Rehn: Ermenistan mutabakatı tarihi bir dönum noktası - Haber Arşivi 2001-2011
15 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Արամազդ / Ժամ : Առագոտ

Haber Arşivi 2001-2011 :

17 Ekim 2009  

Rehn: Ermenistan mutabakatı tarihi bir dönum noktası -

Rehn: Ermenistan mutabakatı tarihi bir dönum noktası

Avrupa Komisyonunca aday ulkelere iliskin 2009 ilerleme raporlarının yayınlanmasından bir gun sonra Genislemeden Sorumlu uyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu (AP) Dıs İliskiler Komisyonu nu bilgilendirirken Turkiye ile Ermenistan arasındaki mutabakatı tarihi bir dönum noktası olarak niteledi.
Olli Rehn, Dıs İliskiler Komisyonu’nda bir konusma yaptı ve AP uyelerinin sorularını yanıtladı. ABHaber’e göre, Rehn, Turkiye’ye iliskin olarak Turkiye bölgesel guvenlik konusunda Guney Kafkaslarda, Orta Dogu’da, enerji temini ve medeniyetler arası diyalogda önemli bir rol oynuyor” dedi.

TuRKİYE AZINLIK HAKLARI KONUSUNDA DAHA SOMUT ADIMLAR ATMALI”

Ermenistan mutabakatı ile Kurt Açılımı”na deginen Rehn, Ben tarihi bir dönum noktası sayılabilecek, Turkiye ile Ermenistan arasındaki iliskilerin normallestirilmesi yolunda atılan adımları buyuk memnunlukla karsılıyorum. Aynı sekilde Kurt açılımını ve yargı konusundaki reformları da memnunlukla karsılıyoruz. Turkiye azınlık hakları ve kulturel haklar konusunda daha somut adımlar atmalıdır” dedi.
Olli Rehn, Turkiye’nin özellikle basın özgurluğu, kadın- erkek esitliği, sendikal haklar ve kadın hakları gibi konular uzerinde yoğunlasması ve reformları hızlandırması gereğine vurgu yaptıktan sonra Turk limanlarının Rumlara açılmasına iliskin Ek Protokol uzerinde durdu. Rehn Turkiye Ankara Anlasması ek protokolunu sartsız uygulamalı ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile ikili iliskilerinde normallesmeye gitmelidir. Ben her iki tarafa uzlasma çağrısında bulunuyorum. Turkiye de bu konuda uzlasmaya varılması için buyuk katkıda bulunmalıdır. Burada buyuk bir fırsat var ve değerlendirilmelidir” seklinde konustu.

BAsLIKLAR İKİLİ SORUNLAR NEDENİYLE ASKIYA ALINDI”
Turkiye’nin Ankara protokolunu uygulamadığı için Aralık 2006’da, Turkiye’nin AB uyelik muzakerelerinde toplam 35 fasıldan 8 önemli baslığının askıya alındığını anımsatan Rehn, Herkesçe bilinen bir AB uyesi (Fransa), 5 faslın açılmasını surekli engelliyor. Bir baska uye ulke diğer bazı fasılların açılmasını engelliyor. Bunlar AB uyelerinin ortak kararıyla değil, Turkiye ile ikili sorunlara dayanılarak yapılıyor. Kalan bazı fasıllarda da açılıs ve kapanıs kriterleri var. sartlar değismezse gerçekten kısa sure içinde açılabilecek fasıllar tukenecek. Bunu da unutmamamız gerekiyor.”
Olli Rehn, aynı konuya iliskin olarak Avrupa Komisyonunun görevinin durumu gerçekçi ve objektif sekilde rapor etmektir. Bunu yerine getirdiğimizi dusunuyorum. Limanlar meselesinde kararın uye ulkelere aittir” dedikten sonra söyle devam etti:
Aralık 2006’da alınan 8 faslın dondurulması yönundeki karar metnini iyi hatırlıyorum. Çunku bunu ben yazdım. Orada ’Gelecek yıllarda, özellikle 2007, 2008 ve 2009’da AB Konseyi ve Avrupa Komisyonunun Turkiye’nin Ankara Protokolu’ne uyumu konusundaki gelismeleri gözden geçireceği’ belirtiliyor. Bu yılları neden belirttik? Çunku birçok AB uyesinde bu yıllar içinde seçimler yapılacaktı. Örneğin bazı AB uyesi ulkelerde (Almanya) seçimler bu yıl gerçeklestirildi. (Aralık 2006 kararında) bazı dısisleri bakanlarının bazı yılları ima etme isteği vardı. Fakat bu nihai tarih değil. 2009 yılı nihai tarih değil, çunku (Aralık 2006’da alınan) o kararda ’gelecek yıllarda’ ve ’2007, 2008 ve 2009’ arasında virgul var.”





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+