduller verdi. Bunlarla da bir spor salonu açtım. simdi burada yeni halterciler yetistiriyorum. Kendi becerilerimi onlara aktarıyorum. Halter sporunun tekniklerini onlara öğretiyorum. Geleceğin haltercilerini yetistirmeye çalısıyorum. seklinde konusuyor.
SuLEYMANOĞLU İLE İTALYA'DA GÖRusMus
İtalya'da Naim Suleymanoğlu ile karsılasmasını ise söyle anlatıyor: Kendisine giderek selam verdim. Kendimi tanıttım. Ermeni olduğumu ona söyledim. Suriye'de yasadığımı ve halterci olduğumu söyledim. Bana bakarak, 'Sen kaç kilo kaldırıyorsun' diye sordu, ben de söyledim. Bana 'Senin vucudun çok iyi haltere musait' dedi seklinde Suleymanoğlu'nun kendisini nasıl motive ettiğini anlatıyor.
Hacoyan, Turkiye'de de bazı musabakalara katılmıs. 1998 yılında Sakarya'da turnuvada birincilik kazandığını aktaran Hacoyan, Orada Naim Suleymanoğlu ile tekrar karsılastım. Halil Mutlu da vardı. Onunla tanısma fırsatım oldu. Kendisine hal hatır sordum. Dunya çapında halterciler var Turkiye'den. Onları çok beğeniyorum. diyerek Turk haltercilere karsı ilgisini dile getiriyor.
Turkiye'ye bir kaç defa Turkiye'ye gitme sansı bulduğunu anlatan halterci Hacoyon, Turkiye'nin çok guzel doğal mekanları var. Antakya, Trabzon gibi yerleri ziyaret ettim. Turk halkı çok iyi bir halk. Ayrıca cömertler. Ayrıca yardımsever insanlar. Bir yere gittiğimizde bir sey sorduğumuzda yardımcı oluyorlar. Kendilerinden bizi uzecek hiç bir kelime duymadım. Turistleri de seviyorlar. Turkiye'yi çok beğendiğini vurguluyor.