28 Ekim 2009
Malatya'da 250 yıllık tarihî Ermeni Tashoron Kilisesi'nin restorasyon masraflarını Çarmuzu Tepebası Camii Yaptırma ve Yasatma Dernegi ustlendi. Dernek Baskanı Latif Yıldırım, Finansman sıkıntısı yasayacagımızı dusunmuyoruz.
Bu barıs projesi, ulke turizmine buyuk katkı sağlayacak. dedi. 2008 yılından itibaren Basbakanlık, Kultur ve Turizm Bakanlığı ve Ermeni isadamlarıyla yazısmalarda bulunduklarını belirten Yıldırım, konuyu patrikhaneyle de görustuklerini söyledi. Tashoron Kilisesi, Hrant Dink'in doğduğu Çavusoğlu Mahallesi'nde bulunuyor.
Ermenistan ile Turkiye arasında yuzyıllık kusluğu bitiren barıs protokolunun ardından Malatya'da örnek bir olay yasandı. Kent merkezinde bulunan 250 yıllık tarihî Ermeni kilisesinin restorasyon masraflarını bir cami yaptırma derneği ustlendi. Restore edilecek kilisenin Agos Gazetesi'nin öldurulen Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in doğduğu Çavusoğlu Mahallesi'nde olması ise çalısmayı daha da anlamlı hale getirdi.
Farklı etnik grupların aynı topraklarda yuzyıllarca nasıl kardesçe yasadığını gösteren olayın aktörleri Çarmuzu Tepebası Camii Yaptırma ve Yasatma Derneği yetkilileri. Gunumuze sadece kalıntıları ulasan 18. yuzyıl eseri Ermeni Tashoron Kilisesi'nin ihyası için harekete geçen dernek baskanı Latif Yıldırım, geçen yıl Basbakanlık, Kultur Bakanlığı ve Ermeni isadamlarıyla yazısmalarda bulundu. 2009 Mart'ında da konuyu patrikhaneyle görustu. Yazısmalar neticesinde restorasyon Kultur Bakanlığı'nın 2009 yılı programına alındı ancak ödenek sıkıntısı sebebiyle onarıma baslanamadı. Bunun uzerine dernek, onarım masraflarını ustlenme kararı aldı.
'Barıs projesi' olarak adlandırdıkları çalısmanın örnek teskil etmesini isteyen Latif Yıldırım, Finansman sıkıntısı yasayacağımızı dusunmuyoruz. Proje ulke turizmine buyuk katkı sağlayacak. seklinde konustu. Turkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Atesyan da Tashoron Kilisesi'nin bir kultur mirası olduğunu söyledi. Atesyan dusuncelerini, Böyle bir çalısma gerçeklesirse seviniriz, mutlu oluruz. seklinde ifade etti. Buna benzer birçok restorasyonu yapılması gereken kilise var. diyen Atesyan, hepsinin sahip çıkılıp kultur mirasımıza kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Çavusoğlu Mahallesi Muhtarı Mustafa sahin ise böyle bir çalısmanın gerçeklesmesinin hassas gelismelerin yasandığı bugunlerde guzel bir havanın olusmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.