05 Ekim 2009
Cumhurbaskanı Gul, Ermenilerin 'soykırım' iddialarıyla ilgili 'o sayfaları bugun açacak olursam çok sey açılır' dedi..
Cumhurbaskanı Abdullah Gul, 1915 olaylarına iliskin Ermeni iddiaları Turkiye'de yeterince arastırılıyor, tartısılıyor mu sorusu uzerine, O sayfaları bugun tekrar açacak olursak çok seyler açılır. 1. Dunya Savası'nda en buyuk acıyı Turk milleti çekmistir dedi.
Gul, Dokuzuncu Turkçe Konusan ulkeler Devlet Baskanları Zirvesi'ne katıldıgı Nahçıvan'da basın toplantısı duzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gul, 1992'de Ankara'da baslayan toplantıların 17 yıllık sureçte bazen sık sık yapıldıgını, bazen de toplantılara ara verildiğini söyledi.
Turk cumhuriyetlerinin devlet baskanlarının yakın iliskilerinin son dönemde yoğunluk kazandığını ifade eden Gul, bugun zirve çerçevesinde tarihi bir adım atıldığını, zirvenin kurumsal bir kimliğe kavustuğunu belirtti.
Gul, Turk Dili Konusan ulkeler Devlet Baskanları Konseyi adı altında topluluğun kurumsallastığını ve çesitli alt birimlerle ve kurullarla toplantıların duzenli hale getirilmesinin karara bağlandığını anlattı.
Surecin kolay olmadığını belirten Gul, kendisini Turk hisseden herkesin gurur duyması gerektiğini, bugunun bir ruya olduğunu dile getirdi.
Turk cumhuriyetlerinin gunumuzun buyuk dunyasında bağımsız, bası dik devletler olarak varlıklarını surdurduğunu ifade eden Gul, iliskilerin karsılıklı saygı ve esitlik ilkesi temelinde devam edeceğini söyledi.
Gul, olusumun diğer uluslararası ve bölgesel kuruluslara alternatif olmadığını, kendisini Turk hisseden herkes için dayanısma, daha çok isbirliği platformu olusturulması amacıyla hayata geçirildiğini söyledi. Cumhurbaskanı Gul, ulkelerin İslam Konferansı Örgutu, Bağımsız Devletler Topluluğu, sanghay İsbirliği Teskilatı içindeki görevlerini milli çıkarları içinde surdureceğini kaydetti.
-TuRKSOY'A DİPLOMATİK STATu-
Turk cumhuriyetleri arasında ekonomik, kulturel ve her sahadaki isbirliğinin artırılacağını vurgulayan Gul, TuRKSOY'a diplomatik statu kazandırılacağını belirtti.
ulkeler arasındaki ekonomik iliskilere buyuk önem verdiklerinin altını çizen Gul, ikili çerçevede surdurulen buyuk projelerin artık daha genis stratejiyle planlanacağını kaydetti.
Enerji ve ulasım alanında yatırımların artırılabileceğini ifade eden Gul, Baku-Tiflis-Kars demiryolu ile Orta Asya'dan Avrupa'ya bağlantı sağlanacağını hatırlattı.
Ayrı devletlerle genis isbirliği kurulmasının modern devletlerin isbirliği anlayısı olduğunu dile getiren Gul, Turkiye'nin BM Guvenlik Konseyi Geçici uyeliğine seçiminde tum Turk Cumhuriyetlerinin verdiği desteğin bu çerçevede değerlendirilebileceğini söyledi.
Zirveye katılan devlet baskanlarıyla ne kadar sık görusulurse isbirliğinin o kadar artacağına olan inançlarını paylastıklarını dile getiren Gul, bu çerçevede devlet baskanlarının her yıl bir resmi bir de gayriresmi toplantı yapacaklarını belirtti. Gul, önumuzdeki yıl resmi toplantının Kırgızistan'da, gayriresmi toplantının da Kazakistan'da yapılmasına karar verdiklerini açıkladı.
Gul, Sadece Turkiye ile bu ulkeler arasındaki iliski değil, bu ulkelerin kendi aralarındaki iliskiler de gelisecek. Yeni bir döneme giriyoruz. O bakımdan buradan buyuk bir sevinçle döneceğim diye konustu.
-TuRK DuNYASINDA ÖDuL VE ETKİNLİKLERİ DESTEKLİYORUZ-
Açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Gul, Turk dilini gelistirmek için kultur sanat alanında ödul verilmesinin dusunulup dusunulmediğine iliskin soru uzerine, Turk kulturu denilince sadece bağımsız Turk devletlerinin anlasılmaması gerektiğini, basta devletlerin içinde de buyuk Turk topluluklarının bulunduğunu anımsattı.
TuRKSOY'un bir vakıf haline getirilip mali kaynaklarının duzenleneceğini belirten Gul, Turk nufusu ve kulturu bulunan diğer ulkelerin de TuRKSOY'a gözlemci olarak katılmasını öngörduklerini ifade etti.
Kazakistan Cumhurbaskanı Nursultan Nazarbayev'in, Turk dunyasının insanlığa katkılarını ortaya çıkaracak çalısmaların yapılması için Bilim Akademisi kurmayı teklif ettiğini hatırlatan Gul, öduller verilmesi ve tesvik edici diğer etkinlikler yapılmasını desteklediklerini söyledi.
Kendisinin de bu çerçevede spor musabakaları duzenlenebileceğini dile getirdiğini anlatan Gul, katılımcı devlet baskanlarının bu fikri memnuniyetle karsıladıklarını aktardı.
Cumhurbaskanı Gul, ortak alfabe konusunda bir uzlasıya varılıp varılmadığının sorusunu yanıtlarken, bunların adım adım gerçeklesecek konular olduğunu dile getirdi.
Gul, Hepimizin dili aynıdır. siveler farklı olsa zaman zaman bu dillerde karsılıklı anlasmada bazı bölgeler arasında zorluklar olsa bile dil aynıdır. Bunun çok daha ortak kullanımı için bilim ve kultur adamları kafa yoruyorlar, toplantılar yapıyorlar. Köku ve aslı tek olan dildeki birlik, sureç neticesinde ortaya çıkacaktır diye konustu.
-ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN İLE İLİsKİLER-
Cumhurbaskanı Gul, Azerbaycan Cumhurbaskanı İlham Aliyev ve dısisleri bakanlarının da katıldığı toplantıya iliskin değerlendirmesinin sorulması uzerine, görusmede hem Turk-Azeri iliskilerinin hem Kafkaslar'daki son durumun kapsamlı bir sekilde ele alındığını söyledi.
Minsk Grubu'nun çalısmaları çerçevesinde Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaskanlarının 8 Ekimde bir araya geleceğini hatırlatan Gul, onunla ilgili gelismelerin değerlendirildiğini söyledi.
Gul, Turkiye'nin Ermenistan ile iliskileri normallestirme surecinin de ele alındığını anlatarak, Butun bunları açıklıkla konustuk. Her iki Cumhurbaskanı ve dısisleri bakanları olarak bundan da buyuk memnuniyet duyduk dedi.
Turkiye ile Ermenistan arasında imzalanacak protokolle ilgili Azerbaycan ile yasanan gerginliğin asılıp asılmadığı sorusunu yanıtlarken Cumhurbaskanı Gul, diplomasinin bir görunen bir de görunmeyen yönu bulunduğunu, sonuca ulasmanın önemli olduğunu söyledi.
Gul, Neticeye ulasmak nedir? Tum Kafkaslarda problemleri rızayla çözmek ve neticede barısı hakim kılmak, istikrar ve guveni hakim kılmaktır. Bu yönde çok çalısmalar yapılıyor. Sayın Aliyev de bu çalısmaların içinde. Ayrıca surekli bilgilendirildikleri için onların da Turkiye'ye olan guveni tamdır, bizim de aynı sekilde tamdır diye konustu.
-O SAYFALARI BUGuN AÇARSAK...-
Ermeni diasporası, kampanyasını yoğunlastırıyor. Turkiye'de Ermeni tehciri yeterince arastırılıyor mu, tartısılıyor mu sorusu uzerine Gul, 1. Dunya Savası'nın ortaya çıkardığı sartlara değindikten sonra söyle devam etti:
O sayfaları bugun tekrar açacak olursak çok seyler açılır. Tabii ki acıları herkes çekmistir. En çok acıyı Turkler çekmistir. Sadece Anadolu'da değil, Balkanlar'da Turkler acı çekmistir. 3 milyona yakın Balkan Turku yerlerini terk etmistir. Dunyanın her yerinde çok acılar olmustur. Bunlar maalesef savas ortamının ortaya çıkardığı acılardır. Biz bu acıları paylasıyoruz. Arzu ederim ki hiç acılar çekilmesin. Ama nasıl olduğu, ne olduğu, nasıl kıskırtmaların yasandığı, nasıl provokatif eylemlerin yapıldığı ancak arsivden açılıp bakılırsa doğrusu o zaman görulecektir. Ama 1. Dunya Savası'nda en buyuk acıyı Turk milleti çekmistir. Bunu da herkes bilmektedir. Turkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra bu acıları yeni nesillere tasımamak için Turkiye bunu dunya kamuoyuna yıllarca tasımamıstır.