30 Ekim 2009
Turkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Baskanı Nafi Gural, Turkiye-Ermenistan Sınır Kapısı'nın açılması yönundeki beklentilere iliskin, ''Gerekli anlasmalar yapılır, siyasi beklentiler karsılanabilirse, Dogu Anadolu'nun sanayilesmesinde çok önemli bir atılım olacaktır'' dedi.
Kutahya Ticaret ve Sanayi Odası (KuTSO) Baskanlığını da yuruten Gural, Kutahya Gazeteciler Cemiyeti Baskanı İhsan Tunçoğlu ve yönetim kurulu uyelerinin kendisini ziyaretinde yaptığı konusmada, Turkiye ekonomisini her Zaman iyi görduğunu ve bundan sonra daha iyi olacağına inandığını söyledi.
Kendilerine butik bir misyon bulamadıkları, mevcut sistemde kaldıkları takdirde kuçuk isletmelerin sıkıntılarının artarak devam edeceğini dusunduğunu belirten Gural, ''Onun için insanımız oturacak, kendi is yerini butik olarak genisletmek için fikirler uretecek'' diye konustu.
''2010 yılında hiç kimse ekonomiden sikayet edemeyecek, ancak kendi halinden sikayet edecek'' diyen Gural, bundan sonra buyuk firmaların ayakta kalacağını öngörduğunu ifade ederek, buyuk mağazacılığın olmazsa olmaz ihtiyaçlar arasında yer aldığını anlattı.
Gural, söyle devam etti: ''IMF'nin parasına puluna ihtiyacımız yok, kredi notu desteğine ihtiyacımız var. Kredi notunu aslında IMF vermiyor, kredi kurulusları veriyor. Dunyadaki sistem böyle. Sizin kredi notunuz neyse bankalar ona göre kredi veriyor, ona göre faiz uyguluyor. Kredi notumuz yuksek olduğu zamanki ile dusuk olduğu zamanki yurt dısı borçlanmamız arasında buyuk farklar var. IMF ile anlasma yapılması, kredi veren sirketlerin size itibar etmesini, dolayısıyla notunuzun yukselmesini sağlıyor. IMF'yi kimse bir banka olarak görmesin. IMF, strateji belirleme merkezidir. Bu stratejileri de ABD'nin hedefleri doğrultusunda belirliyor.''
''ARTIK AVRUPA PAZARI BİTTİ''
Nafi Gural, Turkiye'nin iyi yolda olduğunu herkesin kabul etmesini, sanayici, is adamları ve tuketicilerin Turkiye'nin iyi yolda olduğunu çalısmalarıyla göstermesi gerektiğini dile getirdi. Gural, ureticilerin kendilerine yeni pazarlar bulmaya çalısmasına ihtiyaç duyulduğuna da isaret ederek, ''Artık Avrupa pazarı bitti. Bunda sadece içinde bulunduğumuz kriz ortamı etken değil, Avrupalılar yeni tedarikçiler pesinde. Yeni pazarlara ulasmak zor değil, bunun için sadece arastırma yapmak lazım. Ne satıyorsanız, dunyadaki butun alıcıları internetten bulmanız mumkun'' seklinde konustu.
Nafi Gural, bir gazetecinin, ''Turkiye-Ermenistan Sınır Kapısı'nın açılması halinde bunun Turkiye ekonomisine yansımaları ne olabilir?'' seklindeki sorusunu söyle yanıtladı: ''Ermenistan Sınır Kapısı'nın açılması iki ulkenin de menfaatinedir. 'Kimin daha çok menfaatinedir?' denilirse, Ermenistan'ın daha çok menfaatinedir. Bizim de menfaatimizedir. Gerekli anlasmalar yapılır, siyasi beklentiler karsılanabilirse, Doğu Anadolu'nun sanayilesmesinde çok önemli bir atılım olacaktır. Çunku, Turkiye'nin Kafkasya ve Orta Asya'ya olan ihracatı su anda çok zor sartlarda ve çok pahalıya yapılıyor. Kapı açık olursa sanayi kurulusları oralara gidip gelecek, oralarda uretecekler ve 1000-1500 kilometre daha az mesafede mal tasıyacaklar. Bu navlun avantajı onlara rekabet gucu olarak yansıyacak.''