11 Ekim 2009
AK Parti Genel Baskanı ve Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Turkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerle ilgili olarak, ''Bu imza ve tören önemli bir adımdır. Bu adımdan bizler memnuniyet duyuyoruz'' dedi.
''simdi diyalog kapsamında bölgemizdeki sorunların barısçı yollarla çözumlenmesi konusunda örnek bir gelisme sergilenmistir'' diyen Erdogan, ''Bizim siyasi irademiz, samimi isteğimiz Ermenistan ile sorunlarımızın muzakere yoluyla hallolmasıdır. Bunlar hallolduğu takdirde Turk milleti ile Ermeni milleti arasında her alanda çok genis is birliği imkanları doğacaktır. Biz hukumet olarak böyle bir yolun aslında önunu açtık'' ifadesini kullandı.
Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından duzenlediği basın toplantısında, Turkiye ile Ermenistan arasındaki iliskilerin normallesmesiyle ilgili 2 protokol imzalandığını hatırlattı.
''Bu imza ve tören önemli bir adımdır. Bu adımdan bizler memnuniyet duyuyoruz'' diyen Erdoğan sunları kaydetti:
''Hatırlayın, 2005 yılında ben Sayın Koçeryan'a bir mektup yazmıstım. O mektupla bu sorunu çözelim ve Turkiye-Ermenistan iliskilerinde bir adım atalım, bir tarih komisyonu olusturalım vs. gibi tekliflerimiz olmustu ama cevap dahi alamamıstık. simdi ise diyalog kapsamında bölgemizdeki sorunların barısçı yollarla çözumlenmesi konusunda örnek bir gelisme sergilenmistir. Hukumet olduğumuzdan beri biliyorsunuz komsularımızla 'sıfır sorun' dedik.
Bizim siyasi irademiz, samimi isteğimiz Ermenistan ile sorunlarımızın muzakere yoluyla hallolmasıdır. Bunlar hallolduğu takdirde Turkiye ile Ermenistan arasında, Turk milleti ile Ermeni milleti arasında her alanda çok genis is birliği imkanları doğacaktır. 2 halk da bölgede bundan istifade edecektir. Biz hukumet olarak böyle bir yolun aslında önunu açtık. Ama tabii son söz TBMM'ye ait. simdi temennimiz odur ki, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Yukarı Karabağ ve isgal altındaki Azeri toprakları sorunu aynı sekilde çözum yoluna girsin. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunlar çözum yoluna girerse kamuoyumuz Turkiye Ermenistan iliskilerinin normallesmesini daha çok benimseyecek. TBMM'nin protokolleri onaylaması da kolaylasacaktır. Ben daha önce de söyledim, biz Dısisleri Bakanımızın dun imzaladığı protokolleri TBMM'ye sevk ederiz ama parlamentomuz bunları onaylamak için Azerbaycan Ermenistan sorunununda ne oluyor, ona muhakkak bakacaktır. Kamuoyumuz da yakından izlemektedir.''
Turkiye'nin 2003 yılından beri Ermenistan'a bazı jestler yaptığını, Erivan'dan kalkan uçakların Turkiye'ye seyahat edebildiğini kaydeden Erdoğan, Ermenistan vatandaslarına vize kolaylığı sağlandığını söyledi. Erdoğan, söyle devam etti:
''ulkemizde su anda çok sayıda Ermenistan Cumhuriyeti vatandası aslında kaçak olarak yasıyor. 2005'de ben dönemin Ermenistan Cumhurbaskanı'na az önce söylediğim mektupla; 'Gelin suçlamalardan, iddialardan vazgeçin. su tarih meselesini, 1915 olaylarını tarihçilerden ve uzmanlardan olusturacağımız ortak tarih komisyonu ele alsın. Ne varsa bilimsel yöntemlerle arastırsınlar, arsivlere baksınlar, tarihi gerçekleri ortaya koysunlar. Elde edilecek sonucu, kararı biz değerlendirelim, ona göre kararımızı verelim'.
Parlamentomuzda oy birliğiyle bunu destekledik. İmzalanan protokollerde böyle bir mekanizma nihayet öngöruldu. Biz, Ermenistan'la gerçek anlamda iyi komsuluk iliskileri kurmak istiyoruz. Niye Ermenistan ile iliskilerimiz bir gun Gurcistan ile Suriye ile iliskilerimiz gibi olmasın. Komsuyuz. Turk ve Ermeni milletleri yuzyıllarca birlikte yasamıslar. Niye refahı paylasmayalım? Niye geçmisteki dostluğa değil de acı dönemlere takılı kalalım. Niye yeni nesillere dostluk değil de husumet bırakalım. Aslında bunların hepsi basarılabilir. Bizim beklentimiz Ermenistan'ın uluslararası hukukun ilkelerine ve gereklerine uyması, Guney Kafkasya'nın kalıcı barısın, dostluğun, istikrarın ve refahın hukum surduğu bir bölge haline gelmesi. İhtilafların çözulmesini istiyoruz. Tum sınırların birlikte açılmasını istiyoruz.
Ancak Azerbaycan Parlamentosunda ifade ettiğim gibi yine söyluyorum; eğer isgal altındaki Azeri topraklarından Ermenistan çekilmediği surece Turkiye de bu konuda olumlu bir tavır içerisinde olamaz. Minsk uçlusu'ne biz bunu söyluyoruz. Ben bu konuyu Sayın Obama'ya da açtım, Sayın Medvedev'e de açtım ve bu sureci hızlandırması noktasında kendilerinden ricada bulundum. Minsk uçlusu'nun görevi çunku bu. Bu sureci onlar hızlandıracak olurlarsa inanıyorum ki Turkiye Ermenistan arasındaki bu iki protokol de suratle yol alacaktır, suratle neticeye kavusacaktır.''